Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ajuntament de Castelló ordena la clausura imminent del centre social antifeixista La Cosa Nostra

La mesura ha estat interposada per l'Ajuntament de la ciutat, governat pel PSPV-PSOE i Compromís, que preveu fer-la efectiva divendres 1 de juny mitjançant la Policia Municipal. Esgotada la via administrativa, el centre social ha decidit presentar un recurs de reposició i un contenciós administratiu

Entrada del local de La Cosa Nostra a Castelló de la Plana | Dídac Ramírez

“Quan érem més joves no podíem estar tranquils asseguts en algun banc al carrer, sempre hi havia la tensió què apareguera un grup de nazis i ens furtara, ens pegara o ens perseguira”, relata un jove de Castelló que ha preferit preservar la seua identitat, “així van nàixer les BAF [Brigades Antifeixistes], de la resposta d’un jovent cansat de córrer atemorit, de l’organització d’un grup de joves de barri que van voler plantar-li cara al feixisme de carrer”. És amb aquesta premissa, la de la necessitat imperant de construir alternatives a una capital de comarca que creixia amb la proliferació dels barris obrers i la progressiva desaparició de l’entorn rural, amb què han nascut gran part dels centres socials i organitzacions polítiques de la ciutat.

Així és com va nàixer el centre social La Cosa Nostra al barri del Raval de Castelló. Tal com relaten recentment a un comunicat: “la plaça, abans de ‘los palillos’, per nosaltres l’Ereta, era punt de trobada de grups d’extrema dreta i espai constant de tràfic de drogues i altercats. Cosa que es va eliminar amb un treball de barri integrador i popular”. Tant és així que fa deu anys que La Cosa Nostra va obrir les seues portes i encara no ha cessat en la seua activitat política. La naturalesa de l’associació era de colla, que és com s’anomena a l’espai que tenen les agrupacions que formen part de les festes de la Magdalena, però mai ha estat simplement una colla. La Cosa Nostra, des dels seus inicis, ha estat un espai d’associacionisme juvenil i de treball de barri on s’han donat trobada tota mena de veïnes i organitzacions amb consciència social.

Toni, membre de La Cosa Nostra, explica “ens estan intentant acusar de les mateixes coses que ja vam viure l’any 2012 amb el govern del Partit Popular. La policia ens va posar les mateixes dues denúncies”

El local, situat al número 2 del carrer Sant Miquel, tampoc passa desapercebut als ulls de qualsevol. L’entrada, amb una estrella roja gegant pintada sobre un fons fosc, dóna la benvinguda a un local ple d’adhesius de contingut polític i reivindicatiu, tant de Castelló com de moltes parts del País Valencià i l’Estat, reflex de la popularitat que ha guanyat aquest espai, esdevenint fins i tot un espai de referència internacional. Els seients damunt la barra i la llum acabada d’encendre endevinen diversos pamflets: cada racó d’aquest espai desprèn activitat política. Al final del corredor hi ha unes taules on s’asseu Toni, membre de La Cosa Nostra, que explica la situació actual de la colla: “Volen clausurar-nos el local”, comenta. I explica que ja havien viscut processos similars, “ens estan intentant acusar de les mateixes coses que ja vam viure l’any 2012 amb el govern del Partit Popular. La policia ens va posar les mateixes dues denúncies”.

En aquest cas, les denúncies per les quals l’Ajuntament de Castelló té la intenció de posar punt final a La Cosa Nostra són dues: la suposada venda d’alcohol il·legal i el suposat excés de soroll. No obstant això, i segons explica el membre de La Cosa Nostra, “com associació juvenil i com a colla no ens cal llicència per a servir alcohol o qualsevol altre tipus de beguda a la gent que participa en les nostres activitats, som una assemblea de més de 50 socis i cadascú pot convidar-ne a tres quan fem actes polítics, on sempre hi és la gent del nostre entorn”. Des de l’Ajuntament se’ls reclama una llicència de bar o pub, ja que els acusen de fer eixa activitat de manera il·legal. En canvi, el soci del centre social matisa que “les consumicions que se serveixen en barra no tenen un preu de mercat, no és preu de venda al públic, no ho fem amb ànim de lucrar-nos, són donatius que fan les persones que venen i que decideixen aportar diners per a l’autogestió de l’espai. Aquest procediment està recollit a la normativa de les associacions juvenils i de les colles”. Pel que fa a la denúncia d’excés de soroll, l’entrevistat assegura que no han rebut cap denúncia del veïnat per soroll, “sols una de la policia dels darrers mesos”.


Intensificació de la criminalització mediàtica

A finals del mes de març, després d’unes festes de la Magdalena on les activitats de La Cosa Nostra van aconseguir desbordar d’assistents la plaça l’Ereta, es va iniciar una campanya de criminalització mediàtica per part de la premsa local. Primer va ser Las Provincias, per després agafar el relleu el diari El Mundo on, a principis d’abril, el centre social va ser portada durant cinc dies consecutius. Segons denunciaven des de l’espai juvenil, El Mundo només donava cobertura a les declaracions dels polítics del PP, dia rere dia, els quals “s’acarnissaven i difamaven sobre l’activitat realitzada a l’espai”. Des de la redacció del mitjà, en cap moment es van posar en contacte amb el centre social per agafar-los declaracions o per conèixer la seua versió respecte als fets de què els acusava el Partit Popular. Pocs dies després la campanya continuaria amb una altra publicació al diari Mediterráneo amb el titular “El PP exige ‘solución’ ante las 50 denuncias por ‘el local de las BAF'”.

Segons l’Ajuntament, l’espai no disposa de cap mena d’autorització per a exercir l’activitat que han realitzat fins al moment, considerant-los així un “espai il·legal” / Dídac Ramírez

 

En aquest sentit, la insistència del Partit Popular de Castelló per tancar el centre social ha estat la més forta de totes. A les seues notes de premsa han culpabilitzat a les membres de l’assemblea de l’espai de les pintades que s’han fet a la ciutat i a la seu del seu partit i del de Ciutadans. I han insistit a denominar a aquesta associació juvenil com “el local de les BAF”, en un intent d’assestar els dos cops que no van aconseguir donar fa sis anys. Tot i que és cert que aquest local acull les reunions del col·lectiu antifeixista, també acull les de qualsevol altra organització política que ho desitge i que aprove l’assemblea, com pot ser el cas de Dones en lluita i Subversives, entre d’altres. L’actual partit de l’oposició, durant la seua etapa de govern de la capital castellonenca, va obrir dos expedients cap a la colla: un a 2012 i altre a 2013. Ambdós pels mateixos motius que els que ha obert l’actual govern. No obstant això, i mitjançant els recursos adequats, La Cosa Nostra va aconseguir demostrar la seua activitat legal i que les acusacions eren falses.

L’actual govern, amb Amparo Marco (PSPV) com alcaldessa i el suport de Compromís, ha obert en menys de sis mesos fins a quinze expedients contra La Cosa Nostra amb els mateixos motius que els donats en 2012 i 2013

Amb tot, l’actual govern castellonenc anomenat “govern del canvi”, amb Amparo Marco (PSPV) com alcaldessa i el suport de Compromís, sembla haver portat la insistència a un altre nivell. En menys de sis mesos ha obert fins a quinze expedients contra La Cosa Nostra amb els mateixos motius que els donats en 2012 i 2013. Expedients que, segons exposen des del centre social a un dels comunicats de la sèrie “Desmuntem les seues mentides”, es van començar a obrir a partir del 30 de setembre de 2017, després que l’organització antifeixista BAF Castelló realitzara una “acció de boicot contra un acte ultra espanyolista des del terrat de l’ajuntament” i que Enric Nomdedéu (qui va ser vicealcalde de Castelló junt amb Marco per passar poc després a ocupar el lloc de secretari autonòmic d’ocupació i de director general del Servef), a través del seu perfil de Facebook, atribuïra la responsabilitat a La Cosa Nostra, demanant així que s’emprengueren mesures contra l’assemblea juvenil amb comentaris com “si sabeu on es reuneixen per què no els tanqueu el local?”.

En aquest sentit, Nomdedéu (Compromís) no ha estat exempt de polèmica entre els moviments socials de la capital de la Plana. El març de 2016, mentre la PAH ocupava la plaça de l’Ajuntament de Castelló per criticar la inacció del govern de PSPV i Compromís enfront de la imminent expulsió de dues famílies de la seua llar, aquest polític ja va protagonitzar una campanya de criminalització i descrèdit de la PAH a travès de les seues xarxes socials i d’articles d’opinió a mitjans locals com el Mediterráneo. De la mateixa manera, des de La Cosa Nostra fan menció a com Nomdedéu i Toni Lorenzo (PSPV) “justifiquen el tancament del nostre local per ‘trucades veïnals’, els mateixos que van negar en 2016, quan van atacar el nostre local grups neonazis amb artefactes incendiaris, les trucades de les veïnes a les quals van estar a punt de cremar-los el bloc de cases, cridades que sí que es van demostrar que s’havien fet”, denuncien al comunicat.


El pols del desenllaç

Malgrat tota la documentació i l’historial de permisos, l’actual govern de Castelló ha decidit que la colla s’ha de clausurar. Així s’ho comunicava el darrer 17 de maig: “l’Ajuntament de Castelló i el seu Tinent d’Alcalde Regidor Delegat d’Ordenació del Territori ha resolt ‘desestimant en tots els seus extrems’, les al·legacions efectuades per l’Associació Juvenil La Cosa Nostra als expedients oberts”. Segons l’Ajuntament, l’espai no disposa de cap mena d’autorització per a exercir l’activitat que han realitzat fins al moment, considerant-los així un “espai il·legal” i assenyalant data i ordre de precinte a la Policia Municipal per divendres 1 de juny. La Directa ha intentat parlar amb l’Ajuntament de Castelló en diverses ocasions, tant per via telefònica com personant-se en l’edifici consistorial, però en cap d’aquestes ha obtingut resposta més enllà d’una cridada telefònica on només es repetia la frase: “és una decisió administrativa, no política”.

Acció de suport a La Cosa Nostra als carrers de Castelló de la Plana

 

Per la seva banda, La Cosa Nostra ha iniciat una campanya mitjançant el seu Facebook per desmentir totes les calúmnies que s’han exposat a mitjans locals, mítings polítics i plenaris institucionals. En una d’aquestes, conclou l’escrit així: “l’ordre de tancament contra La Cosa Nostra és una decisió política, és un acte de repressió i censura contra la joventut antifeixista i el moviment popular, i solament mitjançant la pressió i denúncia contra aquesta ordre injusta i arbitrària podem frenar-la”.

La Cosa Nostra ha convocat una roda de premsa i una assemblea oberta a les 19 hores de divendres i demanen que la gent s’acosti “a mostrar la teua solidaritat. Juntes som més fortes”

El darrer dimarts 29 de maig, la colla i l’Ajuntament es van reunir amb la finalitat de posar llum al conflicte. D’aquesta reunió, Toni, soci de La Cosa Nostra, ha declarat a la Directa que, davant l’imminent precinte i tancament del local presentaran “un recurs de reposició i un contenciós administratiu”, portant a l’ajuntament davant dels tribunals. I que no cediran tan fàcilment a les pressions externes.

Així mateix, des de l’assemblea de l’espai han convocat una roda de premsa i una assemblea oberta a les 19 hores de divendres per “explicar el cas repressiu que estem sofrint, què estem fent i què anem a fer. Apropa’t a mostrar la teua solidaritat. Juntes som més fortes”. També han rebut mostres de solidaritat d’infinitat de persones que simpatitzen amb l’espai, tant de Castelló com d’altres molts indrets, i de col·lectius de barri i antifeixistes.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!