Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Endesa talla la llum a qui s'oposa al nou comptador de telegestió

Fa uns mesos que s’han intensificat les trucades de les companyies elèctriques per comunicar que han de substituir els actuals comptadors per uns d’elèctrics de telegestió. Coneguts com a “intel·ligents”, els nous aparells transmeten informació del consum des de les llars, hora a hora, a través de la tecnologia PLC (Power Line Communication), que aprofita la xarxa elèctrica. Per a les empreses elèctriques, la renovació suposa l’estalvi del personal que fa les lectures del consum. Catalunya té Endesa com a distribuïdora assignada – responsables de garantir el subministrament, reparar i fer les lectures-, i per tant, és la que ha començat a tallar el subministrament a aquelles persones que es neguen a instal·lar el nou comptador. Des del 2016, la Plataforma Stop Comptadors lluita perquè s’aturi el procés, reclama que demostrin la innocuïtat per a la salut i garanteixin el dret a la intimitat pel que fa a la gestió de dades.

Fa dues setmanes que Isabel Canuda i Pablo Solar estan sense electricitat a la seva botiga ecològica La Magrana de Manresa. En aquest cas, els operaris que van tallar el subministrament són de l’empresa subcontractada per Endesa Gol S.L. Abans d’arribar a aquesta situació, Solar explica que van argumentar per escrit la negativa a instal·lar els nous comptadors: “vam expressar el no en base a raons de salut, manca de transparència i incompliment de terminis”. A més d’una denúncia a Mossos, també han presentat una instància a l’Ajuntament. Pablo Solar està segur que Endesa utilitza els talls per “pressionar la gent perquè accedeixi al canvi”.

Fa dues setmanes que Isabel Canuda i Pablo Solar estan sense electricitat a la seva botiga ecològica La Magrana de Manresa

Com el de Manresa, l’Ajuntament de Cornellà també és un dels 50 consistoris catalans que va aprovar una moció que insta el Govern de la Generalitat i l’Estat espanyol a “paralitzar de manera preventiva” la instal·lació dels nous comptadors telegestionables. En el cas de la ciutat del Baix Llobregat, l’administració ja ha presentat una denúncia per coaccions contra Endesa arran del tall que pateix una família amb una menor d’edat des del 7 de març. L’empresa ha contestat que “el canvi és obligatori” i que “està emparat per la llei”, però el veí de Cornellà, Pablo Álvarez, també exigeix, entre altres, que se li certifiqui que el nou sistema és innocu per a la salut. Mentrestant, sobreviu sense llum, amb espelmes. Segons ha informat la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà a la mateixa regidora d’Educació, Acció i Política Social Montse Pérez, almenys set persones s’han quedat sense llum per la mateixa raó. Pérez ha assegurat a la Directa que estan estudiant si troben alguna “escletxa” legal.

Però la resposta de l’administració no es redueix al nivell municipal. A petició de la Plataforma i de diferents associacions veïnals, entre altres, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció, el juliol del 2017 -presentada pels grups de la Candidatura d’Unitat Popular-Crida Constituent i de Catalunya Sí que es Pot-, que insta el Govern a fer les gestions pertinents per paralitzar preventivament i amb caràcters immediat i indefinit la instal·lació obligada. L’argumentari se centra en l’incompliment per part del Govern espanyol de la directiva europea que fixa l’objectiu del 20% d’eficiència energètica per al 2020, de la legislació vigent en matèria de protecció de dades i de l’aplicació de les recomanacions del Parlament Europeu sobre el principi de precaució en la instal·lació dels nous comptadors, fins que no es facin estudis concloents sobre la repercussió que tenen sobre la salut. 

 

Per a la Plataforma, la instal·lació de comptadors telemàtics comporta una font de contaminació electromagnètica dins les llars, però a més, constant, és a dir, 24 hores. Endesa ha remès a la Directa un certificat de l’Institut Tecnològic de l’Energia, que documenta que l’aparell -el comptador- compleix els requisits tècnics. Tot i que l’elèctrica assegura que la radiació del sistema és quatre vegades inferior a la d’un aparell de televisió o cinc respecte el telèfon mòbil o el microones, no ha aportat cap informe d’impacte ambiental de la tecnologia que utilitza. A més, cal tenir en compte el comptador de cada casa transmet la informació als anomenats concentradors, situats al transformador de cada zona, que recullen les dades d’un barri o carrer i les envia a la central a través de microones.

Precisament en això insisteixen les entitats i les persones afectades que es dirigeixen a l’elèctrica. Núria Marín, enginyera tècnica química i biòloga jubilada, i ara membre de la Plataforma, subratlla que tots els treballs tècnics sobre la tecnologia dels nous comptadors certifiquen interferències entre aparells electrònics i més o menys pèrdues, és a dir, radiacions: “per evitar-ho, caldria que la línia de la corrent estigués aïllada i apantallada”, recoberta amb una malla o tub que les companyies no garanteixen. En tot cas, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2011, ja va incloure les radiacions electromagnètiques en el Grup 2B com a agents possiblement cancerígens.
La lletra de la llei i la protecció de dades

Si bé és cert que l’ordre ministerial 3860/2007 estableix que els comptadors actuals s’han de substituir abans de 31 de desembre del 2018, en cap cas s’explicita que es pugui tallar el subministrament elèctric a ningú. Tot i així, Endesa reconeix que està efectuant talls de llum “als pocs casos on hi ha una negativa per part del client” i assegura que ho fa “d’acord amb el procediment establert a l’article 85 del Real Decret 1955/2000”. L’article esmentat fa referència exclusivament a la suspensió de subministrament “per impagament”, un supòsit que no té res a veure amb la negativa a instal·lar els nous aparells. A més, hi ha normativa més recent: la llei 24/2013, que estableix que “en tots els supòsits, la suspensió requerirà autorització administrativa prèvia”, i la 24/2015, sobre pobresa energètica, que insisteix en què cal informe previ de serveis socials.

L’ordre ministerial 3860/2007 estableix que els comptadors actuals s’han de substituir abans de 31 de desembre del 2018, però en cap cas que es pugui tallar el subministrament elèctric

Entre les avantatges que s’associen als anomenats comptadors intel·ligents hi ha l’estalvi i l’eficiència. Però malgrat que la seva implementació a Europa està condicionada al resultat positiu de l’Anàlisi Cost Benefici (CBA), l’Estat espanyol, que va aprovar l’ordre ministerial abans de la Directiva europea de 2009, no n’ha realitzat cap. Un altre punt que preocupa diverses entitats i consumidores és la gestió que es farà o es podria fer de les dades de consum. Endesa assegura que la telegestió utilitza sistemes de comunicacions xifrats i protegits i que les dades estan restringides “per defecte” a la comercialitzadora contractada, però afegeix que “només el client mitjançant autorització expressa pot permetre l’accés a altres comercialitzadores”. Per a Núria Marín és un eufemisme per posar lletra petita: “les dades de consum horari valen milions”, alerta. De moment, un informe de l’Autoritat Catalana per la Competència (ACC) subratlla que les xarxes intel·ligents s’enfronten a un conjunt de desafiaments de ciberseguretat, incloent el risc de la pirateria cibernètica.

Per a Carme Herranz, advocada del Col·lectiu Ronda, amb la instal·lació, el Govern espanyol i les companyies estan vulnerant el principi de precaució, “la base que la UE té per elaborar les lleis i que estableix que davant del dubte, cal actuar amb precaució”. Des de Ronda volen donar suport a la Plataforma intentar fer efectiu el suport els poders públics a la protecció de la salut de la societat. De momet, recorden que les persones tenen dret a dirigir-se a la companyia per expressar el seu rebuig a la instal·lació i que abans de qualsevol acció per part de l’empresa han de rebre dos burofax. Tot i així Herranz reconeix que no sembla fàcil i que l’oposició al canvi dels aparells pot ser més efectiva amb les persones que pateixen malalties d’hipersensibilitat.
L’alerta d’electrosensibles

Com tantes altres persones, Gemma Plana, que pateix Síndrome de Fatiga Crònica, fibromiàlgia i Síndrome d’Hipersensibilitat Química Múltiple Ambiental, està lluitant perquè no li canviïn el comptador: “ja he comprovat com m’afecten les radiacions dels nous comptadors; molt malestar i mal de cap”.

Gemma Plana porta un informe mèdic sota el braç que certifica l’aparició d’intolerància a ones magnètiques o vibràtils, així com a l’exposició a camps de baixa i mitjana freqüència, com els comptadors telegestionables

En aquest cas, Plana porta un informe mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona sota el braç que certifica l’aparició d’intolerància a ones magnètiques o vibràtils, tipus microones, ones Wifi o de telefonia, així com a l’exposició a camps de baixa i mitjana freqüència, com els comptadors telegestionables. El novembre del 2016, va fer arribar la documentació i la sol·licitud de no instal·lació a Endesa que, sorprenentment, va respondre la petició el febrer del 2017 amb un “es tanca improcedent per falta de documentació no aportada en el temps establerts”. Segons Gemma Plana en cap moment se’ls ha exigit més documentació.

L’oposició als nous comptadors smarts no és exclusiva de Catalunya i l’Estat espanyol. A l’Estat francès, on ja s’han instal·lat més de set milions d’aparells, s’ha presentat una denúncia col·lectiva per afectacions sobre la salut, però a més, denuncien l’increment d’incendis amb el nou comptador Linky, 46 des de l’1 de gener del 2018. Alhora, segons dades de la Plataforma, Portugal, Bèlgica, República txeca, Lituània i Itàlia no estan instal·lant els comptadors intel·ligents i a Anglaterra, Àustria i Països Baixos és opcional.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;