Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Nova avaria en la central de Cofrents un mes després de l'última parada

La central nuclear de Cofrents (Vall d’Aiora) suma un nou incident a la seua llarga llista. Les instal·lacions es troben des del passat 5 de gener en una parada de funcionament, la durada prevista de la qual és d’una setmana. El motiu: activitats de manteniment del sistema hidràulic d’accionament de barres del control, segons ha indicat Iberdrola mitjançant un comunicat.

No obstant això, per a la Plataforma Tanquem Cofrents, col·lectiu integrat en el Moviment Ibèric Antinuclear, “resulta incomprensible que 25 dies després de l’última parada per a manteniment i recàrrega de combustible, amb la participació de 1.100 treballadors addicionals, i més d’11.000 treballs planificats, segons les mateixes dades de la central, haja calgut parar-la de nou per a un altre manteniment”.

L’avaria actual, segons expliquen els ecologistes, afecta el sistema principal de control del funcionament de la central: la inserció de les barres de control entre els elements combustibles d’urani

L’anterior avaria en la planta nuclear valenciana va paralitzar l’activitat en la central durant més de dos mesos. Classificada de nivell 1, d’un total de huit, prèviament havia estat qualificat de nivell 0– en l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics- i va sumar un incident en una vàlvula a una parada programada.

Els ecologistes denuncien que l’última recàrrega va tenir una durada molt major de l’habitual, la qual cosa se suma a “una engegada fallida pel mig per poder corregir una avaria en una vàlvula de l’aigua d’alimentació de l’atuell del reactor, que s’havia detectat abans de la parada, però a la qual no se li va donar la importància i el tractament adequat durant el període normal de manteniment”.

Per això, la Plataforma assenyala com a “única explicació possible” que haja pesat més la urgència per engegar la planta “que fer les coses bé i prioritzar la seguretat dels treballadors i de la població”.

Sistema principal de control

L’avaria actual, segons expliquen els ecologistes, afecta el sistema principal de control del funcionament de la central: la inserció de les barres de control entre els elements combustibles d’urani. Aquestes barres, de diverses tones de pes, absorbeixen el flux de neutrons i paren així la reacció en cadena entre els àtoms d’urani que es fissionen quan un reactor està produint electricitat.

El sistema d’instal·lació de les barres de control tindria un disseny obsolet per a Tanquem Cofrents, una inserció que es realitza “des de baix mitjançant dispositius hidràulics, a diferència dels models més moderns, en els quals són introduïdes des de dalt, i per tant poden abaixar-se pel seu propi pes, en cas d’emergència i de falta d’alimentació elèctrica”.

La central nuclear valenciana té un historial de problemes amb aquests elevadors hidràulics. Com recorden des del col·lectiu ecologista, en 2007 la planta va haver de substituir, en diverses fases, tots aquests elevadors hidràulics per un problema de corrosió salina, que es va qualificar d’origen desconegut i del que mai es va donar una explicació pública posterior.

Des del Moviment Ibèric Antinuclear s’exigeix una explicació “pública i completa de les circumstàncies d’aquesta avaria” i consideren que l’acumulació d’incidents demostra que la instal·lació està envellida i deteriorada

 

Des del Moviment Ibèric Antinuclear exigeixen una explicació “pública i completa de les circumstàncies d’aquesta avaria” i consideren que l’acumulació d’incidents demostra que les instal·lacions estan envellides i deteriorades. Per això, plantegen que “pretendre allargar el seu funcionament és una irresponsabilitat” i per la qual cosa exigeixen “que la central es tanque definitivament al final del present període de funcionament”. En aquesta línia s’ha manifestat en els últims mesos el Govern autonòmic, que ja va sol·licitar al març el tancament i desmantellament de la central quan finalitze l’actual pròrroga de funcionament.

La concessió de l’explotació finalitza en 2021 i Iberdrola ja va anunciar el passat any que sol·licitaria l’ampliació del termini d’obertura fins a l’any 2030. Cofrents, igual que la ja clausurada Garoña, posseeix el mateix reactor nuclear que la central japonesa de Fukushima, una planta que va protagonitzar l’any 2011 el pitjor accident nuclear ocorregut al planeta des del desastre de Txernòbil (Ucraïna) de 1986.

Article publicat originalment a El Salto

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;