Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

"Posar un supermercat a l'entrada de Sant Antoni de Vilamajor és matar el poble"

Una plataforma que aplega veïnat i comerciants del municipi del Baix Montseny denuncia el possible impacte en el petit comerç de la instal·lació d'un supermercat Bonpreu

Concentració contra la construcció del nou supermercat a Sant Antoni de Vilamajor | Arxiu

La Rosa i l’Àngels administren la cansaladeria Can Costa de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental). L’establiment hi és des de fa 33 anys i ambdues botigueres protagonitzen un vídeo viral que ha tingut 5.600 visualitzacions. “Posar un supermercat a l’entrada del poble és matar el poble. Lluitarem i tirarem endavant perquè els nostres clients són fidels, però no han pensat en el petit comerç ni ens han consultat res”, es lamenten mirant a càmera mentre atenen a la clientela ganivet en mà per tallar la carn al taulell de la botiga. Donen suport a la plataforma No + Supermercats a Vilamajor, que aplega una part del veïnat i dels comerciants i que denuncia que la instal·lació d’una superfície comercial Bonpreu a l’entrada del poble –amb un pàrquing adjunt– “afectarà el comerç local i no és necessària perquè ja hi ha tres grans supermercats”. Actualment, al municipi hi funcionen establiments de Coaliment, Condis i Dia. La nova instal·lació de 1.200 metres quadrats de superfície comercial i 400 de pàrquing és el tema de conversa preferent les últimes setmanes entre el veïnat. Banderoles i cartells contraris es poden observar en diferents carrers, places i botigues.

El govern municipal –una coalició entre PDeCAT i ERC– al·lega que el projecte ja estava previst en el pla general (POUM) i que no es pot aturar perquè la propietat aleshores podria reclamar una indemnització

El govern municipal –una coalició entre PDeCAT i ERC– al·lega que el projecte ja estava previst en el pla general (POUM) i que no es pot aturar perquè la propietat aleshores podria reclamar una indemnització. L’alcaldessa Lluïsa Berdala referma que “el que ha fet aquest ajuntament és considerar la llicència que s’ha demanat per una activitat privada, tal com està establert al pla urbanístic, com s’ha fet en altres casos”. I en relació a les crítiques del petit comerç puntualitza: “hi haurà competitivitat, ja ho sabem, però a Sant Antoni potser també hi tenim set perruqueries i si n’hi hagués una vuitena, no sabem si això suposaria un problema per a la resta”.

En el cantó positiu de la balança recorda que “els promotors endreçaran aquesta peça urbanística i això serà un benefici pel poble” i que “es crearan 46 llocs de treball, que s’assignaran majoritàriament a través de la borsa del servei local d’ocupació”. I conclou advertint que “hem sigut molt rigorosos a l’hora d’atorgar la llicència, compleixen tots els requisits, si no haguéssim donat el vistiplau, estaríem prevaricant”. Des del consistori han volgut puntualitzar que en el solar en qüestió només han atorgat la llicència del supermercat, no pas per a construir-hi habitatges.

Runa abocada en terrenys agrícoles provinent del solar on s’està construint el supermercat a Sant Antoni de Vilamajor |Arxiu

 

En els últims dies, però, la plataforma també ha denunciat, a través de fotografies penjades a les xarxes socials, que s’estan abocant en terrenys agrícoles tones de runa provinents del solar on s’està construint el supermercat. En relació a això, Berdala assegura que “la construcció de l’establiment incorpora una certificació per portar tota la deixalla de les obres a un abocador”. Malgrat tot, hi ha veïns del poble que asseguren haver vist com camions sortien del solar en obres i es dirigien als camps de conreu on s’hi ha deixat la runa sense l’existència de cap senyalització que els identifiqui com a punts autoritzats.

En les pròximes setmanes tindrà lloc un acte de presentació de la plataforma. De moment, la recollida de signatures que s’està fent digitalment i presencialment al mercat municipal dels diumenges ja compta amb 200 suports.


Batalla empresarial entre germans

La polèmica arriba, a més, enmig d’una batalla judicial entre els germans Joan i Josep Font, president i vicepresident del grup Bonpreu que s’enfronten pel repartiment del pastís econòmic de l’empresa, valorada entre 600 i 1.100 milions d’euros, segons dos informes confrontats de les auditores Grant Thornton i KPMG –incloent-hi els establiments i benzineres Esclat. A hores d’ara no se sap en mans de quin dels dos germans recaurà la titularitat de l’establiment de Sant Antoni de Vilamajor. El grup empresarial va fitxar com a responsable de màrqueting i comunicació l’exdirector general de la policia, Manel Prat, després que renunciés al càrrec arran del cas Ester Quintana.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!