Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El 12 d'Octubre, minut a minut

En aquesta ocasió, els organitzadors no han aconseguit omplir la plaça Catalunya | Arxiu

La celebració del Dia de la Hispanitat es presenta enguany a Barcelona amb un calendari de concentracions no gaire diferent del dels últims anys: al matí, diverses formacions d’extrema dreta (Democracia Nacional i La Falange) tenen previst pujar a la muntanya de Montjuïc per celebrar el seu particular acte polític, que té lloc des de fa una vintena d’anys. I a les 11, una manifestació convocada per diverses entitats i plataformes unionistes té previst partir de la confluència del passeig de Gràcia i Provença, amb el lema “Catalunya sí, Espanya també”, per desfilar fins a plaça Catalunya, on també es preveuen diversos parlaments. En paral·lel, la Plataforma Antifeixista de Barcelona ha convocat les persones contràries a la celebració a les 11 a la plaça de Joan Peiró. I, a la tarda, diverses organitzacions de migrants han convocat una marxa per criticar el caràcter colonialista de la festa, que té previst recórrer el trajecte entre el Palau de la Virreina i el monument al traficant d’esclaus Antonio López.

Però, més enllà de les convocatòries, el 12 d’octubre d’aquest 2017 es presenta especialment enrarit per l’explosiu escenari polític generat a partir del referèndum d’independència del passat dia 1 i la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament, on va reivindicar el mandat del poble i va deixar en suspens la declaració de la república catalana, i l’amenaça d’intervenció de l’autonomia per part del Govern espanyol; a aquest context cal afegir-hi el repunt de la presència ultradretana al carrer (amb diversos episodis d’agressions, violència verbal i amenaces) tant a la manifestació unionista del dia 8 a Barcelona, com a la Diada del 9 d’Octubre a València.

Des de la Directa seguim, minut a minut, tot el que passi al llarg de la jornada d’avui.

17.20 h. La marxa anticolonialista s’inicia amb diversos parlaments. Han intervingut un representant de Tanquem els CiE; Rukaden Arehucas, del Moviment d’Alliberament Nacional Canari; un representant del Rif i representants de la Comissió per l’aparició en vida de Santiago Maldonado, l’activista proindigenista argentí desaparegut des de l’agost, quan va participar en una manifestació; Carolayn, del col·lectiu Trawen, que reivindica els drets del poble maputxe; Mustafa Asrih, en nom de l’Espai de l’Immigrant del Raval, que des de fa tres anys impulsa aquesta concentració, i Jamila Nanah que representa la Plataforma d’Afectats pel Colonialisme. Un cop al monument de Colom –on s’hi ha arribat entre crits d'”España asesina” i “no nos descubrieron, nos invadieron”– hi ha hagut més parlaments. Aziz Faye, del Sindicat de Manters de Barcelona, ha llegit un manifest firmat per la Plataforma d’Afectats pel Colonialisme, en el qual es critica un sistema que “legitima explotació política, social i cultural pobles indígenes i la usurpació seus territoris”.

17.00 h. Un centenar llarg de persones es concentren davant del Palau de la Virreina, a la Rambla de Barcelona, per iniciar una marxa convocada per la Plataforma d’Afectats pel Colonialisme. La convocatòria reclama la derogació de la llei d’estrangeria, reclama el dret a la lliure circulació de persones entre fronteres i a l’autodeterminació dels pobles, i denuncia l’Europa fortalesa, el racisme i tot tipus d’exclusió. Les concentrades, que tenen previst marxar contra diversos llocs simbòlics del colonialisme hispà (el monument a Colom i la plaça dedicada a l’esclavista Antoni López) duen símbols identificatius dels pobles precolombins de Sud-amèrica i missatges crítics amb el paper de les multinacionals espanyoles al subcontinent. La organtització declara el 12 d’Octubre com el “dia de la resistència indígena, negra, amaziga i popular”.

Inici de la manifestació anticolonialista al Palau de la Virreina, a la Rambla de Barcelona |Freddy Davies

14.10 h. Els Mossos d’esquadra han retingut i identificat un grup de persones relacionades amb els aldarulls que s’han produit una estona abans a la cantonada de la cafeteria Zurich de plaça Catalunya. Segons fonts de la policia autonòmica catalana, l’enfrontament amb cadires i taules volant a banda i banda ha estat fruit del xoc entre els grups ultres futbolístics espanyolistes Frente Atlético (Atletico de Madrid), d’una banda, i Yomus (Valencia C. de F.) i Hooligans Vallés (C.E. Sabadell), per l’altra.

Els mossos identifiquen alguns dels participants en la baralla

13.00 h. La concentració unionista al centre de Barcelona ha acabat amb cinc parlaments des de l’escenari situat al costat sud de la plaça Catalunya. Des de la tribuna, Javier Megino, president d’Espanya i Catalans, ha demanat que no hi hagi cap mena de diàleg ni negociació amb representants del Govern català sí “castigos ejemplares” per als qui, a parer seu, han posat en marxa “una sublevación sediciosa”. També ha parlat Teresa Freixas, vicepresidenta de Societat Civil Catalana, l’única que ha fet part del seu discurs en català, i portaveus d’Empresaris de Catalunya, entre altres entitats. Tots han destacat que “s’ha trencat el silenci” i els catalans que se senten espanyols “han perdut la por a sortir al carrer”.

El presentador de l’acte ha demanat disculpes per l’organització improvisada i ha dit que des de l’organització es rebutgen tots els símbols no constitucionals. La marxa ha estat vigilada majoritàriament per antiavalots de la Guàrdia Urbana. Les unitats de Mossos d’Esquadra, molt minoritàries, han estat fortament escridassades i han patit algun intent d’escarni que les ha fet recular.

En aquesta ocasió, els organitzadors no han aconseguit omplir la plaça Catalunya |Arxiu

 

12.30 h. La Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha bloquejat la marxa antifeixista a l’alçada del mercat d’Hostrafrancs i les manifestants s’han aturat cinc minuts davant seu, abans de girar per Consell de Cent fins al carrer Tarragona. En aquest punt els agents han tornat a interposar-se entre l’antiga plaça de bous de les Arenas i l’hotel Plaza, moment en el qual les convocants de la manifestació han afirmat “Aquesta és la nostra suposada policia democràtica. Deixeu de fer petons que són els qui donen suport i protegeixen els feixistes arreu”. A hores d’ara la marxa avança cap al centre de la ciutat pel carrer Diputació, gràcies al fet que els agents antidisturbis bloquegen el seu accés a la Gran Via de les Corts Catalanes.

 

12.15 h. Un centenar de persones esperaven a la plaça de Sant Jordi de Montjuïc els 200 ultres que han arribat en manifestació des de la plaça Espanya. Abans de començar l’acte han cremat banderes estelades i domasos de l’ANC mentre encenien bengales i feien salutacions feixistes. Durant els parlaments dels organitzadors des de dalt de l’escenari, aquests han afirmat “agradecemos a la gente que ha venido de Andalucía i Castellón”.

 

12.00 h. Gairebé un miler de persones convocades per la Plataforma Antifeixista de Barcelona s’han concentrat a la plaça Joan Peiró, a tocar de l’estació de Sants. La marxa ha arrencat rere una pancarta que afirma “La vostra repressió no ens farà retrocedir” i amb crits de “alerta antifeixista”, “els carrers seran sempre nostres” i “12 d’octubre, res a celebrar”, mentre avancen fins a la plaça de Sants per enfilar fins direcció plaça Espanya. Al capdavant de la manifestació hi ha una altra pancarta amb el lema “Totes som antifeixistes”, en referència a la campanya solidària que reclama l’absolució de sis antifeixistes que aniran a judici el pròxim mes de novembre, acusades de lesionar un grup de neonazis durant el 12 d’octubre de 2013 al barri de Sants. La Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha bloquejat la marxa a l’alçada del mercat d’Hostrafrancs i s’ha aturat cinc minuts davant seu, abans de girar per Consell de Cent fins al carrer Tarragona.

Una de les pancartes de capçalera de la manifestació antifeixista convocada a Barcelona

 

11.45 h. Un bloc d’un centenar de membres del grup neonazi Hogar Social Madrid baixen en columna pel Passeig de Gràcia amb una pancarta on es llegeix “España no se rinde”, amb la seva portaveu Melisa Domínguez Ruiz al capdavant. Mitja hora abans, una part del grup ha estat identificat pels antidisturbis de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra, que han registrat un mínim de dos vehicles on, segons el periodista del diari Ara Enric Borràs, s’haurien confiscat banderes falangistes, punys americans, bengales, cadenes i passamuntanyes. Aquest bloc de manifestants s’uneix a la concentració unionista de plaça Catalunya, convocada per Societat Civil Catalana i secundada per partits com Ciutadans i el Partit Popular.

Bloc de manifestants d’Hogar Social de Madrid, al passeig de Gràcia

11.30 h. Amb puntualitat ha començat la marxa de l’ultradreta des de la plaça Espanya de Barcelona fins la plaça Sant Jordi de Montjuïc. La convocatòria aplega menys gent que altres anys, ja que ni dues-centes persones estan enfilant el ja tradicional recorregut. El gruix de manifestants han arribat des de l’avinguda Paral·lel i formen part del grupuscle feixista Democràcia Nacional, amb els seus cabdills catalans, Juan de Haro i Albert Bruguera, al capdavant. Com és habitual, la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra custodia els ultres, entre els quals també es troba Manuel Andrino, cap nacional de la Falange amb una condemna ferma de presó pels fets de Blanquerna.

Com demostren les imatges, la manifestació ultra aplega menys individus que anys anteriors

11.00 h. La gent es concentra davant la Pedrera, al passeig de Gràcia de Barcelona, per començar la manifestació amb el lema “Catalunya si, Espanya també”. Està organitzada per una plataforma unitària d’una vintena d’entitats: Concordia Cívica Catalana, España Generosa, Movimiento Cívico 12O, Profesores por el Bilinguismo, Espanya i Catalans, Empresaris de Catalunya o Societat Civil Catalana, que l’any passat no en va formar part i va organitzar el seu propi acte a Can Dragó. A la capçalera hi ha dirigents de PP i de Ciutadans, i Inés Arrimadas és rebuda amb crits de “presidenta, presidenta”.

09.00 h. Més de cent ajuntaments catalans obren les seves portes en una jornada oficialment festiva. Els consistoris responen així a la repressió exercida per Estat espanyol sobre el procés sobiranista i també al que representa una commemoració de la colonització d’Amèrica. Badalona és un d’aquests consistoris, que enguany fa una “jornada de portes obertes”, després que l’any passat, sis regidors van ser encausats per haver obert les oficines.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;