Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Perpinyà se suma a la denúncia col·lectiva per la contaminació de l'herbicida glifosat

Una campanya a l'Estat francès denuncia la contaminació de la població a causa de l'ús de glifosat i interposa una denúncia penal al Tribunal de Gran Instància contra els responsables tant de la indústria com de les institucions públiques implicades en la fabricació, l'homologació i la comercialització d'aquest pesticida, el més utilitzat al món. A Perpinyà, vora una cinquantena de persones han interposat la demanda aquest migdia al Palau de Justícia

Representants de la campanya Glifosat 66 han dipositat aquest matí al Palau de Justícia de Perpinyà la denúncia penal contra tota persona membre dels consells d'administració o direccions d'empreses o institucions implicades a la cadena de fabricació, homologació i comercialització de pesticides | Noa Tendero

Representants de la campanya Glifosat 66 han dipositat aquest matí al Palau de Justícia de Perpinyà la denúncia penal contra tota persona membre dels consells d’administració o direccions d’empreses o institucions implicades a la cadena de fabricació, homologació i comercialització de pesticides els dos darrers trimestres de 2017 i el primer trimestre de 2018. Les activistes acusen les persones denunciades pels delictes ‘posada en perill de la vida d’un altre’, ‘atac al medi ambient’ i ‘engany agreujat’.

Entre les persones denunciades es troben la presidència i els membres dels consells d’administració de tots els fabricants de pesticides que contenen glifosat, de la Comissió Europea, del Comitè d’Apel·lació de la Comissió Europea, de l’Agència Estatal francesa de Seguretat Sanitària de l’Alimentació i el Medi Ambient, de l’Institut Federal Alemany d’Avaluació de riscos, de l’Agència Europea de productes químics i dels Laboratoris que haurien falsificat o manipulat els resultats de les anàlisis, permetent la pròrroga de la comercialització del glifosat.

Des del mes de juny de 2018, 3.525 persones han participat arreu de l’Estat francès a les anàlisis d’orina organitzades davant de notari per col·lectius locals constituïts per a aquesta campanya. El 100% dels tests realitzats conté una taxa de glifosat superior al llindar de detectabilitat (0,075 ng/ml)

La particularitat de la campanya Glifosat 66 és el seu doble vessant d’acusació popular de caràcter judicial i de denúncia pública de la contaminació absoluta de la ciutadania a causa d’aquests pesticides. Des del mes de juny de 2018, 3.525 persones han participat arreu de l’Estat francès a les anàlisis d’orina organitzades davant de notari per col·lectius locals constituïts per a aquesta campanya. D’aquestes, 3.297 han decidit interposar la denúncia, que apunta als grups industrials que comercialitzen glifosat, però també als poders públics estatals i europeus així com a les responsables de les autoritats sanitàries. El 100% dels tests realitzats conté una taxa de glifosat superior al llindar de detectabilitat (0,075 ng/ml). La mitjana estatal és d’1,08 ng/ml i s’han arribat a trobar casos de fins a 4 ng/ml. Cal dir que la mitjana estatal és 11 cops superior a la taxa màxima acceptada de pesticides a l’aigua potable per a poder ser declarada com a tal.

A Catalunya Nord, vora un centenar de persones han participat en les recollides d’orina, realitzades davant de notari al Casal de Perpinyà el 13 de febrer i el 13 de maig de 2019 i una nova ronda d’anàlisis és prevista al Voló el pròxim 19 de juny amb una cinquantena de persones que ja hi són inscrites. Bénédicte Romieu, coordinadora de la campanya Glifosats 66, explica que “l’objectiu de la campanya és activar la ciutadania per canviar la forma de fer les coses. Volem una reforma total del sistema d’homologació dels pesticides i acabar amb l’agricultura que utilitza productes químics de síntesi”.

A Catalunya Nord, vora un centenar de persones han participat en les recollides d’orina organitzades per la campanya Glifosat 66 per determinar la taxa de l’herbicida a l’organisme |Célia Wechenk

 

Per a donar contingut a la campanya d’acusacions populars, s’ha creat un comitè de recerca d’àmbit estatal amb voluntaris del món científic. Així, equips formats per persones expertes dels àmbits de la biologia, l’estadística, la geografia, la medicina o la sociologia entre d’altres, miraran d’analitzar la correlació entre la presència de glifosat a l’orina de les persones denunciants i el seu mode de vida a partir, d’uns qüestionaris que les voluntàries han omplert sobre la seva alimentació, el lloc on resideixen, els seus costums, etcètera.

L’herbicida més utilitzat del món

Amb un ús que es calcula proper a les 800.000 tones anuals, el glifosat és l’herbicida més utilitzat al món. Elaborat per Monsanto i comercialitzat com a Roundup, el seu ús es va estendre molt ràpidament a causa de la seva promoció inicial com a producte poc contaminant a mitjans del segle XX. Malgrat això, any rere any, el nombre de veus contràries ha anat augmentant, ja que actualment se’n troben residus en molts productes de consum.

Monsanto ja va ser condemnada dos cops per publicitat enganyosa perquè afirmava que el Roundup (nom amb què comercialitza el glifosat) era “respectuós amb el medi ambient” i “biodegradable” els anys 1996 i 2007 a Nova York i a l’Estat francès respectivament

En aquest sentit, Monsanto ja va ser condemnada dos cops per publicitat enganyosa perquè afirmava que el Roundup era “respectuós amb el medi ambient” i “biodegradable” els anys 1996 i 2007 a Nova York i a l’Estat francès respectivament. L’any 2015, l’Estat francès fou el primer lloc del món on se’n va prohibir la venda lliure en règim d’autoservei per a usos de jardineria; i el mateix any va ser catalogat com a “cancerigen probable” pel Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CIRC), una agència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Pocs mesos després, però, l’Autoritat Europea de Seguretat dels Aliments (EFSA) contradeia aquest informe.

Fa pocs mesos, Pierre Médevielle, senador de l’UDI de l’Alta-Garona i vicepresident de l’Oficina Parlamentària d’Avaluació de les Tries Científiques i Tecnològiques (OPCSET) va declarar en una entrevista al diari La Dépêche que el glifosat és “menys cancerigen que els embotits o la carn vermella” mentre als Estats Units un jurat de Califòrnia condemnava la multinacional Monsanto a pagar 2 bilions de dòlars a una parella afectada per un limfoma no-Hodgkin.

En el mateix sentit, l’associació Générations Futures va presentar un informe el passat 16 d’abril de 2019 sobre la presència de “possibles pertorbadors hormonals” provinents de pesticides als llacs i als rius de Catalunya Nord. El resultat fou d’un 65,08% d’anàlisis positives per glifosat, simazina i naftalina, productes que compliquen la reproducció d’algunes espècies com les granotes o els peixos i que representen una amenaça seriosa per a l’ecosistema.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!