Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Trencar esterotips edatistes a través de la gran pantalla

A través de pel·lícules, documentals, curts i debats, el festival La GRAN Pantalla, que arrenca avui a Barcelona, pretén convertir-se en un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional que desmunti els prejudicis sobre les persones grans. També vol sensibilitzar sobre col·lectius específics de persones grans que pateixen discriminacions com persones grans migrades o persones grans LGBTI. El festival té lloc del 6 al 9 de juny als Cinemes Girona i l'entrada a les sessions és gratuïta

Un fotograma de 'Nomeolvides', un dels curtmetratges programats al festival La GRAN Pantalla. | Arxiu

“Existeix la idea general que les persones grans són avorrides, fredes, desmotivades, sense ganes d’aprendre i que estan soles… volem desmuntar aquests estereotips.” Amb aquestes paraules defineix Alfredo Cohen l’objectiu de La GRAN Pantalla, el Festival Internacional de Cinema de la Gent Gran que arrenca aquest vespre als Cinemes Girona de Barcelona. Cohen és el director de Parlante, l’entitat que organitza el festival. Del 6 al 9 de juny les sales del carrer Girona, 175 acullen les vuit sessions d’aquesta primera edició del certamen, totes amb entrada gratuïta.

Des de l’organització s’explica que es busca projectar pel·lícules que “donin una altra llum sobre l’envelliment”. Per això, un dels plats forts és la projecció de la pel·lícula En 80 dies (títol original en basc, 80 Egunean), de José María Goenaga y Jon Garaño. El llargmetratge retrata la vida de l’Axun, una dona de 70 anys que haurà de lluitar entre sentiments enfrontats sobre una relació d’amor amb la seva amiga de l’adolescència. El film proposa una visió nova d’una societat supersticiosa, religiosa, preocupada per les convencions i el què diran. A la mateixa secció hi trobem també el curt Menopausa Rebel, que retrata una dona de 85 anys, militant i apassionada feminista, que parla de la maduresa, la llibertat i la menopausa.

No és casualitat que s’hagin programat aquests dos audiovisuals. El festival busca sensibilitzar sobre els col·lectius específics de persones grans que pateixen discriminacions creuades, amb alta vulnerabilitat i, habitualment, invisibilitzades, com ara dones grans, persones grans migrades, gent gran del col·lectiu LGBTI o grans dependents, entre d’altres. “La GRAN Pantalla és un espai de diàleg, de trobada, de reflexió, d’oci… un lloc per compartir històries, per apreciar-les, per reflectir-nos en elles i mirar-nos amb dignitat”, remarca Katherina Harder, directora artística i de programació del Festival.

La clausura anirà a càrrec del documental ‘VisagesVillages’, de la recentment trapassada Angès Varda, “una cineasta que, amb un grau de reflexió únic, va representar el procés vital de l’envelliment d’una manera conscient, positiva i reflexiva”

“Dotar aquestes pel·lícules i curts de la categoria de Festival és també donar accés a la cultura, un espai digne per a les persones grans i mostrar aquesta diversitat opacada“, assegura des de l’organització del Festival Alfredo Cohen. Durant els quatre dies que dura el festival es podrà veure una mostra internacional de llargmetratges i una secció competitiva internacional de curtmetratges. Obrirà el certamen aquest vespre, a les 20 hores, el documental Muchos hijos, un mono y un castillo,de Gustavo Salmerón, guanyador del premi Goya a la Millor Pel·lícula Documental 2018, i que relata la vida de Julita, mare del cineasta, i la seva família, des d’un to intimista en clau d’humor.

La clausura anirà a càrrec del documental VisagesVillages (Cares i Llocs), d’Agnès Varda, icona femenina de la Nouvelle Vague francesa traspassada recentment. “Volem tancar aquesta edició retent homenatge a una cineasta que fins als seus 90 anys de vida va treballar amb el cinema amb un grau de reflexió únic, representant el procés vital de l’envelliment d’una manera conscient, positiva i reflexiva”, destaquen les organitzadores del festival. La GRAN Pantalla també lliurarà el Premi Honorífic a una Trajectòria; amb aquest reconeixement es vol destacar el recorregut professional de personalitats del món del cinema. Enguany, el trofeu honorífic serà per l’actriu catalana Montserrat Carulla (Barcelona, 1930).

Si bé està clar que el públic objectiu són persones grans, el certamen busca també arribar a ser un espai de trobada intergeneracional “convidant a joves i adults a interessar-se i redescobrir el món de la gent gran a través de les pel·lícules exhibides”. De moment, més de 1.300 persones ja han reservat una entrada de manera gratuïta.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!