Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una feminista del Pallars, a judici arran d'una acusació basada en la seva estètica "hippy"

Alerta Solidària denuncia que la identificació i l'acusació de la jove per unes pintades a Sort la vigília del 8M va ser una actuació policial arbitrària. Alhora, l'organització antirepressiva considera que fer saltar els fets denunciats de la sanció administrativa a la via penal és una decisió "contrària a la jurisprudència"

Una de les pintades reivindicatives denunciades la vigília del 8M a Sort | Arxiu

Una veïna del Pallars, vinculada al col·lectiu feminista la Geganta Desperta, passarà pel jutjat de Tremp aquest dijous, 16 de novembre, acusada d’haver fet pintades en parets del municipi de Sort. L’atestat policial que s’ha utilitzat tant per multar-la —per via administrativa, la pròpia d’aquests casos—, com per obrir-li, també, un procediment penal, argumenta que l’aparença de la dona coincideix amb la descrita per la persona que va trucar a la comissaria per denunciar les pintades: “roba i indumentària tipus hippy”.

L’actuació dels Mossos d’Esquadra va tenir lloc després de la mobilització feminista a Sort la nit del 7 de març, vigília de la jornada reivindicativa del 8M. Un veí va trucar a la comissaria del municipi per denunciar que havia vist tres persones fent pintades al carrer, amb missatges com “Pallars lliure d’agressions”, “Agressors us vigilem. Ho sabem tot”, “Som la teva manada” o “No callarem”.

“La denúncia es basa en l’aparença i no s’ha demostrat l’autoria de les pintades”, remarca Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària

L’equip jurídic d’Alerta Solidària, que dona suport a la jove encausada, defensa que fonamentar la identificació i l’acusació en l’estètica és una acció policial arbitrària. “La denúncia es basa en l’aparença i no s’ha demostrat l’autoria de les pintades”, remarca Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària. De fet, en el mateix atestat policial, consta que la jove que haurà de passar pel jutjat i dues més, que també van ser identificades i multades pels mateixos fets aquella nit, van ser escorcollades i que els agents no els van localitzar “res d’estrany”. Les tres dones ja han recorregut la sanció econòmica.

Els agents van acostar-se al lloc on el denunciant havia indicat i a la rodalia van veure tres noies, que van considerar que responien a l’estètica descrita. Les joves afirmen, com consta a l’atestat policial, que venien d’un sopar. Els agents hi recullen també que es van mostrar “poc col·laboradores”, pel fet de demanar informació sobre l’actuació policial en què s’estaven trobant implicades, així com el número identificatiu dels agents, i apunten que les noies accedeixen a identificar-se “a desgana”.

Una de les pintades fetes durant la marxa feminista del 7 de març a Sort |Arxiu

 

Pintades amb doble sanció: administrativa i penal

Una de les tres dones multades pels fets consta com a denunciada per infraccions de la Llei 4/2015 de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, per danys o deslluïment d’immobles a la via pública. La seva defensa adverteix que presentar com un delicte propi de la via penal les pintades “és contrari a la jurisprudència”. “L’acusada no hauria d’anar a judici perquè la via que toca per tramitar aquests fets és l’administrativa; és la multa”, remarca Majoral. 

“És important que l’atenció es posi en el que aquelles pintades estan assenyalant i que s’aturin les agressions”, planteja Núria Ferrando, part del col·lectiu feminista la Geganta Desperta

“Denúncies com aquesta, per unes pintades que diuen missatges com ‘Ens volem vives’ i ‘El violador ets tu’, són una manera de criminalitzar el moviment, que està assenyalant les agressions de què vivim envoltades”, afirma Núria Ferrando, membre de la Geganta Desperta.

Majoral afegeix que aquest cas que estan acompanyant al Pallars “no pot desvincular-se del silenci i la complicitat davant d’abusos masclistes, concrets i greus, que hi ha hagut a la comarca”. “Estem parlant d’unes parets, velles, brutes i que ja tenien pintades, i ens trobem que el sistema actua per doble via, administrativa i penal, per reprimir les persones que denuncien una injustícia amb unes altres pintades”, critica el portaveu d’Alerta Solidària.  

Si el procediment penal condemna la dona acusada, la pena implicaria una segona sanció econòmica. “Sense tenir cap prova, se li demanen fins a 2.000 euros de multa per indemnitzacions als comerciants, a més de suposar-li antecedents penals en cas de ser declarada culpable”, han explicat avui, des de la Geganta Desperta, en l’acte de suport a l’activista encausada. Per Núria Ferrando, el problema de fons que aquest cas deixa veure és que hi ha persones a qui enrabien més les pintades a les parets que les agressions contra les dones. “És important que l’atenció es posi en el que accions com aquelles pintades estan assenyalant, i que s’aturin les agressions”, reclama.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!