Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Vicent Nos: "L'Estat no pot tallar internet"

L'informàtic al qual van sol·licitar la creació de l'estructura digital del referèndum català, un treball al qual es va negar, considera que el decret 14/2019, conegut com el '155 digital', ens posa en nivells de censura propis del franquisme o de països com la Xina

La Guàrdia Civil va tancar entre 25 i 140 llocs web relacionats amb el referèndum | Arxiu

“El PSOE fa el que fa el PSOE: restringir llibertats”. A l’informàtic Vicent Nos no li tremolen les paraules a l’hora de mostrar les contradiccions d’un partit aparentment d’esquerres. A aquest enginyer al qual li van demanar muntar la infraestructura virtual per al referèndum català de 2017, petició a la qual es va negar, li és igual el Procés, l’Estat espanyol i tots els polítics en general, però li importen les restriccions, sobretot, en el tema que li competeix: les llibertats digitals i la seguretat en la xarxa.

Pel que fa a les llibertats digitals, considera que el decret 14/2019, conegut com el 155 digital, que ha proposat el Consell de Ministres de Pedro Sánchez, en el qual atorga al Govern la potestat de tancar webs sense ordre judicial, no serviria per a frenar un altre hipotètic referèndum: “No poden tallar internet”. I sobre la suposada seguretat en les dades dels ciutadans que persegueix el decret llei, alerta que almenys dues de les grans empreses espanyoles han tingut exposades les dades de milions de persones, sense que fossin advertides per part de l’Estat. Un fet que, probablement, aquesta nova llei no canviarà.

“El pitjor d’aquest decret és que fan creure a la gent que l’Estat té algun poder sobre internet, i que una app com la de Tsunami Democràtic, que permet a la gent discutir i reunir-se, sigui avaluada com un problema de seguretat nacional i ordre públic”, considera Nos

“El pitjor d’aquest decret és que fan creure a la gent que l’Estat té algun poder sobre internet, i que una app com la de Tsunami Democràtic, que permet a la gent discutir i reunir-se, sigui avaluada com un problema de seguretat nacional i ordre públic”, considera Nos. “No deroguen lleis com la Mordassa, sinó que afegeixen nous decrets de caràcter coercitiu aprofitant com a excusa l’independentisme català”, assenyala. Per a aquest informàtic, “la democràcia és un fake, com la separació de poders”, i les eleccions, “una sortida que ens permet cada quatre anys canalitzar la fúria” contra els poders fàctics. És aquí, en els poders fàctics, on Nos enquadra alguns gestos que percep com a estranys des de la seva pròpia experiència com a testimoni en el judici del Procés.

Tres dies abans del referèndum, “la Policia va venir a casa amb una notificació segellada, que era una petició per a declarar com a testimoni d’una causa secreta sobre delictes informàtics. I ho van fer sota unes circumstàncies que considero inadequades: ‘Declares com a testimoni o t’imputem i surts d’aquí emmanillat’, em van dir”. I considera que el més sorprenent d’aquell judici històric és que la persona “que ens va contactar a tots, Xavier Vendrell, i al qual tots assenyalem, no fos interpel·lat com a testimoni, per la qual cosa seria possible que fora ell qui ens delatés. A canvi de què? Això només ho podem imaginar”.

Per a Nos, que considera que amb un extens coneixement informàtic es podria tombar la censura digital, el nou decret suposa una volta a la censura al nivell de la dictadura de Franco o de la Xina

Xavier Vendrell és un empresari català, molt implicat en el Procés i exdirigent d’ERC. Per a Nos, l’absència del Vendrell en el judici és tan flagrant com la publicació del reial decret del 155 digital. “Davant una possible ruptura de l’Estat a causa del conflicte català, el PSOE ha tret a correcuita una llei bastant estúpida, ja que no poden tallar internet, mentre el dia abans de la publicació en el BOE, Pedro Sánchez parlava en el debat televisiu sobre recuperar el delicte de convocar un referèndum, delicte que rebaixaria les penes dels polítics catalans considerablement i als Jordis, que segueixen en la presó segurament perquè eren els únics que podien unificar al poble català”.

Per a aquest informàtic, que considera que amb un extens coneixement informàtic es podria tombar la censura digital, el nou decret suposa una volta a la censura al nivell de la dictadura de Franco o de la Xina. “Estem lliurant el poder a un Estat que aprova lleis que priven el fet d’expressar-nos”, alerta.

El Reial decret llei 14/2019 pel qual s’adopten mesures urgents per raons d’ordre públic en matèria d’administració digital va ser publicat el passat 5 de novembre després de passar únicament pel Consell de Ministres del Govern en funcions de Pedro Sánchez. Tant la Generalitat com el Govern basc ja estan estudiant presentar sengles recursos d’inconstitucionalitat, en considerar que el decret no respecta l’autonomia de les comunitats.

 

Article publicat conjuntament amb ‘El Salto

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!