L’Assemblea de Treballadores de l’Educació Pública de les comarques de Barcelona ha fet públic aquest matí el calendari de tancades que tindran lloc la setmana pròxima a diferents comarques barcelonines, que acabaran amb una tancada centralitzada el pròxim divendres 8 de febrer a l’escola Montseny del barri de Vallcarca de Barcelona per reclamar una major inversió per l’educació pública. En l’actualitat, a Catalunya s’inverteix un 3,9% del Producte Interior Brut (PIB), quan la Llei d’Educació Catalana aprovada l’any 2009 obliga el Govern a invertir el 6%. La inversió a Catalunya se situa mig punt per sota de la inversió al conjunt de l’Estat espanyol (4,4% del PIB) i la Fundació Bofill valora en 1.500 milions d’euros la inversió necessària perquè Catalunya assoleixi la mitjana espanyola. Les dades encara són més dolentes si es té en compte la perspectiva de la Unió Europea, on l’Estat espanyol ocupa la cinquena posició per la cua en inversió en educació.
La inversió en educació a Catalunya se situa mig punt per sota de la inversió al conjunt de l’Estat espanyol (4,4% del PIB) i la Fundació Bofill valora en 1.500 milions d’euros la inversió necessària perquè Catalunya assoleixi la mitjana espanyola
“Volem recordar que el que s’està demanant ens ho van treure en una situació excepcional de crisi econòmica on, des de la Generalitat ens deien que calia reduir la despesa en educació i sanitat per tal de poder mantenir els serveis públics”, expliquen des de l’Assemblea, i recorden que set anys després, i en època de creixement, “aquelles mesures que havien de ser temporals van pel camí de tornar-se estructurals”. Per a les treballadores de l’educació pública, “el discurs oficial redueix la problemàtica a les metodologies i la suposada manca de motivació dels docents”, però asseguren que durant el període de retallades la qualitat de l’educació s’ha mantingut gràcies a un “sobreesforç” i a una “sobrecàrrega de feina” com a conseqüència de la falta de personal.
Una dotzena de reivindicacions
Des de l’assemblea de docents proposen dotze mesures per fer front a la situació actual. Entre d’altres, el restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades, la reducció de ràtios i la substitució dels contractes d’un terç de jornada per la mitja jornada. També una major inversió per recuperar “poder adquisitiu”, incrementar el personal de suport a l’alumnat per atendre la diversitat i consolidar els llocs de treball del personal interí.
Entre les mesures que es reivindiquen, no només s’inclouen aquelles que afecten el professorat i l’alumnat. El retorn de la inversió a les Escoles Bressol i les Llars d’Infants, el manteniment de la formació professional pública i depenent del Departament d’Ensenyament o la internalització de “tot el personal dels centres educatius públics: monitores, vetlladores, educadores i personal de serveis”.
Setmana de mobilitzacions
Per exigir el compliment de les seves reivindicacions, l’Assemblea de Treballadores de l’Educació Pública proposa una sèrie de tancades que tindran lloc durant la setmana vinent. Comencen el dimarts 5 a l’escola Josep Carner de Badalona i l’institut Vinyet de Sitges. A Esplugues de Llobregat i Olesa de Montserrat s’ocuparan els instituts Joanot Martorell i Creu de Saba, respectivament, el dia 6 i el dijous 7 l’acció tindrà lloc al centre Alt Foix de Sant Martí de Sarroca.
La setmana de mobilització es tancarà el divendres 8 de febrer amb una “tancada centralitzada” a l’escola Montseny de Vallcarca, on des de les cinc de la tarda es realitzaran tallers de pancartes, una taula redona i l’assemblea. Les activitats es tancaran amb un cinefòrum després del sopar. Les accions de l’assemblea compten amb el suport de la FaPaC i els sindicats USTEC-STEs, CGT Ensenyament i la COS. En la roda de premsa d’aquest divendres 1 de febrer han fet una crida a la resta de sindicats amb l’objectiu de “lluitar conjuntament per la recuperació de les condicions d’abans de les retallades”.