Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Can Vies rehabilita l'edifici i proposa un pla urbanístic alternatiu que en garanteixi el futur

Dos anys i mig després de l’intent de desallotjament, Can Vies recupera una certa normalitat com a centre social. Durant la tardor del 2014 el regidor convergent Jordi Martí va ordenar a la Guàrdia Urbana una estricta vigilància del local amb l’objectiu d’aturar les tasques de reconstrucció. Impedir l’arribada d’una formigonera a l’edifici o advertir a les empreses constructores ubicades a Sants per tal que no venguessin material d’obra a les okupes van ser alguns dels episodis d’aquella etapa.

Malgrat tot, mitjançant jornades de treball comunitari i molta constància, les tasques de reconstrucció es van accelerar l’any 2015. Forjats nous –la majoria de terres havien quedat destrossats–, alçar envans, refer les instal·lacions d’aigua i llum, tornar a posar portes i finestres –les parts de fusta s’han fet a la fusteria de Can Batlló–, repintar els murals de la façana, posar persianes o recuperar el mobiliari són algunes de les novetats que els han permès reobrir portes. Cal dir que han comptat amb l’assessorament d’arquitectes i aparelladors.

Can Vies i l’Assemblea de Barri de Sants han desenvolupat un procés participatiu per generar una “proposta urbanística alternativa” que permeti desafectar l’edifici i salvar-lo de l’enderroc

El nou Can Vies està equipat amb un gimnàs, un espai de trobada polivalent, una biblioteca, un buc d’assaig insonoritzat, una sala de costura, una botiga d’intercanvi de roba, una sala de consultes i teràpies, un taller d’eines i diverses sales de reunions. S’hi fan una desena de tallers i és la seu de vuit col·lectius del barri.

El nou Can Vies està equipat amb un gimnàs, un espai de trobada polivalent, una biblioteca i  un buc d’assaig insonoritzat entre d’altres / Victor Serri

Arribats a aquest punt, Can Vies i l’Assemblea de Barri de Sants han desenvolupat un procés participatiu per generar una “proposta urbanística alternativa” que permeti desafectar l’edifici i salvar-lo de l’enderroc. Actualment, segons el Pla General Metropolità el centre social hauria d’anar a terra per construir una rampa d’accés al calaix de les vies que creuen el barri de sud a nord. Can Vies, però, proposa la desafectació de la parcel·la urbanística i com a alternativa permetre l’accés a la part superior del calaix mitjançant una escala. La presentació d’aquest camí alternatiu es va fer el dijous a la tarda mitjançant una roda de premsa al pati del centre social, amb una trentena de representants d’entitats que hi van donar suport.

El Centre Social de Sants –històrica entitat veïnal–, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta el dia anterior havien presentat davant de la premsa un projecte de desafectació de l’edifici de Can Vies, però englobat en un marc més general. La proposta veïnal desafectaria tres parcel·les i permetria que una cinquantena de famílies afectades als carrers Burgos, Bonaventura Pollès i Jocs Florals recuperessin la tranquil·litat, després de dècades sota l’amenaça d’un desnonament imminent. A la proposta veïnal, els usos futurs de Can Vies i l’encaix urbanístic es decidirien més endavant mitjançant un nou procés participatiu. L’Ajuntament de Barcelona ha manifestat que estudiarà la proposta presentada i considera que la solució ha de venir del teixit social i veïnal de Sants.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;