Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Col·lectius i sindicats reclamen la remunicipalització dels serveis socials de Barcelona

Amb una acció a l'Institut Municipal de Serveis Socials denuncien la "privatització" del sector públic, exigeixen més transparència amb les usuàries i treballadores i reclamen la dimissió dels càrrecrs polítics al capdavant, Laia Ortiz i Ricard Fernández

Col·lectius i sindicats reclamen la remunicipalització dels serveis socials de Barcelona | Victor Serri

Col·lectius en defensa dels drets socials i sindicats s’han concentrat aquest divendres al davant la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials, situat al número 344 del carrer València de Barcelona, per reclamar la remunicipalització dels serveis dependents de l’Ajuntament de Barcelona. “El procés de privatització dels serveis socials que venim patint a Barcelona implica un canvi de model, segons el qual grans empreses multiserveis, fundacions i pseudocoperatives es fan amb la gestió a través d’un concurs ‘públic’, obtenint així grans beneficis”, expliquen en el comunicat que han fet públic avui.

Durant la concentració -convocada per la Xarxa de cures, la COS, CNT Barcelona, les Treballadores del SAD, el Grup d’Habitatge de Sants, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia i Endavant- s’ha desplegat una pancarta on es podia llegir “Municipalitzem serveis socials. Gestió 100% pública” des de les oficines situades al segon pis de l’edifici. Al mateix temps, un grup de persones mostraven el missatge “Les cures no són un negoci” a l’entrada i han llegit el comunicat.

Les convocants han expressat que “no s’ha donat cap pas concret en direcció a la municipalització dels serveis socials”, contràriament al que exposava Barcelona en Comú al seu programa electoral

Les convocants de l’acció han expressat que “no s’ha donat cap pas concret en direcció a la municipalització dels serveis socials”, contràriament al que exposava Barcelona en Comú al “punt 9 del programa electoral”. Els col·lectius i sindicats també denuncien que “no existeix la voluntat d’inspecció i/o sanció per part de l’administració, arribant fins i tot a transferir denúncies de les treballadores a les empreses”, un fet que pot exposar-les a la repressió dins el seu entorn laboral. Un altre dels motius de la protesta ha estat la manca de “canals de diàleg directe amb els col·lectius implicats, sent aquests el qui tenen veritablement coneixen el funcionament del sector”.

Davant d’aquesta situació, les manifestants han reclamat la municipalització de tots els serveis socials de la ciutat “sense excepció”, la millora de les comunicacions entre les usuàries i les treballadores i les responsables municipals i mecanismes afectius per millorar l’atenció a les persones que utilitzen aquests serveis.

Al mateix temps que es desplegava la pancarta un grup de persones mostraven el missatge “Les cures no són un negoci” a l’entrada i han llegit el comunicat |Victor Serri

Per últim, exigeixen la dimissió de la Directora de l’àrea, Laia Ortiz, i del gerent de serveis socials, Ricard Fernández. Precisament, l’elecció de Fernández, militant d’Iniciativa per Catalunya-els Verds, per al càrrec va ser polèmica, ja que abans havia estat director general de Suara Cooperativa entre l’any 2012 i el 2015. Suara es defineix com “una cooperativa de professionals compromesos amb el sector de l’atenció de les persones”. Va tancar el 2015 amb uns beneficis de 67 milions d’euros i que compta entre els seus principals clients les administracions públiques.

Amb anterioritat, va ser conseller general de Caixa Catalunya (entre el 1999 i 2003 i entre el 2010 i el 2012), secretari general del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i vicepresident de l’Incasol entre el 2004 i el 2006.

La concentració d’avui ha finalitzat amb el compromís de Fernández per reunir-se amb els col·lectius convocants de la protesta el pròxim set de maig.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;