Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plataforma ‘No a l’ampliació del MACBA’ exigeix que el museu no ocupi més espai públic

El moviment veïnal del barri del Raval de Barcelona vol aturar l'expansió museística a la plaça dels Àngels i demana a la Generalitat que aturi el projecte aprovat inicialment per l'Ajuntament de Barcelona

A la dreta de l'edifici del Macba hi ha la seu de la Capella de la Misericòrdia, on és previst fer-hi el nou CAP Raval | Victor Serri

“O esteu amb els veïns i les veïnes del Raval o esteu amb els voltors”. La plataforma No a l’ampliació del MACBA exhorta així els grups polítics –específicament, ERC, PSC, Comuns, Junts i CUP– a pronunciar-se sobre la construcció d’una nova edificació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona a la plaça dels Àngels. Ho va fer en una roda de premsa al Parlament de Catalunya en què va exigir al govern, membre del Consorci del museu, que aturés el projecte, aprovat ja definitivament per l’Ajuntament de Barcelona. En la compareixença, membres de la plataforma, que ha aconseguit aglutinar gran part de les entitats socials i veïnals del barri, van denunciar haver-se sentit ignorats i infantilitzats tant pel consistori com pel MACBA. Així mateix, van voler posar el focus en els perfils de les persones que integren la Fundació i que consideren que són les que realment dirigeixen el museu. “Al patronat, hi veiem banquers, comtes, propietaris de fons voltors i lobbies econòmics impulsors de la marca Barcelona que estan destrossant la vida dels nostres barris”, van assenyalar.

“No estem dient que no vulguem cultura, però estem parlant d’un espai públic molt preuat en un barri amb un dèficit enorme d’equipaments de barri i un excés d’equipaments de ciutat”, aclareix la Flora, membre de la plataforma

La compareixença davant de la premsa suposa una nova escalada en un conflicte que ve de llarg i que el veïnat organitzat ha entomat amb la resignació de qui li ha tocat disputar cada millora per al seu barri. L’ampliació suposaria que es reduís l’espai públic a la plaça dels Àngels en gairebé 1.000 metres quadrats, que desapareguessin tant l’aparcament de Bicing com els lavabos públics i que un edifici catalogat quedés totalment tapat. “No estem dient que no vulguem cultura, però estem parlant d’un espai públic molt preuat en un barri amb un dèficit enorme d’equipaments de barri i un excés d’equipaments de ciutat”, aclareix la Flora, membre de la plataforma. Reclamen acabar amb aquest desequilibri que, asseguren, pateix el Raval i que es prioritzin les necessitats de la gent que hi viu, perquè sempre en passen d’altres per davant.

En aquest sentit, per entendre millor el conflicte actual cal girar la vista cap enrere, concretament, cap a finals de 2019. En aquell moment, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar l’extinció del conveni pel qual s’havia cedit gratuïtament al MACBA la Capella de la Misericòrdia –a tocar de la plaça– amb l’objectiu de destinar-la al nou CAP Raval Nord, equipament llargament reclamat pel veïnat i pels professionals de l’atenció primària. Alhora, anunciava que el museu s’ampliaria amb una nova edificació a plaça dels Àngels que donaria resposta a la seva necessitat d’espai per acollir l’exposició permanent.

Des de la Xarxa Veïnal del Raval, una de les entitats que integra la plataforma, han procurat posar pals a les rodes a cada moviment urbanístic destinat a fer realitat el projecte

Des de la plataforma, denuncien que aquesta compensació s’hagi fet a expenses de la qualitat de vida del veïnat. “No entenem el preu que ens fan pagar per tenir un CAP en condicions, perquè ens cal renunciar a espai públic per tenir el mateix que ja tenen altres barris”, assenyala la Flora. Per això, des de la Xarxa Veïnal del Raval, una de les entitats que integra la plataforma, han procurat posar bastons a les rodes a cada moviment urbanístic destinat a fer realitat el projecte. El juliol del 2020 van presentar al·legacions a l’aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità per la qual es requalificava l’espai on s’ampliarà el museu de zona verda a zona d’equipaments i, el novembre d’aquest any, van presentar un contenciós administratiu contra l’Ajuntament per aquesta modificació.

“La requalificació de terrenys és una presa de pèl, perquè l’espai verd que treuen d’aquí el posen a un altre lloc que ja és espai públic”, justifica en Santi, un altre membre de la plataforma contra l’ampliació. Es refereix a la compensació que es farà a la plaça de Bonsuccés i a l’Edifici Meier, ja que, tot i que estan qualificats com a vial i com a equipament, respectivament, el seu canvi de qualificació no suposarà que la ciutadania pugui gaudir de facto de més espai públic. La Xarxa Veïnal del Raval també va al·legar que l’Ajuntament havia incorregut en desviació de poder en confondre l’interès general amb l’interès del MACBA i que, a més, en la fase d’informació pública i participació ciutadana hi hauria hagut diverses deficiències. Totes les al·legacions es van desestimar. Segons la plataforma, d’una forma tan poc fonamentada que els assessors legals les van animar a presentar el contenciós administratiu, del qual esperen rebre resposta aviat. Mentrestant, l’octubre passat el plenari de Ciutat Vella va aprovar el Pla especial integral i de millora urbana per a l’ampliació del MACBA, amb els vots a favor de BeC, PSC i JxCat, i amb els vots en contra d’ERC i C’s.

 

Front comú de veïnat i patinadors

La Xarxa Veïnal del Raval s’ha implicat en els darrers anys en diversos espais de participació ciutadana per fer sentir la seva veu sobre el futur de la plaça dels Àngels. Un d’ells va ser el dels pressupostos participatius que l’Ajuntament impulsa mitjançant la plataforma Decidim. Van presentar-hi una proposta per crear una zona infantil que compaginés les activitats actuals amb un ús diferent i els vots del veïnat la van convertir en guanyadora. Aquest projecte, però, topa amb els plans del MACBA. “El Districte ha anunciat que la proposta s’ha retirat perquè és incompatible amb l’ampliació del Museu, però nosaltres no retirem res, continuem defensant el que ha votat el veïnat”, afirma la Flora.

La plaça dels Àngels és un dels indrets més emblemàtics del barri, però també un dels més controvertits, per problemàtiques diverses. Des de la plataforma admeten que és un espai molt complex i que “el seu abordatge necessita un repensament”. Ara bé, tot i que entre el divers ventall de col·lectius i entitats que en formen part hi ha visions molt diferents, tothom coincideix que no es pot perdre espai públic, que calen equipaments i que hi ha moltes solucions per evitar un mal ús que no impliquen construir-hi un edifici. De fet, el projecte d’ampliació del MACBA té el mèrit d’haver aconseguit posar en el mateix flanc les persones que patinen a la plaça i el veïnat de l’entorn, tradicionalment confrontades per les molèsties que generen els patinets.

La plaça dels Àngels ha esdevingut un punt de trobada dels patinadors de Barcelona |Victor Serri

 

L’espai públic en un barri dens, amb poc verd i amb molts habitatges de dimensions reduïdes és una necessitat per a la salut física i mental de la població, assegura Antònia Raya, infermera del CAP Raval Nord des de fa més de vint anys. Ella va participar en les mobilitzacions perquè la Capella de la Misericòrdia es convertís en un centre d’atenció que millorés la qualitat de vida del veïnat i ara sent de nou la necessitat de prendre partit. “Com a agent de salut, m’haig de posicionar en contra de l’ampliació del museu a la plaça dels Àngels”, afirma. Després d’haver atès diverses persones per cops de calor aquest estiu, reclama més espais verds en previsió d’unes temperatures que cada vegada seran més altes. A més, considera que la manca d’espais de trobada i relació no afavoreix la salut mental, especialment entre el jovent. “Necessitem més psicòlegs, però també recuperar espais comunitaris”, reivindica.

La relació del MACBA amb el Raval ha estat complicada des dels inicis, ja que moltes veïnes van ser expulsades perquè es pogués construir l’edifici museístic

Raya i la plataforma coincideixen en la percepció de greuge comparatiu amb altres barris en què s’està treballant per eixamplar l’espai públic i veuen darrere de la motivació del MACBA per créixer en el Raval els interessos dels lobbies de la ciutat. “Forma part d’un projecte per crear un gran corredor cultural que sembla que va en detriment del que necessita el barri”, asseguren des de la plataforma, que denuncien que aquests equipaments es justifiquen des d’un discurs higienista de salvació del Raval. A més, qüestionen la necessitat real d’ampliació d’un museu que pràcticament no té col·lecció pròpia i que disposa d’espais que no s’estan utilitzant per exhibir-hi obres sinó que es lloguen per celebrar esdeveniments.

La relació del MACBA amb el Raval ha estat complicada des dels inicis, ja que moltes veïnes van ser expulsades perquè es pogués construir l’edifici museístic. A diferència del que passa amb altres equipaments de l’entorn, de caràcter cent per cent públic, alguns sectors el veuen com una agressió, explica Flora. La plataforma considera que la seva fundació s’ha d’entendre en el context de creació de la marca Barcelona i en la necessitat de les persones propietàries de les obres d’art de trobar una fórmula per estalviar-se el manteniment i la seguretat que implicava tenir-les a casa seva.

Després de la roda de premsa, els col·lectius veïnals prepararan mobilitzacions al carrer i alguna acció d’impacte, adverteix en Santi. A escala legal, des de la plataforma ‘No a l’ampliació del MACBA’ asseguren que volen arribar fins al final per tal “d’establir el precedent que no poden fer al barri el que vulguin i que, a sobre, els surti gratis”.

Fonts del Macba, consultades per la ‘Directa’, han explicat que per ara no volen manifestar res en relació amb les crítiques veïnals i que més endavant tenen previst fer-ho a través d’una roda de premsa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!