Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La comarca de la Ribera es mobilitza en defensa del riu Albaida

Dissabte al matí es va dur a terme una concentració al pont de les salines de Manuel, on desenes de persones es van aplegar per exigir el compliment del cabal ecològic per al riu Albaida i la connexió amb el Xúquer

Malgrat que a la pedania de Torre Lloris –municipi de Xàtiva– a la comarca de la Costera, l’Albaida arriba amb un cabal suficient després de les aportacions del riu Canyoles, el riu es queda sec a partir de Manuel. Segons expliquen des de la plataforma Xúquer Viu, la situació es repeteix des de fa alguns anys. La major part de l’aigua que baixa pel riu es deriva per a reg i al riu se li deixa una exigua quantitat que no pot garantir la continuïtat del mateix fins a la desembocadura amb el Xúquer.

Davant aquesta situació, Xúquer Viu alerta que es pot produir una gran mortaldat de peixos al riu Albaida, ja que afirmen que des de la passada setmana no passa ni gota d’aigua per la localitat de Manuel. El Pla Hidrològic del Xúquer aprovat el 2015 fixa al seu pas per Manuel, en una zona anterior a l’arribada a la localitat on està situat el cabalímetre, un cabal ecològic de 0,2 m³/segon, 200 litres per segon. Però aquest cabal s’incompleix, denuncien, ja que en arribar a eixe punt sols passa un filet d’aigua quatre vegades inferior, assecant-se totalment en el tram següent.

Actualment, com ja han denunciat des d’aquesta associació cívica per la protecció del Xúquer, s’han vist molts peixos morts tocant al pont de Manuel cap a les Salines, i alerten que en els pròxims dies es podrien produir una mortaldat important aigües avall, tant a Manuel com a Castelló de la Ribera, ja que els peixos es refugien en els bassals d’aigua que van quedant i que també es poden assecar. De moment, s’han dirigit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per posar en coneixement aquests fets i demanar que es respecte el cabal ecològic i la connexió amb el Xúquer.

La continuïtat del riu és prioritària perquè, segons explica Xúquer Viu, els cabals ambientals tenen eixa prioritat i consideren que mentre quede aigua a Bellús s’hauria d’utilitzar per cobrir les necessitats existents

Des de la Confederació s’han compromés a estudiar una possible solució desembassant més aigua des de Bellús per no afectar el reg i també sobre el rescat dels peixos que estigueren en perill. No obstant això, Xúquer Viu insisteix en el fet que el cabal ecològic s’ha de complir si com es demostra el riu porta aigua. A més, afegeixen que és “inacceptable” que si el riu porta aigua suficient es quede sec pel fet de desviar-la. Defensen que la continuïtat del riu és prioritària perquè, segons expliquen, els cabals ambientals tenen eixa prioritat i consideren que mentre quede aigua a Bellús s’hauria d’utilitzar per cobrir les necessitats existents.

Tot això s’ha de fer, com han defensat aquest cap de setmana passat juntament amb diversos col·lectius de la localitat de Manuel, respectant el reg i l’agricultura. “Per als veïns i veïnes de Manuel la séquia i el reg a manta són un patrimoni irrenunciable, a més d’una forma de vida d’un alt valor ecològic, ja que propicia la regeneració dels aqüífers i la biodiversitat”, asseguren. A més, destaquen que, a banda del manteniment d’un cabal ambiental, la qüestió del riu s’hauria de tractar de manera integral, abordant tots els temes que afecten la seua salut i la del seu ecosistema com les espècies invasores, els problemes de brutícia, la qualitat de l’aigua, el bosc de ribera, entre altres.

Més enllà de la crítica i la denúncia, a la convocatòria de dissabte van voler fer dues propostes per tal de donar solució a la problemàtica. D’una banda, van expressar la necessitat de la creació d’un grup de voluntariat mediambiental per a vetllar per la salut del riu; d’una altra, volen proposar als ajuntaments limítrofs la constitució d’una Mesa per l’Albaida que treballe i vetle per mantenir viu l’Albaida.

“Ens estimem el nostre riu, ens agrada passejar pels seus voltants, vore córrer la seua aigua, els peixos, els ànecs, els pardalets… El riu Albaida és, junt amb les Salines, el patrimoni natural més important que tenim al poble de Manuel”, asseguren.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!