Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mobilització veïnal per reclamar prudència amb el desplegament de la tecnologia 5G

La plataforma Stop 5G Barcelona convoca una manifestació el dissabte 25 de gener a dos quarts d'una del migdia al Palau Robert per exigir "un debat obert amb tots els sectors de la societat sobre l'impacte de les tecnologies 5G sobre la salut" i el medi ambient. La iniciativa forma part d'una campanya d'abast internacional, impulsada per "ciutadans preocupats" que volen "estendre la seva preocupació a tota la societat"

La inciativa de la plataforma barcelonina forma part d'una campanya d'abast internacional | Arxiu

“Només se senten la veu dels enginyers i dels comercials quan es parla de la revolució que suposa la introducció de les tecnologies 5G, i aquests representen els interessos industrials.” Això s’alerta des de la plataforma Stop 5G Barcelona, una inciativa ciutadana que reclama, abans que comenci a implantar-se en el territori, un debat a fons sobre els possibles impactes en la salut de l’exposició electromagènitca que pot comportar aquesta nova generació de tecnologia sense fils.  Una de les portaveus de la plataforma, Núria Marín, adverteix que “en els mitjans de comunicació, s’explica molt poc que l’exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència, com els que genera el 5G, són perjudicials per a la salut i el medi ambient”. Per visibilitzar aquesta reclamació, Stop 5G ha convocat una manifestació aquest dissabte, 25 de gener, davant del Palau Robert (al passeig de Gràcia amb Diagonal), en el marc d’una jornada internacional de mobilitzacions per alertar dels possibles efectes d’aquesta tecnologia.

La plataforma proposa una moratòria en el desplegament de la nova xarxa fins que no hi hagi garanties d’innocuïtat i ssenyala que ciutats com Brussel·les o Florència ja han aplicat aquest principi de precaució

La denominació 5G fa referència a la cinquena generació de tecnologia mòbil, que promet augmentar considerablement la connectivitat, incrementant fins a cent cops la velocitat que ofereix el sistema 4G, vigent ara mateix. Amb les telecomunicacions 5G es pretén aconseguir un assoliment de comunicacions omnipresents en qualsevol moment i entre persones i màquines indistintament. Aquesta nova generació de tecnologies de la comunicació telefònica pot oferir nous productes i sectors sense fils en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la sanitat, entre altres. Des de diversos sectors, s’ha recordat que Barcelona vol convertir-se en un dels hubs d’innovació digital europeus en l’àmbit del 5G. A través d’una iniciativa publicoprivada anomenada 5G Barcelona, es treballa per transformar l’àrea metropolitana de Barcelona en un laboratori urbà que permeti validar i adoptar tecnologies i aplicacions 5G en un entorn real. El 5G desplegarà noves antenes i fins i tot es parla que es posaran milers de satèl·lits en òrbita arreu del món per tal de garantir aquesta connectivitat total.


Camps electromagnètics i salut

El col·lectiu Stop 5G Barcelona denúncia que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els camps electromagnètics de radiofreqüència, els quals són emesos, entre altres, per les tecnologies sense fils, són possibles agents cancerígens per als éssers humans; poden provocar càncer, malalties cardiovasculars, danys neurològics, deteriorament cognitiu, trastorns de la son, infertilitat, estrès oxidatiu, entre altres patologies. Els infants, la gent gran i les embarassades són especialment vulnerables a aquest tipus de radiació, per no parlar de les persones electrosensibles. Per això, Stop 5G Barcelona vol promoure un debat “per sentir altres veus diferents del missatge únic que hem sentit fins ara”. La iniciativa creu que “convé parlar de salut, i també d’altres aspectes de les tecnologies, com els sociològics, relacionals, addictius, educatius o de privacitat”.

Una antena de tecnologia 5G.  La cinquena generació de tecnologia mòbil, que promet augmentar considerablement la connectivitat, incrementant fins a cent cops la velocitat que ofereix el sistema 4G |Arxiu

 

Des de Stop 5G Barcelona es pensa que la Unió Europea no dóna un missatge coherent, ja que “per una banda els seus comitès científics avisen del risc; però el poder executiu de l’altra banda basa el desenvolupament econòmic en les tecnologies sense fils, ara, concretament en la 5G“. La plataforma proposa una moratòria en el desplegament de la nova xarxa fins que no hi hagi garanties d’innocuïtat. Assenyala que ciutats com Brussel·les o Florència o Kalamata (Grècia), així com els cantons suïssos de  Vaud, Ginebra i Jura han aplicat el principi de precaució perquè no estan segures dels impactes del 5G per a la salut i per al medi ambient i, per tant, de moment han dit no al 5G. Tot i aquestes evidències, a l’Estat espanyol i Catalunya i Barcelona en particular, aposten per aquesta tecnologia i en volen ser capdavanters, sense aplicar el principi de precaució.

Des de Stop5G Barcelona s’afirma que comparteixen plenament la iniciativa internacional The 5G Appeal, responsable d’un document que esgrimeix multitud d’estudis científics contrastats, segons els quals l’exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència, com els que genera el 5G, són perjudicials per a la salut i el medi ambient, fins i tot molt per sota dels nivells d’exposició actuals fixats per les directrius estatals i internacionals.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!