Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Escola Mediterrània: un nou fòrum per recuperar la mirada llarga al País Valencià

El pròxim 22 de juliol tindrà lloc a Xàbia (Marina Alta) la primera edició de l’Escola Mediterrània d’Estiu. Impulsada per l’Institut Valencià d’Estudis Socials amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàbia i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i Investigació, la iniciativa aspira a convertir-se en cita anual obligada en la reflexió col·lectiva sobre la realitat valenciana.

En política, el temps mediàtic discorre accelerat. Marcat per les urgències, l’agenda i els ritmes mediàtics, acostuma a deixar poc espai per a la reflexió asserenada i en profunditat. Una realitat que és, segons els promotors, encara més acusada en el cas de la societat civil. El cicle polític nascut amb la mobilització popular durant l’última legislatura del llarg mandat del Partit Popular al País Valencià –les lluites en defensa del territori i les mobilitzacions de suport a les víctimes del metro, el 15-M, la Primavera Valenciana o la proliferació de les plataformes Salvem, per posar alguns exemples– visqué un important punt d’inflexió el 25 de maig de 2015. L’eixida del Partit Popular de les principals institucions del país es produí acompanyada de l’entrada a als centres de poder polític de moltes persones provinents dels moviments socials i el teixit associatiu.

Segons els promotors, el reflux de mobilitzacions i la manca d’un debat social i polític sobre un nou model de país imposen la necessitat de repensar elements estratègics de l’àmbit polític i socioeconòmic valencià

Ara, segons assenyalen els promotors de la cita, a l’equador del mandat del Govern del Botànic a la Generalitat, el reflux de mobilitzacions i la manca d’un debat social i polític sobre un nou model de país imposen la necessitat de repensar i debatre elements estratègics i estructurals de l’àmbit polític i socioeconòmic valencià. Així, en declaracions a la Directa, un dels organitzadors apunta la necessitat de “construir dinàmiques de pensament i mirada a llarg termini, més enllà de les urgències i la immediatesa: cal obrir nous debats i crear espais de reflexió col·lectiva que ens permeten retrobar-nos i posar en comú les idees, les percepcions i els arguments per afrontar els reptes del present”.

Recuperar la mirada llarga

La iniciativa està impulsada pel nou nascut Institut Valencià d’Estudis Socials, impulsat per un grup divers de joves per fer front a la necessitat d’un espai que pretén funcionar més enllà de lògiques, ritmes i debats partidistes on reunir diverses sensibilitats i filiacions per repensar els reptes de la transformació social al País Valencià. Així, l’Escola Mediterrània naix com un primer intent de reunir diverses sensibilitats polítiques de caràcter progressista i transformador amb l’objectiu de generar noves dinàmiques de reflexió. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàbia i la Institució Alfons el Magnànim -Centre Valencià d’Estudis i Investigació, aspira a convertir-se en cita anual obligada en la reflexió col·lectiva sobre la realitat valenciana.

Sense cap vinculació orgànica amb els partits polítics i impulsada per gent jove, l’Escola Mediterrània se celebrarà el dissabte 22 de juliol a Sala d’Actes del Museu Arqueològic i Etnològic Soler Blasco, al Casc Antic de Xàbia, amb inscripció gratuïta.

Pensar el País Valencià contemporani

El programa de l’Escola consisteix en quatre sessions que pretenen abordar temàtiques que, segons el grup impulsor, requereixen major atenció i profunditat. Pretenen construir al voltant d’aquestes temàtiques “un nou procés de debat i pensament capaç de traçar nous horitzons”. El model productiu i desenvolupament econòmic valencià, l’anàlisi i construcció de nous marcs identitaris, la relació entre institucions, societat civil i moviments socials i el sistema mediàtic, són els temes principals d’una data que pretén donar un enfocament integral a la qüestió valenciana.

Malgrat que l’organització encara no ha fet públic el programa ni la composició de les taules, segons ha pogut saber la Directa participarà el Secretari General de Podem, Antonio Estañ, els diputats Josep Nadal i Rosa de Falastín Mustafá, la regidora Belén Ivars, de la candidatura municipalista Reiniciem Benissa, Manuel Illueca, director de l’Institut Valencià de Finances, Pau Caparrós, Director de l’Institut Ignasi Villalonga o Raquel Andrés, periodista de La Vanguardia, entre d’altres.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;