Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Multen un guàrdia urbà de Barcelona per no presentar-se en tres ocasions a declarar al jutjat per la mort d'un jove

Mario R. L. ha estat citat a declarar pel Jutjat Contenciós-Administratiu número 7 de Barcelona en tres ocasions per la mort d'Alberto Torre, que es va produir després de ser detingut per sis agents de la Guàrdia Urbana l'any 2009. L'urbà ja havia detingut Torre en una altra ocasió, tres mesos abans de l'incident, i tenia un judici per lesions que no es va arribar a celebrar per la mort del jove de 21 anys

600 euros. És l’import de la sanció que la titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 7 de Barcelona ha imposat a l’agent de la Guàrdia Urbana (GUB), Mario R.L. -amb número d’identificació policial 24.828-, per no presentar-se en tres ocasions al judici per la mort del jove de 21 anys Alberto Torre el 18 d’abril del 2009, després d’haver estat identificat i detingut per sis agents de la GUB, un d’ells l’urbà ara sancionat. L’última citació va ser recollida pel mateix Mario R.L. a la Ciutat de la Justícia una setmana abans de la celebració de l’última vista on no va comparèixer, celebrada el passat 27 de setembre. Amb la sanció, la jutgessa declara “conclòs el període probatori” i sol·licita a les parts els escrits de conclusions per després emetre sentència. La família d’Alberto Torre demana una indemnització de 105.711 euros a l’Ajuntament de Barcelona a través de l’asseguradora Zurich per mala praxi dels sis agents de la GUB implicats en el cas. “No hem obert aquest procediment per rebre una indemnització, sinó per esclarir què va passar la nit en la qual va morir el meu germà i poder netejar la seva imatge”, explica a la Directa Ramon Torre, germà del jove que va morir ara fa nou anys.

La nit del 14 de gener de 2009, tres mesos abans dels fets ara jutjats, el guàrdia urbà va detenir Alberto Torre a la Via Laietana per una infracció de trànsit

No era el primer cop que Mario R.L es creuava en el camí d’Alberto Torre. La nit del 14 de gener de 2009, tres mesos abans dels fets ara jutjats, el guàrdia urbà el va detenir a la Via Laietana per una infracció de trànsit. Després de la detenció, el policia va denunciar haver estat agredit per Torre, un fet que va comportar que s’obrís una procediment judicial contra el jove per delictes contra la seguretat viària i atemptat contra un agent d’autoritat. En l’informe que va presentar com a prova, l’agent va dir que el detingut li havia doblat el polze dret de la mà, tot i que “no presentava tumefacció, equimosi [blaus] ni limitació funcional”. Segons la família de Torre, el jove va denunciar davant l’advocat d’ofici, que van assignar-li després de la detenció, que durant aquella intervenció, l’agent Mario R.L li havia sostret 1.600 euros que havia cobrat la mateixa nit per una feina. El judici mai es va arribar a celebrar.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, en declaracions a la Directa, han informat que l’agent Mario R.L. té “la baixa laboral des de fa més d’un any” i que “no tenen coneixement per part del jutjat” de la sanció al policia. Segons fonts municipals, aquest tipus de sancions les comunica el jutjat a la Prefectura del cos, des d’on es deriven a la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la GUB. Les mateixes fonts municipals han assegurat que la no compareixença de l’agent davant el requeriment judicial comporta l’obertura d’un expedient i, en el cas de no estar justificada, pot ser motiu d'”una sanció greu”, que pot apartar l’agent del seu càrrec entre 15 dies i un any o canviar les seves funcions.


La nit de la mort

Els fets ara jutjats es remunten a la nit del 18 d’abril del 2009. A les 3.15 h de la matinada, Alberto Torre era identificat per una patrulla de la GUB a l’altura del número 61 de la rambla Guipúscoa per, suposadament, haver-se fet passar per policia davant dues noies que es trobaven en un cotxe. Mario R.L i l’agent amb TIP 26.336 van dur a terme la identificació i van procedir a detenir al jove i sol·licitar reforços, ja que el jove “no col·laborava”, segons va explicar l’agent 26.336 en la seva declaració a la seu judicial el passat mes de juny.

Una segona patrulla va arribar al lloc dels fets, i entre els quatre policies van reduir Torre, posant-lo contra el terra, i el van esposar. Quan es va presentar la tercera patrulla, els sis agents van introduir el jove a un dels vehicles, on segons la versió policial, va començar a colpejar amb les cames arribant a trencar les finestretes del darrere del cotxe patrulla. En la declaració que els cinc guàrdies urbans van realitzar en la primera sessió del judici, celebrada el passat mes de juny, dos d’ells afirmaven que Torre havia intentat sortir per una de les finestres, però que havia estat subjectat i introduït de nou el vehicle, on va perdre el coneixement. “Va ser com si s’hagués apagat”, explicava l’agent 23.463, que va arribar amb la tercera patrulla. En aquell moment és quan els policies van decidir treure el jove del vehicle i trucar una ambulància mentre l’intentaven reanimar, segons la seva versió.

El dia de la vista als jutjats, els policies van declarar en sentit contrari en alguns aspectes, sobretot quan van explicar quins agents van retenir el jove quan intentava sortir per les finestres del vehicle policial

El dia de la vista als jutjats, els policies van declarar en sentit contrari en alguns aspectes, sobretot quan van explicar quins agents van retenir el jove quan intentava sortir per les finestres del vehicle policial, tot i que van al·legar haver oblidat els detalls dels incidents després de tant de temps. No va ser l’única contradicció que va aflorar a la sala. El propietari d’un bar situat prop del lloc on es va produir la detenció va declarar que quan els policies van treure el jove del vehicle, estava conscient i va afirmar que “un cosí meu va creuar i va escoltar com un dels urbans li deia [a Torre] ‘avui et moriràs'”.

En el moment que els policies van trucar l’ambulància eren les 4.21 h de la matinada, segons els registres de les comunicacions d’aquell dia. Quan va arribar, una unitat que no estava medicalitzada, els sanitaris van advertir que Torre es trobava en parada cardiorespiratòria i van sol·licitar una segona unitat amb dotació mèdica, que va arribar al lloc dels fets a les 4.42 h i que va traslladar el jove a l’Hospital Clínic, on a les 5.30 h van certificar la seva mort. Per l’acusació “es desprèn que la Policia Local va cometre una gran negligència, ja que primer van intentar la reanimació ells mateixos, i quan van avisar l’ambulància no van explicar la gravetat de les dolències que sofria el Sr. Albert Torre”.


La causa de la mort, no esclarida

El procediment penal per jutjar la mort del jove va començar el 22 d’abril del 2009, tres dies després dels fets, un procediment que el Jutjat d’Instrucció número 26 va arxivar provisionalment el 6 d’octubre de 2010. A les diligències s’especificava que la mort va ser produïda per una reacció a tòxics, ja que el cos presentava uns nivells d’alcohol d’1,10 grams per litre i d’un 0,01 mg per litre de cocaïna. Amb tot, l’autòpsia revelava que el cos presentava signes de “patologia violenta”, com ferides i erosions per tot el cos i, fins i tot, cops a l’escrot. El cas es va tornar a obrir per presentar noves proves, però va quedar definitivament arxivar l’11 de desembre del 2013. La família va presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Barcelona, que va resoldre la confirmació del sobreseïment dictada pel jutjat d’instrucció el gener de 2014.

El procediment penal per jutjar la mort del jove va començar el 22 d’abril del 2009, tres dies després dels fets, un procediment que el Jutjat d’Instrucció número 26 va arxivar provisionalment el 6 d’octubre de 2010

En el cas del procediment del contenciós-administratiu, la causa de la mort ha estat una de les qüestions centrals. Mentre que els pèrits aportats per la família asseguren que “el nivell de toxics era baix: ni per separat ni en combinació de dosis letals” i que la mort es podria haver produït per una “cardiopatia per estrès”. Juan Francisco Ortigosa Ortiz, qui va signar l’informe mèdic forense amb data del 16 de maig de 2011, afirmava que “no valora la possibilitat de mort per cardiopatia per estrés” i que la mort havia estat “violenta del tipus accidental: [Torre] no va calcular el risc que estava assumint”.

La jutgessa decidirà amb les proves presentades si els agents de la GUB van ser responsables de la mort d’Alberto Torre com a conseqüència d’una mala praxi. Ho farà, això sí, sense la declaració de Mario R.L., que no haurà de contestar les preguntes de l’advocat de la família del jove ni donar la seva versió sobre les dues nits que es va creuar amb el jove abans de la seva mort.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!