Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Assemblea per l'Habitatge Digne de Palautordera es concentra davant la seu local del BBVA

L'acte ha servit per presentar l'organització i posar sobre la taula la falta d'habitatge a Santa Maria de Palautordera. L'acció ha aplegat prop de 70 persones i ha donat a conèixer les mancances de lloguer que s'estenen a arreu del territori català

| Arxiu

“Cada vegada teníem més amics que no trobaven un pis de lloguer, havien de marxar del poble i vam conèixer l’ocupació d’un bloc de pisos sencer, així que vam veure que havíem d’impulsar alguna cosa”. Oriol Hernàndez, portaveu de l’Assemblea per l’Habitatge Digne de Palautordera, argumenta així la necessitat de crear una entitat destinada a donar resposta als problemes d’habitatge del municipi.

L’organització va celebrar la primera assemblea el 8 d’abril, impulsada per membres de la PAH, la CUP de Santa Maria de Palautordera i altra gent que no provenia de cap organització. “Quan vam començar, només érem les organitzadores i dues persones més, però ara ja en som prop de 30, que per ser Palau és molt”, explica Hernàndez.

En el manifest de presentació exposen que el consistori municipal, governat amb majoria absoluta pel PDeCAT, no ha posat a disposició de les veïnes cap pis de lloguer social

L’Assemblea neix amb la voluntat de donar visibilitat a tota la gent amb problemes habitacionals. Per això treballen en diferents eixos. Per una part, donar assessorament i apoderar les persones amb problemes d’habitatge per tal que puguin defensar els seus drets. D’altra banda, també aposten per assenyalar els responsables de la bombolla del lloguer a través d’accions com la d’avui davant del BBVA. Un altre dels punts bàsics, és garantir la inscripció al padró de totes les veïnes, ja que, segons Hernàndez, al municipi hi ha hagut casos de gent que se li ha negat l’accés, fet que impedeix rebre l’atenció mèdica dels CAP.

A més, el col·lectiu d’habitatge posa el focus d’atenció en l’actuació de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera. En el manifest de presentació exposen que el consistori municipal, governat amb majoria absoluta pel PDeCAT, no ha posat a disposició de les veïnes cap pis de lloguer social. També reclamen la creació d’una Oficina de l’Habitatge a la localitat, ja que actualment la més propera es troba a Sant Celoni i inclou diversos municipis del Baix Montseny. El portaveu de l’Assemblea assenyala que hi ha hagut casos de propietàries que no han pogut posar a lloguer el seu pis, sota el pretext que l’oficina del Baix Montseny no feia visites a Santa Maria de Palautordera, quan, en principi, és un dels municipis que en formen part.

Durant la concentració davant del BBVA s’ha iniciat una campanya de recollida d’instàncies. L’objectiu és demanar a l’ajuntament la creació d’una oficina d’habitatge local |Arxiu

 

Durant la concentració davant del BBVA, que ha estat custodiada per 8 agents amb armilla de Policia Local i Mossos, s’ha iniciat una campanya de recollida d’instàncies. L’objectiu és demanar a l’ajuntament la creació d’una oficina d’habitatge local, que posi pisos buits a lloguer per sota del preu del mercat, que faciliti que les famílies que okupen tinguin accés a llum i aigua i que el padró municipal sigui elaborat pels serveis socials i no la policia local.

A banda de les peticions al consistori, també s’instal·larà una parada informativa davant la sucursal que, en principi, hi estarà durant dues setmanes. Allà hi haurà per als clients del banc un formulari per sol·licitar que el BBVA posi a disposició del consistori de Santa Maria de Palautordera alguns dels habitatges buits que té en propietat.

 

El BBVA vol desallotjar un bloc sencer

Tot i que un dels objectius de la concentració d’avui era donar a conèixer l’Assemblea per l’Habitatge Digne, l’altra reivindicació estava relacionada amb el BBVA. Unnim, grup de caixes absorbides per l’entitat bancària basca, i el grup Barnaquatre són, des de l’abril, els propietaris d’un bloc de pisos en què la meitat d’habitatges es troben buits. Malgrat tot, ja ha comunicat a diverses veïnes que no els hi renovarà el contracte de lloguer, de manera que podrien quedar-se al carrer.

“Nosaltres tenim la intenció de pagar, però no ens refiem del número de compte que ens diuen”, explica Loreta Laura, veïna de Santa Maria de Palautordera que fa dues setmanes va rebre una carta en què se li comunicava que el 31 de desembre haurà d’abandonar el pis en què fa 3 anys que viu. En l’escrit, que està signat amb la data del 0 de gener de 1900, s’especifica que ingressin les mensualitats a un compte suposadament del BBVA.

Unnim, grup de caixes absorbides per l’entitat bancària basca, i el grup Barnaquatre, des de l’abril, els propietaris d’un bloc de pisos en què la meitat d’habitatges es troben buits

Laura explica que l’anterior agència immobiliària els hi va facilitar un número de telèfon per posar-se en contacte amb les entitats titulars del pis. Després de trucar-hi la resposta que van rebre per part de les interlocutores va ser que no tenien constància de ser propietàries dels immobles. “Ni tant sols deuen tenir registrats els pisos; som un simple número”, afirma Damià, un altre veí del bloc que no ha rebut cap notificació per escrit però sí que li han afirmat que al març finalitzarà el contracte.

De moment el BBVA no ha ofert cap alternativa de reallotjament per a les famílies afectades. Malgrat tot, les implicades comenten que l’Ajuntament les ha citades a una reunió per tal de trobar solucions al conflicte. Mentrestant, comenten que han deixat de pagar el lloguer, tot i que tenen els diners, i els volen deixar sota custòdia judicial fins que no es resolgui el conflicte.

Alguns dels pisos del bloc es troben okupats. Una de les veïnes que viu en un d’aquests immobles, que vol mantenir-se en l’anonimat, explica les dificultats de la situació irregular en què es troba ella i la seva família. L’Ajuntament no els hi ha volgut donar el padró, tot i que fa un any que viu en l’immoble. A banda de suportar l’estigmatització i menyspreu per part d’algunes veïnes, també comenta que la policia es va aprofitar de la situació: “Van venir a casa meva, em van dir que els acompanyés a buscar el padró i després em van detenir; juguen amb això”. De moment, el BBVA no resol el futur de les residents al bloc, però sí que col·loca portes de ferro als immobles deshabitats per garantir que no entri a viure-hi ningú. Segons l’Assemblea per l’Habitatge Digne, l’entitat bancària té 60 pisos buits a Santa Maria de Palautordera.

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;