Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Resposta antifeixista i desplegament policial al barri de Velluters de València

| Lucas Guerra

El passat dimecres 25 d’abril, dia en què la societat valenciana commemora la batalla que li va fer perdre l’autogovern, el partit d’extrema dreta España 2000 va convocar una concentració a la plaça del Pilar, situada al cèntric barri de Velluters –davant la seu del partit Coalició Compromís i del restaurant el Racó de la Corbella–, per “reivindicar la españolidad de Valencia”. El moviment antifeixista i veïnal del barri van respondre a la convocatòria amb una concentració de rebuig al seu “discurs d’odi, xenòfob, racista, supremacista i fal·laç”. En front aquest relat, reivindiquen el caràcter “obert, integrador, multicultural, obrer i combatiu” del barri situat al districte de Ciutat Vella.

Des de les cinc de la vesprada, hora de la convocatòria del contra-acte antifeixista, els accessos a la plaça van estar totalment bloquejats pel Cos Nacional de Policia espanyola, que no va deixar accedir-hi a ningú –excepte a algunes veïnes sota un minuciós control–, tot i que l’acte feixista estava convocat a les set de la vesprada. Fins i tot José Luís Roberto Navarro, més conegut com el cojo, líder del partit España 2000 i convocant de la concentració, es va queixar perquè no el deixaven accedir al seu acte. Poc després, es dedicaria a fer un reconeixement de la gent que podia creuar el cordó.

Davant l’amenaça, Compromís va haver de tancar la seu del partit mentre els cossos policials desallotjaven la terrassa del restaurant el Racó de la Corbella –conegut per ser punt de trobada del teixit popular, antifeixista i independentista del barri–, i instaven el local a no vendre ampolles de vidre. A més, sobtadament el començaren a inspeccionar sota l’excusa de buscar deficiències. Tot açò just quan fa un any, el 28 d’abril passat, que un grapat de feixistes d’España 2000 van entrar al Racó de la Corbella amb una actitud violenta que va acabar amb una amonestació contra el restaurant per part de la policia local per no voler admetre’ls.
Persecució i assetjament policial al veïnat

L’ambient es respirava carregat. Desenes de veïnes que tractaven de reivindicar un barri tolerant foren expulsades i identificades pels cossos policials que els impediren l’accés a la plaça del seu barri. Fora de la plaça, diversos grups de persones van tractar de replegar-se a diversos punts propers a la zona de conflicte. Alguns grups van ser retinguts i identificats a llocs com la Biblioteca Pública Provincial o el parc del museu MuVIM, mentre altres tractaren de fugir. Segons declaracions de veïnes, “la policia anava a per totes, ens va voler dispersar i ens va identificar a moltes per voler defensar el nostre barri de la presència de feixistes”.

El partit d’extrema dreta España 2000 va convocar una concentració a la plaça del Pilar, situada al cèntric barri de Velluters |Ximo Colomina

 

En eixe context, un grup de persones es lliuraren de les intercepcions policials i es van replegar prop del Teatre Micalet, “volíem tornar a la plaça però, de sobte, ens trobàrem a uns quinze feixistes de cara i va haver un enfrontament verbal. Ells venien a per nosaltres i va intervindre la policia per dispersar-nos als dos grups”, realten alguns testimonis. La persecució policial cap al veïnat i les activistes antifeixistes va continuar també una vegada finalitzada la concentració feixista. Un grup de desenes de persones, que decidiren replegar-se i continuar protestant, va ser arraconat pels antidisturbis davant el teatre, contra la seua voluntat. Algunes recorden quan el passat mes de setembre es va realitzar un acte al teatre, en suport al dret a decidir del poble català, que va comptar amb la presència de militants feixistes d’España 2000 a l’exterior. «Mentre els feixistes escridassaven i insultaven qui estava en la cua, la policia nacional espanyola encapsulava les assistents en compte d’encapsular-los a ells», expliquen. Passat un temps, el CNP va deixar marxar les veïnes que tornaren a la plaça del Pilar per fer una concentració improvisada i, de manera simbòlica, recuperar-la.

L’actuació policial ha estat denunciada per algunes organitzacions antifeixistes de la ciutat a través de les seues xarxes. La consideren un exemple de la “connivència de la Delegació de Govern espanyol amb el feixisme a la ciutat de València” i una metàfora sobre la naturalesa de l’Estat espanyol que “protegeix els feixistes mentre persegueix antifeixistes”. Les organitzacions denunciants també han fet una comparació amb l’actuació policial del 9 d’octubre: “els feixistes van agredir impunement les manifestants de la diada davant la passivitat o complicitat directa de la policia espanyola», i consideren que va haver-hi una sobreprotecció cap als membres d’España 2000.
Les provocacions de la ultradreta

Darrerament l’extrema dreta valenciana està més activa i s’ha mobilitzat, en la majoria dels casos amb contra-manifestacions sense permís. Durant el passat 9 d’octubre, perseguiren, amenaçaren i agrediren desenes de persones pels carrers de València i pocs dies després, membres d’España 2000, emmascarats amb la careta de Scream (personatge protagonista d’una pel·lícula de terror), visitaren la casa de la família de Mònica Oltra de nit i amb la música a tot volum per tractar d’intimidar-la.

Durant el 9 d’octubre, l’extrema dreta va perseguir, amenaçar i agredir desenes de persones i pocs dies després, membres d’España 2000 visitaren la casa de la família de Mònica Oltra de nit i amb la música a tot volum per tractar d’intimidar-la

No obstant això, i després que diverses organitzacions ultradretanes s’hagen vist perjudicades pels procediments judicials oberts contra alguns dels seus membres –tant per les agressions del 9 d’octubre com per la visita a casa d’Oltra–, l’extrema dreta ha modificat el seu modus operandi. Ara legalitzen cada concentració que convoquen i busquen dies i llocs simbòlics per a l’antifeixisme.

Així va succeir setmanes després del 9 d’octubre, quan Delegació de Govern va concedir permís a España 2000 per convocar una manifestació al mateix lloc i hora on se celebrava el mític Aplec del Puig, una trobada històrica de l’esquerra política valencianista que aplega totes les seues militants al poble del Puig (Horta Nord) des de fa quaranta anys. Finalment, aquell dia, tot va quedar en una amenaça que va provocar l’alerta de les assistents i en un desplegament policial desmesurat que va inhabilitar alguns accessos a la Muntanyeta de La Patà, on es feien els parlaments dels partits polítics. Tot i així, sí que hi van fer acte de presència militants del partit amb actitud fatxenda i intimidadora. No es va produir cap incident, però sí que van aparèixer alguns cartells penjats a la pujada de la muntanya que la declaraven «independent de les independentistes» i banderes espanyoles en els arbres propers a on es feien els parlaments, enviscats amb una substància que feia quasi impossible enfilar-s’hi.

El 4 de febrer, Defenem Valencia, organització blavera i molt propera a Vox i España 2000, va convocar una concentració sota el lema “Allá donde todo empezó, todo va a continuar”, a la plaça Sant Agustí

De la mateixa manera, el passat 4 de febrer, Defenem Valencia, organització blavera i molt propera a Vox i España 2000, va convocar una concentració sota el lema “Allá donde todo empezó, todo va a continuar”, a la plaça Sant Agustí. És a dir, al mateix lloc on mesos abans havien sigut partícips i protagonistes de la contra-manifestació il·legal del 9 d’octubre i on un dels seus membres, Francisco Moreno Moreno, va agredir unes quantes manifestants. Un grup d’antifeixistes decidiren plantar-los cara i el Cos Nacional de Policia espanyola s’hi va dirigir ràpidament per identificar les antifeixistes i interposar una denúncia. Una fotoperiodista de la Directa també va ser identificada. Defenem Valencia esperava la reacció de les antifeixistes amb càmeres fotogràfiques i de vídeo, un material que després van utilitzar per xarxes socials, amb fotomuntatges i titllant-les de violentes.

El passat dissabte 21 d’abril, mentre el carrer Colom de València s’omplia de gom a gom per acollir la tradicional manifestació pel 25 d’abril, Defenem Valencia va reunir un grupuscle d’una cinquantena d’ultradretans a la Plaça de la Reina de la València per fer un contra-acte “en apoyo a la justicia y a las fuerzas y cuerpos de seguridad del estado”. Custodiat per una forta presència policial situada a tots els accessos a la plaça, l’acte va ser ignorat per les organitzacions participants de la manifestació valencianista. Davant d’això, algunes membres de Defenem Valencia –com és el cas de la seua presidenta, Isabel Sanchez Ibanco–, d’Espanya 2000 i del MSR (Movimiento Social Republicano) van dirigir-se a certs trams del recorregut per insultar i provocar les manifestants sense èxit.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;