Agents de la Policia Nacional espanyola de Paterna (Horta Nord) han tornat a intimidar i sancionar una dona migrant, que va acudir a la comissaria per tramitar el DNI a una de les seues filles “per simple presumpció”, ja que ha nascut en territori espanyol. En aquesta ocasió, Beatriz –nom fictici–, de vint anys i d’origen paraguaià, va eixir de les dependències policials amb una proposta de sanció de 501 euros per trobar-se en situació administrativa irregular. A més a més, se li va negar l’arrelament familiar, i a la seua parella, que ja tenia un expedient d’expulsió obert, l’han citada el pròxim mes de febrer, un tràmit que podria comportar la seua deportació.
Segons relata València Acull –entitat que ha denunciat públicament el cas a través del programa d’igualtat de tracte i no discriminació–, el tractament va ser “intimidatori”, i recorda que és el tercer cas similar en menys d’un mes en la mateixa comissaria. En aquest sentit, la Delegació del Govern continua investigant el presumpte tracte policial humiliant a dues dones colombianes que anaren a tramitar el DNI als seus fills i acabaren amb una ordre d’expulsió i una proposta de multa de 501 euros. “Els policies de Paterna continuen obstaculitzant el dret de les persones migrants a demanar la nacionalitat espanyola dels seus fills nascuts a Espanya quan el seu país d’origen no la concedeix; i en alguns casos, humilien a qui acudeix a realitzar els tràmits”, denuncia València Acull. Encara més, es dona la circumstància que els mateixos noms d’identificació de dos policies de Paterna “figuren en algun dels tres procediments de sanció imposats a aquestes mares migrants”, subratlla l’entitat en un comunicat.
L’últim cas de racisme a la comissaria de Paterna va ocórrer el passat 9 de desembre. Beatriz va presentar-se amb la seua parella i les seues tres filles al voltant de les onze i mitja del matí. En aquell moment, mentre estava formant-se la cua, un funcionari li va ordenar que sortiren i esperaren en un racó. Segons narra l’afectada, els van separar de la seua filla, fet que els va estranyar, perquè no entenien el que estava passant. “Ens van demanar els passaports”, recorda. Després d’esperar mitja hora, temps en què els funcionaris no pararen de fer telefonades, un altre funcionari va emportar-se Beatriz a l’oficina de la brigada d’estrangeria. “Em vaig sentir menyspreada. Jo havia acudit a la comissaria pel DNI del meu bebè i em tractaren com si fora una persona il·legal que havia comés un delicte”, exposa. La mateixa sensació va tindre la seua parella en veure la citació: “Em vaig sentir mal, perquè només anàvem a fer els papers a la meua filla per a poder obtindre la documentació i tindre una vida a Espanya com qualsevol altra família”, relata el seu testimoni a l’escrit de denúncia de l’entitat.
Un cop en l’oficina, segons expliquen les denunciants, la policia va acabar d’emplenar el procediment de sanció per estada irregular contra Beatriz, indicant-li que disposava de 15 dies per a presentar “una declaració responsable” que podia redactar ella mateixa o l’advocat que contractara. Segons subratlla València Acull, “en cap moment la van informar ni verbalment ni per escrit que, per a formalitzar les al·legacions contra la sanció –no “una declaració responsable”–, té dret a l’assistència jurídica gratuïta, com de fet ha sol·licitat”.
Beatriz ha presentat una queixa davant el comissari cap de Paterna. En l’escrit, denuncia que va ser sotmesa a un “procediment sancionador racista”
En una conversa telefònica amb la Directa, Beatriz narra que li van preguntar “si estava il·legalment” i “si havia estat detinguda abans”. Amb un nus a la gola, recorda que va explicar que no havia tramitat la regularització de la seua situació ni havia demanat l’arrelament de la seua parella, perquè primer ha de disposar de la documentació de la xiqueta. En aquell mateix instant, tal com relata, la policia li va assegurar que havia d’haver tramitat la seua documentació quan se li va vèncer el visat de turista. Com no ho havia fet, li van comunicar que ja no podia regularitzar la seua situació per arrelament familiar i havia d’esperar a complir tres anys d’estada a Espanya per a acollir-se a la figura d’arrelament social. “Em van arribar a amenaçar. Em van dir: ‘Tu t’esperes a ací un any. No pots tramitar-te absolutament res’”, detalla l’afectada.
Tal com denuncia l’entitat, aquest agent no sols es va extralimitar a fer valoracions sobre el cas que estava instruint, sinó que la informació que li va donar no era certa, ja que la Llei orgànica 4/2000 sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya contempla l’autorització de residència temporal per arrelament familiar a les persones estrangeres que siguen pares o mares d’un menor de nacionalitat espanyola.
Arran dels fets succeïts, Beatriz ha presentat una queixa davant el comissari cap de Paterna. En l’escrit, denuncia que va ser sotmesa a un “procediment sancionador racista”, en ser elegida d’entre totes les persones quan va explicar que anava a tramitar el seu DNI. Les dues altres mares colombianes humiliades i sancionades també van presentar queixes pel tracte rebut, però encara ara no han rebut resposta.
Nova investigació de la Delegació del Govern
Una vegada s’ha fet públic el cas, Delegació del Govern s’ha posat en contacte amb València Acull per obrir una nova investigació. Segons ha explicat Paco Simón, coordinador del programa de tracte i no discriminació de l’entitat, Delegació va mostrar el seu malestar a la cúpula de la Policia Nacional al País Valencià, i ha demanat un informe oficial sobre aquest nou cas.
Per a València Acull, les mesures aplicades són insuficients. Demanen que qualsevol persona, independentment de la seua situació administrativa, puga acudir a una comissaria o un quarter de la Guàrdia Civil per a realitzar un tràmit o interposar una denúncia sense rebre un tracte humiliat que acabe amb l’obertura d’un expedient d’expulsió i una sanció. I afegeixen: “No pot ser que, quan una persona migrant realitze un tràmit administratiu, s’expose a una multa o se li incoe un expedient d’expulsió. Aquesta situació provoca que moltes persones tinguen por d’acudir a comissaria per denunciar delictes, a més d’augmentar la desconfiança en els cossos policials”. Per últim, han reiterat la necessitat que cessen aquest tipus de pràctiques en la comissaria de Paterna i en qualsevol altra dependència de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.