Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Naix un espai veïnal en una alqueria en desús al barri valencià de Malilla

El passat 3 d’abril, el sindicat de barri Construint Malilla va presentar un nou espai per al veïnat, amb l'objectiu d'enfortir les lluites veïnals que des de fa anys s'hi desenvolupen per combatre les desigualtats d'un dels barris de València amb més risc d'exclusió social. El local, rebatejat com a l'Alqueria Popular de Malilla, és propietat de l'Ajuntament de València i fa anys que es trobava en desús

Nou espai alliberat al barri de Malilla pel sindicat de barri Construyendo Malilla | Ona Cano

Una pancarta travessa els finestrals de l’edifici. Es pot llegir: “Espai aconseguit per la lluita veïnal”. Així celebren des del sindicat de barri Construint Malilla, al districte valencià Quatre Carreres, poder comptar amb un nou espai veïnal, la rebatejada com a l’Alqueria Popular de Malilla.

A finals de març, després d’una campanya a les xarxes socials, el sindicat va enviar un comunicat als mitjans de comunicació per a denunciar la situació. S’havien quedat sense un local on emmagatzemar i repartir els aliments de la xarxa Malilla Solidària, una iniciativa que ofereix menjar a més de 70 famílies cada setmana. Fins al moment, havien estat emprant el local que els havia prestat un veí, però davant la impossibilitat de continuar ací, van decidir llançar la campanya per trobar local.

Necessitaven un lloc amb urgència per a emmagatzemar els aliments. En veure que no trobaven espai, van decidir dirigir-se directament a l’Ajuntament, més concretament a Isabel Lozano, cinquena tinent d’alcalde i regidora de Benestar i Drets Socials i d’Habitatge i Patrimoni. Va ser una setmana de treball molt intens en la qual totes les tasques del col·lectiu van estar enfocades a aconseguir el local. Lozano es va posar en contacte amb el sindicat per a celebrar una reunió, a la qual també es va unir l’Associació de Veïns.

Nou espai alliberat al barri de Malilla pel sindicat de barri Construyendo Malilla |Ona Cano

 

“Des de Construint Malilla es va portar un missatge molt ferm: Volem un local, el necessitem ja i hem pensat en l’alqueria”, explica Diana Moret i Soler, membre del sindicat. I segueix: “Ja no era responsabilitat dels veïns que tinguérem un espai segur, sinó de l’Ajuntament”.

Per la seua part, Alfonso Cortés, president de l’Associació de Veïns de Malilla, conta que Construint Malilla els va comunicar que s’havien quedat sense local per al repartiment d’aliments i, juntes, van reunir-se amb Isabel Lozano. Al principi, la petició estava destinada a resoldre el problema de la iniciativa Malilla Solidària. “La nostra sorpresa va ser que després ens van dir que teníem a la nostra disposició una de les alqueries que hi ha en el barri”, assegura Cortés, qui afegeix: “Nosaltres no pensàvem que es destinara a cap activitat, ja que per dins no reuneix les condicions perquè hi haja molta gent”. Quant a les activitats de l’Associació de Veïns, afirma que “mentre dure la pandèmia no ens plantegem realitzar cap acte determinat, llevat que isca una cosa urgent”. Esperen que passe tota aquesta situació com més prompte millor, per a reiniciar la seua principal reivindicació, la construcció d’un centre de salut.

Quatre Carreres és la segona àrea de la capital del Túria amb més risc de pobresa, un 44,1%, només per sota de Salvador Allende, amb un risc d’exclusió social del 46,1%

L’Alqueria Popular de Malilla és una de les tres alqueries tradicionals d’ús agrícola que l’Ajuntament va rehabilitar en el barri, abans coneguda com L’Alqueria dels Sardines, localitzada al parc urbà de Malilla. “Va quedar molt bonic, però no era una prioritat del barri de Malilla. Ja tenim parcs, però encara no tenim un centre de salut amb infraestructures suficients”, assegura Mónica Carbonell, militant del sindicat. I continua: “Està molt bé que aquestes alqueries, que són patrimoni històric, es rehabiliten, però les inversions de l’Ajuntament han de tindre com a prioritat resoldre les necessitats principals del veïnat”. A més a més, des de feia diversos anys, l’espai es trobava tancat i sense utilitzar-se.

Carbonell explica que, sent Malilla un dels districtes més empobrits de València, és lògic que els moviments socials i veïnals necessiten un espai on poder donar solució a les necessitats reals del veïnat. Quatre Carreres és la segona àrea de la capital del Túria amb més risc de pobresa, un 44,1%, només per sota de Salvador Allende, amb un risc d’exclusió social del 46,1%, segons l’informe-diagnòstic Pla de serveis socials de la ciutat de València 2019-2023. Carbonell també conta que des de feia molt de temps no tenien un lloc on ajuntar-se per a desenvolupar totes les accions que duen a terme des del col·lectiu.

La membre assegura que una de les tres alqueries es va destinar per a ús veïnal, és a dir, que “en principi hauria d’haver estat cedida a l’Associació de Veïns, que és una associació amb molt de recorregut històric en el barri i que han lluitat per moltíssimes coses”. Finalment, després de les negociacions amb l’Ajuntament i gràcies a l’organització i lluita veïnal, se’ls va cedir una altra de les alqueries, no la que estava destinada per a ús veïnal, sinó la que actualment ja estan utilitzant.


Un nou espai per al veïnat

“Durant la setmana, ens van confirmar que disposaríem de l’alqueria i, el dissabte 3 d’abril, vam rebre les claus”, relata Diana Moret i Soler. Per a inaugurar-la, van organitzar una setmana de jornades obertes en què es van realitzar diferents activitats, com un torneig d’esports, un mercat ambulant solidari i algunes propostes culturals. Moret i Soler considera molt important continuar oferint activitats participatives per a reforçar el teixit social del barri i cohesionar a les veïnes i veïns.

Nou espai alliberat al barri de Malilla pel sindicat de barri Construyendo Malilla |Ona Cano

 

En l’alqueria, Construint Malilla compta amb l’espai suficient per a emmagatzemar aliments, a més reuneix les condicions higièniques necessàries. Al repartiment d’aliments arribaran famílies de diferents punts de València, per la qual cosa és necessari que siga un espai còmode i segur per a l’organització. En aquest sentit, l’Alqueria compta amb una terrassa que facilita molt el procés.

Moret i Soler considera molt important la possibilitat que l’Alqueria siga un espai obert per a tot el veïnat de Malilla i no d’ús exclusiu per al sindicat: “No tindria sentit dur a terme una lluita de barri, si el que aconseguim no està destinat a retrobar-nos”. Diu que algunes qüestions, com la gentrificació o les diferències entre els nivells de vida de les persones d’una mateixa zona, “van fent desaparéixer la vida de barri que tant es necessita. Entre totes i tots intentem donar-li resposta a les necessitats que arriben a través de les persones que acudeixen a l’assemblea”.

En aquest sentit, Carbonell afegeix que, com a sindicat de barri, a banda del repartiment d’aliments, “també estem lluitant per a aturar els desnonaments que hi ha en Malilla i, a més, necessitem un espai de trobada per a les veïnes del barri, perquè davant qualsevol mena de problema puguen acudir al sindicat i explicar-lo”. Ambdues estan d’acord que, si el barri es compromet i treballa en una mateixa direcció, es poden aconseguir xicotetes victòries, com la de l’Alqueria Popular de Malilla, que faciliten la cohesió veïnal i donen respostes reals a les necessitats del veïnat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!