Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una empresa va a judici per acomiadar dues treballadores de Gandia després de sindicar-se a la CGT

Dues treballadores han demandat Publiman Correspondencia Publicitaria SL per haver-les acomiadat després de formar la secció sindical de CGT a la seu de l’empresa a Gandia. Un jutjat d’instrucció de la ciutat de València serà l’encarregat de jutjar el cas durant el matí de demà dijous. Les dues demandants, Sylvia Roque i Marcela Cabrera, demanen la nul·litat de l’acomiadament i la reincorporació al seu lloc de treball. A més, reclamen a l’empresa una indemnització de 4.474 i 7.031 euros respectivament (11.500 euros en total), ja que consideren que durant l’any i mig que van treballar per la companyia –entre l’octubre del 2014 i l’abril del 2016– haurien d’haver cobrat segons el que estipula el conveni col·lectiu.

A més de la nul·litat, les dues treballadores reclamen a l’empresa una indemnització de 4.474 i 7.031 euros respectivament, 11.500 euros en total

Publiman Correspondencia Publicitaria SL és una empresa dedicada a la distribució postal amb seus a diferents municipis del País Valencià, com Gandia o Benidorm. Proveeixen serveis subcontractats a Unipost, empresa de la família Raventós, la qual és també propietària de les caves Codorniu. Segons la informació del registre mercantil, l’administrador únic de Publiman és Vicente Sancho Gil. L’empresari també té altres negocis, dedicats a la restauració de façanes o la construcció d’edificis.
Condicions nefastes denunciades

Les dues treballadores van ser les primeres a alertar públicament la situació laboral que es vivia a la seu de l’empresa a Gandia. Segons el que van denunciar Roque i Cabrera a la CGT, fins a l’octubre del 2015, a Publiman moltes de les treballadores no comptaven amb contracte –o estaven contractades menys hores de les que realment treballaven– i els salaris s’establien en funció de les cartes postals que distribuïen les repartidores, pagant entre quatre i cinc cèntims per carta. “Les condicions laborals que patien les treballadores de Publiman a Gandia es traduïen en jornades de 8, 9 i 12 hores diàries, però amb contractes d’1, 2 ó 4 hores al dia. Publiman, no només tenia les treballadores en condicions il·legals, sinó que també ha estat defraudant a la Seguretat Social, sense cotitzar per cap membre de la plantilla les 40 hores setmanals que han estat treballant”, afirmen des del sindicat.

Publiman, no només tenia a les treballadores en condicions il·legals, sinó que també ha estat defraudant a la Seguretat Social, sense cotitzar a cap membre de la plantilla les 40 hores setmanals que han estat treballant”, afirmen des del sindicat

 

El mes de novembre del 2015, Roque i Cabrera van establir contacte amb la CGT, sindicat que les va acompanyar en les seues reivindicacions, fins a arribar a regularitzar la seua situació laboral: “van aconseguir els primers fruits, amb un canvi de contracte que, per fi, reflectia les hores que vertaderament estaven treballant”, comenten des de l’organització sindical.

Segons la llei, les representants sindicals haurien de ser les últimes persones acomiadades per l’empresa, encara que existisquen problemes econòmics

Com que la situació de les de companyes de les denunciants no va canviar, les dues treballadores, ara acomiadades, van decidir constituir la secció sindical de la CGT dins Publiman, el març de l’any 2016. El 22 d’abril del mateix any, sense més explicacions, l’empresa les va acomiadar, al·legant pèrdues de 98.000 euros per justificar l’acomiadament. Segons la llei, les representants sindicals haurien de ser les últimes persones acomiadades per l’empresa, encara que existisquen problemes econòmics, “justament per cuidar dels interessos de les persones que intente que s’acomplisca la legislació laboral”. Ara, el jutjat decidirà si les treballadores tenien o no la raó.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;