Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La lluita contra el pla Caufec - Porta de Barcelona es reactiva amb un tapiatge simbòlic a la immobiliària Sacresa

| Arxiu

Dissabte vinent, 18 de març, Esplugues de Llobregat viurà una nova marxa per denunciar l’intent de la immobiliària Sacresa de reprendre els seus plans urbanístics a la serra de Collserola. Per denunciar aquests propòsits, una vintena d’activistes s’han concretat avui dissabte al migdia davant la seu que la immobiliària té al complex de l’Illa Diagonal, a Barcelona.

Davant les portes de l’oficina, les concentrades han recordat la lluita popular que va impedir a Sacresa tirar endavant el Pla Caufec ara fa disset anys. Gràcies a una intensa mobilització que va portar 70 persones a ser encausades en diversos processos penals, la plataforma popular va aconseguir aturar un projecte que, en cas d’executar-se en aquesta nova fase, agreujaria l’impacte social, paisatgístic i ecològic que ja es preveia en la seva etapa inicial.

Segons la Plataforma No al Pla Caufec-Porta BCN, la urbanització d’aquest entorn natural, en el qual ara es volen edificar 234.000 metres quadrats, també comportaria la destrucció del teixit comercial de proximitat, l’expulsió de les veïnes a causa de l’encariment de l’habitatge, alhora que malmetria espais patrimonials de referència i impediria resoldre el dèficit d’equipaments públics que demanda Esplugues. En aquest sentit, l’acció d’aquest dissabte ha servit a les activistes per denunciar els perjudicis que causarien els nous plans de la família Sanahuja –propietària de Sacresa– que, sota la denominació de Pla Caufec-Porta Barcelona, afectarien tant el municipi del Baix Llobregat com tot l’accés sud a la capital catalana.

Sota el lema “Sacresa especula i destrueix Collserola. Us tornem els vostres totxos!”, l’acció ha consistit en l’apilonament de diversos maons a l’entrada de la immobiliària per recordar-li que l’any 2004 les veïnes d’Esplugues van assenyalar-la com a màxima responsable del projecte que, ara de nou, vol omplir de ciment la serra de Collserola. Amb l’objectiu d’evitar el pla urbanístic, la Plataforma No al Pla Caufec ha iniciat un diàleg amb l’Ajuntament d’Esplugues a fi que “aturi cautelarment les obres que ja s’estan realitzant, obri un procés participatiu perquè tothom pugui dir la seva i faci una consulta ciutadana”. La manifestació de dissabte vinent, dia 18, pretén emplaçar el consistori a posicionar-se entorn d’aquestes demandes.

La plataforma opositora ha convocat una manifestació a Esplugues el 18 de març per demanar a l’Ajuntmanent una consulta ciutadana sobre el pla

Fa 26 anys l’ajuntament del municipi aprovava el pla urbanístic, que des d’un primer moment, va comptar amb una forta oposició veïnal. L’any 2009, en plena crisi immobiliària, les obres, que ja havien començat, van aturar-se, però la possibilitat de reactivació ha inquietat el veïnat que hi esta en contra, especialment durant els últims anys.

El permís d’obra per al pla urbanístic, que ara ha passat a dir-se Pla Caufec-Porta Barcelona, va ser aprovat pel PSC i CDC el passat setembre, només quatre dies després que un incendi cremés més de 10 hectàrees de matoll i pi de la serra de Collserola. L’objectiu del pla és la construcció d’un gran centre comercial i 600 habitatges d’alt standing.

Onada repressiva

Des del setembre passat, la Plataforma s’ha reactivat en la lluita per la defensa d’aquesta part de la muntanya de Collserola. El passat 2 de novembre ocupava el plenari de l’Ajuntament d’Esplugues per protestar contra les operacions especulatives i revocar els permisos d’obra. La policia municipal del municipi del Baix Llobregat expulsava les persones concentrades fora de la sala on tenia lloc el plenari. A partir d’aquell moment, la plataforma ha continuat amb les seves activitats: calçotades, accions de protesta, posicionaments publics…

Els dies 25 i 26 d’abril del passat any, vuit veïns d’Esplugues vinculats a l’oposició al pla urbanístic eren jutjats pels fets ocorreguts l’any 2009 durant una protesta contra les penes-multa. Moltes de les activistes que expressaven el seu rebuig a aquest pla, que es projectava sobre un sector de la falda de Collserola, patien aleshores l’aplicació d’aquest mecanisme repressiu. Durant aquella concentració davant de l’ajuntament, un nombrós grup de manifestants va irrompre al ple, arribant a aturar-lo. En el judici per aquests fets es demanaven un total de quinze anys de presó, 4.560 euros d’indemnització per a cinc agents de la policia local i 6.300 euros en penes multa bescanviables per onze mesos i vint dies de presó. Aquest fet va determinar la posada en marxa d’una campanya antirepressiva, anomenada Ni muts ni a la gàbia. Finalment, les vuit persones serien absoltes dels càrrecs.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;