Des de principis d’any, les xifres oficials anuncien al voltant de cinquanta dones assassinades per casos de violència de gènere a l’Estat espanyol. El web de Feminicidio.net en recull 52 en el que duem de 2017. Cal afegir-hi aquelles dones que han sobreviscut, els feminicidis que per manca de dades no han quedat resolts i les possibles criatures que queden orfes. Inevitablement, les xifres generen una “alerta feminista” i la necessitat d’incidir en la política i demandar un increment de recursos, ja que els casos en violència de gènere no han minvat en el transcurs dels anys, mentre que el pressupost assignat, sí.
Per aquesta raó, el moviment feminista de València, reunit el passat 31 de maig al Centre Cultural Octubre, va donar pas a una iniciativa, sota el hashtag #19Jalertafeministana, que prompte s’expandiria per tot el País Valencià i altres indrets de l’Estat. L’assemblea va finalitzar amb una idea molt clara: es proposava canalitzar la ràbia i la indignació provocada per la violència masclista a través d’una proposta concreta, col·lectiva i reivindicativa. És així que, des del moviment feminista de la ciutat del Túria, cridaren a unir forces amb altres associacions feministes d’altres localitats i a expandir així una mobilització conjunta pel 19 de juny. El missatge: exigir 120 milions d’euros contra la violència masclista en els Pressupostos Generals de l’Estat espanyol del 2017, ja que la inversió suposa el 0,01% dels 310.000 milions del pressupost total de la despesa no financera. Així mateix, les associacions convocants alerten de la paralització del Programa 232B “Igualtat entre dones i homes” i sol·liciten el compliment de dos articles del Conveni d’Istambul: l’article 20, “serveis de suport generals”, i l’article 36, “violència sexual, inclosa la violació”.
El missatge: exigir 120 milions d’euros contra la violència masclista en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2017, ja que la inversió suposa el 0,01% dels 310.000 milions del pressupost total de la despesa no financera
Amb la xifra de 120 milions d’euros a l’horitzó, les feministes demanden la necessitat d’uns serveis socials pròxims des dels ajuntaments per garantir l’assistència social i psicològica de les víctimes o la millora de la prevenció de les violències masclistes, entre d’altres. Les organitzacions subratllen que “sense recursos ni pressupostos, els poders públics comencen a ser responsables de les violències masclistes”. Per reclamar tot açò, més de 500 entitats feministes de l’Estat espanyol s’han coordinat per fer el tancament simbòlic d’ahir dilluns 19 de juny en més de 160 ajuntaments, sota un mateix manifest i al crit de “no són mortes, són assassinades”. L’acció s’ha dut a terme aquesta setmana perquè els Pressupostos arriben al Congrés espanyol i s’aprova l’última versió.
Els tancaments s’han dut a terme des de les dotze del migdia fins a les dotze de la nit. A més de fer pública la moció i la lectura del manifest, cada assemblea local ha organitzat una jornada reivindicativa pròpia amb diverses activitats. En concret, a Castelló de la Plana (Plana Alta) la jornada va començar amb un recordatori de totes les víctimes. La lectura del manifest es feia cada dues hores, s’han realitzat diversos tallers i una performance. També s’havia organitzat un dinar i un sopar de germanor. A més a més, cal destacar que el Partit Popular de Castelló ha vetat la sol·licitud de la moció al Ple municipal, fet que ha provocat càntics com “ens estan assassinant i el PP ens segueix vetant” o “PP còmplice d’assassinats masclistes”.
Després de setmanes de coordinació dels moviments feministes locals, s’ha aconseguit que la jornada tingués un bon seguiment i es fes visible més enllà de les parets dels consistoris municipals. El 19J ha arribat a les capitals de Galícia, Catalunya, Madrid i el País Basc, entre d’altres, però on ha tingut una major ressò ha estat al País Valencià. L’acció s’ha arribat a fer en més de cent ajuntaments arreu de totes les comarques valencianes.