Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mirades pirenaiques a la Guerra Civil i l’horror nazi

La publicació d''Andorra i la Guerra Civil Espanyola' per part de l'historiador Pau Chica entronca amb diverses publicacions que en els darrers temps han vist la llum i que són vitals per entendre el desenvolupament històric del Pirineu i de les terres de Ponent contemporànies

Potser sona tòpic i típic. “De nou amb la Guerra Civil”, diran algunes (curiosament, aquelles persones que prefereixen oblidar per tapar les seues pròpies vergonyes o maquillar nous discursos que ens recorden a èpoques obscures passades). Per aquest motiu és tan important la immensa feina que, de manera anònima, fan milers de persones que es neguen a oblidar o que treballen per la memòria. Una memòria justa, digna i antifeixista. D’entre tot aquest col·lectiu de persones, a l’Alt Pirineu i Aran tenim la sort de tindre a l’historiador Pau Chica. Graduat en Història, amb un màster en Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell (IECAU), Chica ara ens brinda l’exhaustiu estudi Andorra i la Guerra Civil Espanyola (2023, editat per Aloma Editors). El volum aborda aspectes com el difícil manteniment de la neutralitat, el problema dels subministraments en temps de guerra i la massiva afluència de refugiats al llarg dels tres anys que va durar el conflicte armat. Un estudi que entronca amb diverses publicacions que en els darrers temps han vist la llum i que són vitals per entendre el desenvolupament històric del Pirineu i de les terres de Ponent contemporànies. Títols com Cerdans i alturgellencs als camps nazis (també de Pau Chica i Marc Bernadas, 2020, editat per Anem Editors), Les 6 de Ravensbrück, de Míriam Roma, o Heretar Mauthausen, de Gibert Tarragó (2022 i 2021, respectivament, tots dos a Pagès Editors), donen continuïtat i veu a la necessitat de conèixer com es van viure aquests anys foscos en aquestes terres. Tot un treball teòric que té la seua conseqüència pràctica (sempre la població desborda la institució) amb la col·locació a la Seu d’Urgell de cinc llambordes Stolpersteine per a homenatjar persones deportades a camps de concentració nazis en el marc de la Segona Guerra Mundial i els inicis de la dictadura franquista. Un humil, però valuosíssim homenatge a cinc veïns que van patir l’exili i l’horror: Victorià Córdoba Bordoll, Antonio Vial Candia, Remigio Morella Giraut, Bonaventura Aixàs Obiols i Josep Sans Sansa.

Pau Chica és una persona tranquil·la que desprèn la humilitat, perseverança i compromís tan necessaris per a poder saber d’on venim, cap a on anem i a on no volem tornar, perquè “la memòria històrica viu amb el nostre poble: mai oblidarem la foscor de les nostres nits”.


Miquel Albero és un dels socis de treball d’El Refugi, un projecte que va començar a caminar a finals de l’any 2021 a la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell). Mitjançant el format cooperatiu i de comerç cultural arrelat al territori, El Refugi té la voluntat de cooperar i no competir amb el conjunt d’agents socials, polítics i culturals del Pirineu.

Article publicat al número 568 publicación número 568 de la Directa

ASSAIG

'Andorra i la Guerra Civil Espanyola'
Pau Chica Fernàndez
Aloma Edicions, 2023
700 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!