Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una enorme nau industrial es transforma en el primer centre social okupat de Sant Vicenç dels Horts

El Centre Social Autogestionat La Flamenka va estrenar-se en aquest municipi del Baix Llobregat el passat 26 de desembre i ara mateix compta amb la implicació de desenes de persones que es dediquen, sobretot, a netejar l'espai i posar-lo en condicions mínimes, ja que està força deteriorat després d'una dècada d'abandonament

Part del nou espai okupat a Sant Vicenç dels Horts | Marc Font

Migdia del dissabte 5 de gener. A Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) el dia és assolellat, però fred. La baixa temperatura, però, no atura la vintena de persones que fan bullir d’activitat la nau industrial situada al carrer Santander número 1, al polígon la Barruana. L’estampa és plena de contrastos. A la façana, només cal alçar la vista per topar-se amb el rètol, ara ja rònec, on es llegeix Plásticos Galma SL, record fossilitzat de l’activitat que durant més de dues dècades va tenir el recinte. Uns metres més avall, i a tot color, hi apareix La Flamenka, el nom que vol marcar la nova etapa d’un espai que acumulava deu anys d’abandonament i de deteriorament progressiu.

La nova vida de la nau va arrencar el 26 de desembre, quan desenes de persones van okupar-la. Des d’aleshores, la neteja i les primeres obres per posar en condicions mínimes un espai que és enorme –tres plantes que sumen milers de metres quadrats– han marcat el dia a dia de La Flamenka, el projecte que pretén ser el primer centre social okupat que es consolida al municipi. Aquest dissabte no és una excepció, amb una vintena de persones traient la brossa acumulada durant anys i anys, transportant maons i, a poc a poc, dotant de caliu un projecte que fa molt de temps que es gesta i que no sorgeix de zero. De fet, la jornada culminarà amb una macarronada popular que, entre altres qüestions, també servirà per recollir fons.

Entrada al nou CSO La Flamenka de Sant Vicenç dels Horts |Marc Font

 

Ho explica a la Directa l’Alessia, una de les activistes implicades des del principi: “Ja fa uns quants anys que moltes persones del poble teníem la necessitat de tenir un espai on poguéssim abastar moltes necessitats que no són cobertes per cap institució ni altres agents socials. I on poguéssim sentir-nos lliures”. Després de moltes assemblees, i la implicació de diversos col·lectius i persones a títol individual, al març de l’any passat va arribar el primer intent, amb l’okupació de Can Coll, una antiga masia curiosament situada a escassos 500 metres de La Flamenka. La història del CSO Can Coll, però, va ser molt curta, ja que el 15 de març, tot just deu dies després de l’okupació, va ser desallotjat a instàncies de l’Ajuntament de Sant Vicenç, el propietari d’un immoble que acumula anys d’abandonament, amb l’argument que les deficiències estructurals en desaconsellaven l’ús.

“Tot i el desallotjament de Can Coll, la gent va mantenir l’energia, ens vam seguir trobant i va sorgir l’oportunitat d’okupar aquesta nau i aquí estem”, afegeix l’Alessia. Més enllà de persones a títol individual, a La Flamenka hi ha implicats col·lectius com el feminista Crit de Pit, el juvenil L’Aixada, la Marea Bàsica de Sant Vicenç dels Horts i l’associació Dona’t Vida. Tot plegat explica que s’hi trobin des d’adolescents, fins a persones a la vintena i d’altres que superen amb escreix els 50 anys. Per a Alessia tot plegat és molt positiu: “Per a nosaltres suposa un enriquiment i un privilegi. La gent de més edat ens aporta uns coneixements sobre qüestions com ara el funcionament de les instal·lacions elèctriques o com arrebossar una paret que els més joves no tenim”.


Una antiga fàbrica de plàstics que va fer fallida

El que no s’ha pogut esbrinar a hores d’ara és la propietat de la nau, fins al punt que al registre de la propietat no apareix de qui és l’immoble del número 1 del carrer Santander, segons asseguren les activistes. Entre 1987 i 2008 va ser la seu de Plásticos Galma SL, una companyia dedicada a la fabricació de plàstics diversos que havia entrat en concurs de creditors el desembre de 2008, moment que a la pràctica suposa el punt final de la seva activitat. L’empresa va passar a ser gestionada pels administradors concursals, que tres mesos més tard van tirar endavant un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) per acomiadar la plantilla d’una societat que, amb tot, no seria liquidada com a tal fins al 2015. Des del 2008, l’any d’inici de l’actual crisi econòmica, que la nau està abandonada.

Un dels espais de La Flamenka després de ser netejat a fons per les noves okupants |Marc Font

 

L’endemà de l’okupació agents de la Policia Local van personar-se a La Flamenka i van identificar les persones que hi havia en aquell moment, però no consta cap mena de denúncia. Paral·lelament, les impulsores del projecte expliquen que preveuen enviar una carta al govern municipal simplement per explicar el projecte. A partir d’aquí, l’objectiu primordial és arreglar els nombrosos desperfectes que presenta ara mateix la nau, posar-hi portes i finestres en condicions i, amb aquesta finalitat, la prioritat és aconseguir material per poder executar aquesta tasca. En una fase posterior, arribarà el moment d’encabir-hi l’allau d’activitat que volen portar-hi a terme: un skatepark, una zona dedicada al circ, amb teles i trapezis, un espai per fer reunions destinat als nombrosos col·lectius del poble que no en tenen, una àrea per recollir material de primera necessitat per a persones vulnerables, etc. De moment, el que vol ser el primer centre social okupat de Sant Vicenç dels Horts viu les primeres passes com un “somni” i fent una crida a “participar-hi” a tothom que ho desitgi, en paraules d’Alessia. Només cal apropar-s’hi per adonar-se que sí, que La Flamenka ja està ben viva.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU