Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Primer protocol contra agressions masclistes a la Festa Major Jove de la Sagrada Família

| Arxiu

En el marc de la Coordinadora d’Entitats del barri de la Sagrada Família de Barcelona, des d’on es coordinen totes les activitats de la Festa Major del barri i en la qual participa una vintenta d’organitzacions, des del mes de gener, un grup de treball, format per persones de diverses entitats, ha estat treballant sobre l’elaboració d’un protocol basant-se en l’experiència d’altres barris com el Poble Sec, i a partir d’una anàlisi i reflexió pròpia sobre el context que les emmarca. Es tracta d’una iniciativa que ha comptat amb la col·laboració del Districte, mitjançant ajudes econòmiques i amb l’acompanyament d’una tècnica d’igualtat. Per qüestió de temps, enguany només s’ha aplicat durant les activitats d’oci nocturn organitzades per les Joves del Poblet, però l’acord entre les entitats que formen part de la coordinadora és treballar per tal que, de cara l’any vinent, s’elabori un protocol de tota la Festa Major.

En cas d’haver d’actuar, es va resoldre que les persones del grup de treball serien les que actuarien per fer un cercle al voltant de l’agressor, i no totes les assistents a la festa

A l’hora de plantejar el protocol, Laura Ori, membre del grup de treball, explica que no els va ser complicat pensar-lo en l’àmbit teòric perquè “totes les noies que estem en el grup de treball partim des d’una perspectiva feminista i ens va ser fàcil que sortís”. Segons exposen en el protocol, un dels objectius clau del mateix és garantir un espai de seguretat i confiança per tal que, en cas d’agressió masclista, les persones afectades se sentin amb suport i confiança per tal d’actuar per elles mateixes, amb la idea que l’apoderament s’assoleixi de forma transversal. D’altra banda, des del grup de treball es demana el compromís de totes les persones de les entitats que hi han participat per tal que la intervenció es resolgui de manera comunitària.

Ori explica que, un cop redactat el protocol, es va realitzar un joc de rols per tal de definir quines línies d’actuació es seguirien a l’hora d’aplicar-lo. En aquest punt del treball, es van trobar amb més dificultats “perquè veiem que hi havia coses que no podíem assegurar que passessin i van sorgir algunes controvèrsies”, exposa. És el cas de realitzar, entre totes les persones assistents a la festa, una barrera humana entorn l’agressor per tal de fer-lo fora, tal com segueixen altres protocols. Segons explica la Laura, finalment, es va resoldre que les persones del grup de treball serien les que actuarien.

*Article publicat originalment a La Intervia

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;