Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Matí de victòries veïnals contra l'especulació immobiliària a Barcelona

A l'edifici del carrer Parlament hi conviuen expulsions de veïnes de tota la vida i pisos turístics sense llicència municipal. Asad Mahmood i la seva família, incloses tres criatures menors d'edat, està amenaçat per un desnonament

L'edifici situat al carrer Parlament | Victor Serri

Un matí més sota amenaça de desnonaments a la ciutat de Barcelona. Un previst a Sants, tres concentrats a Poble-sec i un altre al barri veí de Sant Antoni. Gràcies a la mobilització de sindicats, entitats i plataformes, tots han estat aturats. Almenys en dos del casos, el bloc del carrer Font Honrada 39 i Parlament 1-3 es tracta d’edificis que van passar a mans d’empreses inversores, que van decidir no renovar els contractes de les inquilines per poder reformar els pisos i vendre’ls o llogar-los molt més cars.

Un cas que segueix fil per randa el modus operandi «comprar, expulsar, reformar i vendre» és el bloc del carrer Parlament 1-3, al barri de Sant Antoni, on només queden dos habitatges amb inquilines antigues que tenen un contracte indefinit. Des de que la inversora Elix Delta va comprar el bloc, no s’ha renovat cap contracte i les veïnes han estat expulsades a través d’un burofax. És el cas de Lali C. de Puig, que malgrat tenir un contracte de l’any 90, no va poder continuar vivint ni a casa seva ni tampoc al barri, i va haver de marxar cap a Tarragona. Però ja abans, sota propietat de Levante Capital, quan l’exmembre Grupo de Operaciones Especiales del Ejército. Antoni Renom va agafar-ne les regnes, es va rescindir algun contracte, com el del principal segona. Precisament, és el pis d’on avui estava previst el desnonament de la família d’Asad Mahmood, incloses tres criatures menors d’edat.

Mahmood, que assegura que no marxarà del pis fins que no tingui una “alternativa real”, explica que han estat víctimes d’una estafa: «Vaig firmar un contracte de lloguer de 500 euros, vaig pagar dos mesos de fiança i un mes de quota, i em vaig gastar 8.000 euros per arreglar-lo

L’antiga inquilina – que prefereix no revelar els seu nom- va viure al principal segona durant dinou anys. Sense poder contenir les llàgrimes, ho explica davant de l’edifici, on ha vingut a donar suport a la família en risc. Mahmood, que assegura que no marxarà del pis fins que no tingui una “alternativa real”, explica que han estat víctimes d’una estafa: “Vaig firmar un contracte de lloguer de 500 euros, vaig pagar dos mesos de fiança i un mes de quota, i em vaig gastar 8.000 euros per arreglar-lo. L’intermediari em va assegurar que la propietària passaria a cobrar, però mai en vam saber res més”. Sorprenentment, van descobrir que el contracte estava a nom de l’antiga inquilina, qui va denunciar-ho per usurpació d’identitat.

Mahmood viu amb la seva família al pis del carrer Parlament 1-3 i Elix el vol desnonar

 

Elix, que entre 2013 i 2017 havia incorporat una vintena d’immobles a la seva cartera, va oferir-los fins a 6.000 euros -assegura Mahmood- perquè marxessin. Però amb una única feina de mitja jornada, assegura, és impossible aconseguir qualsevol altre lloguer. Tot i haver entrat a la Mesa d’Emergència, fins ara l’única proposta sobre la taula és anar a un alberg a Badalona, però Mahmood espera aconseguir un lloguer social.

Tot i que hi ha entrades i sortides de turistes al bloc, cap dels habitatges consta com a pis turística amb llicència al cercador de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, serien il·legals

Mentre prop d’un centenar de persones es concentrava davant del bloc de Parlament 1-3, han arribat dos grups de turistes amb reserves realitzades a través d’Airbnb. Tot i que hi ha entrades i sortides de turistes al bloc, cap dels habitatges consta com a pis turística amb llicència al cercador de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, serien il·legals.

Mentrestant, quatre furgonetes ARRO dels Mossos d’Esquadra han arribat al carrer Font Honrada 39, a cinc minuts caminant del carrer Parlament. En aquest cas, l’ordre de desnonament afectava dues famílies que estan ocupant. L’empresa inversora Liminionas SL, que va adquirir l’edifici el gener del 2017, també va expulsar les veïnes i diversos pisos van quedar buits. A més dels cinc pisos que el Sindicat de Barri de Poble-sec va ocupar per destinar-los a persones en situació de vulnerabilitat, ja hi havien entrat les dues famílies, ara en risc de desnonament. Finalment però, la comitiva judicial ha suspès el desnonament de les famílies de la Jamilia i el Jatim, totes dues amb criatures de menors d’edat, per falta d’una alternativa habitacional.

Liminionas va ser creada per dos empresaris israelians, que, segons denuncia el Sindicat, no han realitzat cap obra de millora de la finca, que s’està degradant. Davant d’això, un veí de renda antiga ha denunciat l’estat del seu habitatge a l’administració municipal, que està estudiant el cas.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!