Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un altaveu per les propostes feministes davant el capital

Vivim en un escenari de conflictes entre l’acumulació de riquesa i la cura de la vida, un fenomen amb fortes dimensions de gènere.

| Patricia Cornellana

Els mercats especulatius de matèries primeres, els fons d’inversió, l’extractivisme, els caus fiscals, els tractats de comerç i inversió, etc., empenyen cada vegada més el que des dels feminismes designem com a “conflicte entre el capital i la vida”. Un conflicte que afecta diferents dimensions de la vida: l’ecològica, la reproducció social, les cures, la salut i la representació política.

Les economies feministes s’han mostrat com una eina imprescindible per abordar el conflicte capital-vida a partir de les premisses que la fonamenten: sortir de la lògica productivista, visibilitzar el treball de cures, comprenent els rols de gènere i la divisió sexual del treball, minimitzada i desvalorada pel sistema econòmic capitalista, i el compromís polític per a contribuir a la construcció d’un sistema socioeconòmic més just i inclusiu.

Amb aquest plantejament, des de l’Associació Entrepobles volem enfortir i aprofundir la nostra implicació amb els feminismes i ecologismes socials que defensen la construcció d’un món sostenible, com a únic camí cap a transicions ecosocials justes, descolonials i en interconnexió amb el Sud global. En definitiva, equitatives per a totes.

Els nostres objectius de treball se centren en dos àmbits. D’una banda, fer front a l’emergència ambiental i climàtica, la defensa del territori i els béns comuns des dels feminismes, amb un enfocament de justícia global. Per l’altra, posar les polítiques de les cures en el centre des de la justícia social i abordar les causes de la precarietat de les vides i les cadenes globals de les cures.

Les economies feministes i les experiències dels moviments de dones a l’Amèrica Llatina són referències imprescindibles per al nostre treball. L’heteropatriarcat capitalista, en el seu procés de globalització, ha fet créixer les condicions de precarietat en la vida de les persones, tant al nostre país com als països del Sud global, amb un objectiu clar: accelerar la mercantilització de la vida i del planeta.

Per això, contribuïm a la reflexió, al diàleg i a la construcció de paradigmes per a una transformació ecosocial i feminista global des de la identificació de tres punts de partida: la sostenibilitat de la vida, l’extractivisme i les cures globals i les aliances feministes.

En aquest procés de transformació, el llibre Voces desde las economías feministas: resistencias, arraigos, cuidados, editat per Cristina Carrasco Bengoa i Corina Rodríguez Enriquez i publicat per Entrepobles, és el resultat d’aquestes inquietuds compartides sobre els diàlegs i aliances entre els feminismes i les economies feministes denominades eurocèntriques i les economies feministes d’Abya Yala, Amèrica Llatina. En aquest llibre intentem visibilitzar i destacar nexes, punts de trobada i fils conductors que afavoreixin i continuïn el diàleg entre aquestes mirades, en el sentit de l’“ecologia de sabers”, amb veus tan diverses i referents com Amaia Pérez Orozco, Miriam Nobre, Verónica Gago, Carme Díaz Corral, Nalu Faria o Tica Moreno, entre altres.

La capacitat de teixir aliances amb capacitat d’acollir i incloure la diversitat i les diferents experiències des de l’explotació, la discriminació i la vulnerabilitat és un dels camins o estratègies imprescindibles. La interseccionalitat no pot limitar-se solament a un moviment cap a l’anàlisi i la reivindicació de les diferents formes d’opressió social, sinó principalment, la capacitat per a teixir aliances entre elles: l’intercanvi d’experiències i propostes alternatives des dels feminismes diversos, fins a l’ecologisme social, amb l’objectiu de superar i desbordar la pràctica capitalista, heteropatriarcal i racista dominant.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!