Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Unint esforços per la sobirania ambiental des del Camp de Tarragona

|  Neus Anglès

El passat dissabte 6 de maig, la Xarxa Sud d’entitats i plataformes en defensa del territori del Camp de Tarragona s’ha tornat a trobar a la Selva del Camp a la tercera Festa pel Territori. Un total de 17 entitats i una cinquantena d’associacions, entitats, col·lectius i persones col·laboradores, han fet possible aquesta nova edició de la Festa que ja està arrelant al Camp com a altaveu de les reclamacions per una nova cultura del territori.

La Festa va néixer fa tres anys, justament quan les comarques del Camp es trobaven greument amenaçades per projectes com la MAT, Bcn World, la contaminació petroquímica i les pedreres, entre d’altres. Aquests conflictes, alguns dels quals venien de molt lluny, encara són ben latents avui dia. És per això que la Xarxa Sud va decidir donar continuïtat a aquesta trobada anual. Tal i com va explicar Ton Crusells, membre d’Unió de Pagesos de la Selva del Camp i coordinador de l’acte, “la Festa serveix per donar visibilitat a les diferents lluites en defensa del territori i fer-ho en un to distès, festiu i alhora reivindicatiu”. Crusells va voler dedicar l’edició d’enguany de la Festa a líder indígena hondurenya Berta Cáceres i totes les activistes assassinades arreu del món per defensar la terra.
Les sobiranies ambientals al centre del debat

De nou, l’edició d’enguany ha inclòs concerts, activitats lúdiques per a totes les edats, fira d’entitats i un programa de xerrades i debats que s’han centrat a parlar sobre la sobirania ambiental, en molts dels seus vessants.

L’edició d’enguany ha inclòs concerts, activitats lúdiques per a totes les edats, fira d’entitats i un programa de xerrades i debats | Neus Anglès

 

L’escriptor i periodista prioratí Toni Orensanz va donar el tret de sortida a les xerrades parlant dels valors del territori i de la necessitat de conèixer-los per a poder-los defensar. Orensanz insistí en què al Camp de Tarragona cal un relat de territori, un relat que relligui els seus valors naturals, culturals, patrimonials i històrics.

L’aparició recent de nous projectes de centrals eòliques al Camp ha aixecat protestes a nombroses poblacions, que veuen com el seu territori i el seu paisatge torna a estar amenaçat

Alfons Pérez, de la Xarxa per la Sobirania Energètica, i Sergi Saladié, geògraf i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV), han abordat el tema del model energètic, la sobirania energètica i la implementació de l’energia eòlica al Camp de Tarragona. L’aparició recent de nous projectes de centrals eòliques al Camp ha aixecat protestes a nombroses poblacions, que veuen com, sense una planificació global de l’eòlica i rere l’interès particular de grans empreses o els mateixos alcaldes de la zona, el seu territori i el seu paisatge torna a estar amenaçat.

Per parlar sobre sobirania alimentària i consum, la Festa ha comptat amb una ponència molt especial en què s’ha fusionat la paraula del veterinari i escriptor Gustavo Duch, amb la música i veu del cantautor val·lisoletà Guille Jové. Les seves paraules, recitades per fer despertar sentiments i sensacions del públic, retronaren per aixecar un nou model alimentari i de consum que situï les pageses en el centre, allunyi les grans corporacions del negoci alimentari i aposti per una producció agroecològica i propera al consumidor.

Les comarques del Camp continuen afectades per conflictes al voltant de l’aigua com el transvasament del Riu Siurana, la reclamació d’un cabal pel Gaià, la conservació del Francolí i la denúncia de contaminació petroquímica

Arribant ja a la part final de les ponències, Ramón Ferré, del GEPEC-EdC ha parlat de sobirania hidrològica i de la necessitat de control de l’aigua en tot el seu cicle. Les comarques del Camp continuen afectades per conflictes al voltant de l’aigua com el transvasament del Riu Siurana cap al Pantà de Riudecanyes, la reclamació d’un cabal pel Gaià, la conservació del Francolí i la denúncia de contaminació petroquímica de la seva llera, entre d’altres. Ferré ha parlat de la viabilitat de l’autosuficiència hidrològica i de la capacitat que tenen els municipis i la gent per impulsar-la.

 

Les ponències han acabat amb les conclusions i debat final, conduït pel consultor en transició energètica Pep Salas, el qual afirmà amb absoluta rotunditat i contundència, que “el futur serà 100% renovable” i que el problema, en tot cas, estarà en el “com ho fem per arribar-hi”. Salas ha insistit en què cal que el control energètic retorni al ciutadà, que s’afavoreixi l’autosuficiència energètica, així com l’eficiència. Malgrat que Salas va reconèixer que les reserves de combustibles fòssils arreu del món no estan tan esgotades com es preveia en un principi, la transició energètica ja és imparable i és un fet que es consolidarà, més aviat o més tard. El ponent ha subratllat el fet que la implementació de les energies renovables implicarà un consum important de territori i amb possibles afectacions paisatgístiques, és per això que, assegura, “cal assolir un equilibri entre territoris i acordar un model propi a Catalunya en la generació i distribució de l’energia.”
La banda sonora de les reivindicacions

En paral·lel a les ponències, els jardins de l’Hort d’Iglesias de la Selva del Camp s’han omplert de gent de totes les edats i procedències per gaudir de concerts durant tot el dia. Els grups que enguany decidiren venir i col·laborar amb la Festa foren Roba Estesa, Max Sunyer i Lenka Maresova, la Pixi Dixi Band, Rumbes Canya, Slowly, Elisma, els ebrencs Los Sirgadors i els reusencs Terra Ferma.

En paral·lel a les ponències, els jardins de l’Hort d’Iglesias de la Selva del Camp s’han omplert de gent de totes les edats i procedències per gaudir de concerts durant tot el dia

Gràcies a tots aquests grups, la Festa pel Territori s’ha consolidat un any més com a referent al Camp de Tarragona i a tot el Principat, i com a altaveu de moltes lluites que, lluny de quedar silenciades, clamen per una nova cultura pel territori amb un to festiu, però sense perdre la contundència i el discurs.

Després de més de quinze hores, no ha estat fins passades les tres de la matinada, que tots els membres de la Xarxa Sud retornaven als seus pobles, a descansar, però amb la ment més activada que mai, pensant ja en la que d’aquí un any serà la quarta Festa pel Territori.

I avui, entre els jardins de l’Hort d’Iglesias de la Selva del Camp, segurament encara ressonen les paraules del cantautor Guille Jové: “y esa falsa libertad, vivir encerrado en una gran ciudad, y esa gran necesidad, lucha por tu tierra, pues libres nos hará”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;