Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Caravana Abriendo Fronteras denuncia la manca d'identificació de la Guàrdia Civil del pas fronterer de Melilla

La Caravana Abriendo Fronteras ha presentat aquest dijous una queixa davant la Delegació del Govern espanyol a Melilla per tal de denunciar les violacions de drets humans que han pogut constatar en el pas de la frontera amb el Marroc. A la queixa, presentada a través de l’advocat d’Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans, Andrés García Berrio, denuncien que els agents de la Guàrdia Civil no porten identificació i que han presenciat una agressió cap a una dona portadora. Les portadores són persones, majoritàriament dones d’entre 35 i 60 anys, que transporten paquets de fins a 80 kg des de territori espanyol fins al Marroc. El seu sou oscil·la entre els tres i els cinc euros per cada paquet.

Mig miler de persones s’han dirigit a la frontera aquest dimecres, en el marc de la Caravana Abriendo Fronteras, per fer d’observadores del tractament que reben les portadores que travessen els passos entre l’Estat espanyol i el Regne del Marroc amb grans paquets de mercaderies. “Quan hi hem arribat ens han impedit el pas i s’ha creat una comissió de dones, ja que és una caravana feminista, i després d’una llarga espera hem pogut fer una visita per les instal·lacions”, ha explicat Yolanda Reclusa, membre de la plataforma d’Ongi etorri Errefuxiatuak i de l’organització de la Caravana.

“S’han presenciat situacions d’agressions de la policia a les portadores, que tallen el pas a cops de porra sense cap avís previ”, ha denunciat Marta Valldaura, de l’àrea de migracions d’Irídia

Durant la visita han presenciat una agressió amb un cop de porra a unes portadores. Ha sigut aleshores quan han demanat la identificació a l’agent de la Guàrdia Civil, ja que no la portava en un lloc visible. “S’ha tornat a constatar com la policia no porta cap tipus d’identificació, com l’estructura arquitectònica fa que es produeixin acumulacions de persones que provoquen allaus, i també s’han presenciat situacions d’agressions de la policia a les portadores, que tallen el pas a cops de porra sense cap avís previ”, ha denunciat Marta Valldaura, de l’àrea de migracions d’Irídia.

Davant d’això han sol·licitat a la Delegació del Govern que prengui les mesures efectives per tal que els agents del Grup de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola “portin sense excepció” el número d’identificació visible, denuncien a la queixa presentada. També insten a l’àrea d’assumptes interns del Cos Nacional de Policia a què es dugui a terme una investigació interna al voltant dels fets denunciats, així com “una reforma estructural de l’estructura arquitectònica” del pas fronterer i una “remodelació del sistema de control i gestió del pas” per tal d’assegurar que “es respecten els drets de les persones”.

Cordó policial de la Guàrdia Civil per evitar l’apropament de la Caravana a un dels pasos fronterers de Melilla / Pedro Mata (Fotomovimiento)

 

“Hem vist un grup humà vulnerable que s’està buscant la vida i viu constantment amenaçat i supervisat per un col·lectiu públic espanyol que és la Guàrdia Civil, i hem pogut percebre l’absolut abús de drets humans en què viuen”, ha apuntat Reclusa en nom de la Caravana. Al final de la visita s’ha produït un conflicte amb persones que han intentat avançar-se per creuar i la policia ha decidit tancar el pas fronterer. Des d’Irídia critiquen la discrecionalitat amb què es prenen les decisions a la frontera i també posen l’èmfasi en l’arquitectura del pas fronterer. A més de la queixa davant la Delegació del Govern també denunciaran la situació davant el Defensor del Poble.

En l’informe conjunt presentat el passat abril per part d’Irídia, Fotomovimiento i Novact, ja denunciaven la situació i la “violència institucional” en què es troben les portadores

En l’informe conjunt presentat el passat abril per part d’Irídia, Fotomovimiento i Novact, ja denunciaven la situació i la “violència institucional” en què es troben les portadores. “És habitual que vegin els seus paquets esquinçats o requisats i que s’enfrontin a situacions de violència verbal i física”, explicaven en l’informe. Va ser just en el punt on s’ha presentat ara la queixa, el pas del barri Xinès de Melilla, on l’any 2008 va morir Safia Azizi.

No és l’única dona portadora que ha mort els darrers anys. L’any 2009, Busrha i Zhona van morir aixafades i asfixiades en una allau al pas del Tarajal, a Ceuta. L’última mort documentada data del 24 d’abril, quan una dona de 54 anys va morir al pas fronterer de Ceuta després de quedar sepultada per una enorme allau. El mateix li va passar a Souad O.M., una altra dona portadora, de 22 anys, que també va morir sepultada en una allau al pas de Ceuta el passat 28 de març. Tot i això, les portadores asseguren que hi ha altres casos de morts però que no han estat documentats.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;