“Vols guanyar diners?”, “Estàs cansat d’aguantar caps que et maltracten?”, “T’avorreix l’ensenyament tradicional?”. Aquest tipus d’eslògans s’han convertit en un reclam per captar l’atenció de les persones més joves. Missatges que entren abans pel cor que pel cap. “Si vols conèixer el meu mètode, fes clic al següent enllaç”. L’enllaç redirigeix a un xat privat de Whatsapp amb la B (una inicial fictícia). Així de ràpid es pot establir el primer contacte amb IM Mastery Academy.
Qui l’integra presenta el negoci com una acadèmia virtual on professors d’arreu del món ensenyen a monetitzar Internet. La B explica que, si hi entres, aprendràs a generar diverses fonts d’ingressos sense haver de sortir de casa, com el canvi de divises i la inversió en criptomonedes. Tot això, però, pagant més de 200 euros de matriculació i 150 de mensualitat. A petició seva, fem una videotrucada. Quan respon els dubtes que plantegem, la B assegura que ella, quan va entrar a IM Mastery Academy, no havia ni sentit a parlar d’aquests conceptes. Ara, dos anys després, dona conferències sobre els beneficis de la moneda virtual Bitcoin i capta nous membres per a l’organització.
La captació és la base del funcionament de l’acadèmia que s’articula per mitjà d’una estructura multinivell amb dos rangs jeràrquics: un de més baix, “Platí”, i un altre de més alt, “Chairman”, amb diversos nivells. Aquests últims són considerats pràcticament divinitats dins la plataforma, la B en parla com si fossin estrelles del rock. A diferència del que es podria esperar d’un centre educatiu, la manera d’ascendir dins l’organització va directament lligada al nombre d’adeptes reclutades i com més puges dins l’estructura, més diners guanyes: de 150 dòlars al mes amb la captació de tres membres a 500.000 euros amb 30.000.
A diferència del que es podria esperar d’un centre educatiu, la manera d’ascendir dins l’organització va directament lligada al nombre d’adeptes reclutades
Fins fa un parell d’anys, IM Mastery Academy es deia iMarkets Live, nom amb el qual encara està registrada i, segons Open Corporates, la base de dades oberta d’empreses més gran del món, té seu tant al paradís fiscal de les illes Maurici com en un poble a cinquanta quilòmetres de Nova York de poc més d’11.000 habitants, Tarrytown.
El cineasta i youtuber Carles Tamayo alerta, però, que tot això va encara més enllà. El passat mes de novembre va començar un reportatge d’investigació al seu canal de YouTube sobre la presumpta estafa. Des de llavors, més de 500 persones afectades per IM Mastery Academy han contactat amb ell per explicar-li la seva experiència. “Cal tenir en compte que encara que cobris, IM et descompta del sou els 150 euros que val l’acadèmia així com una mensualitat de trenta euros”. D’aquesta manera, la B, que ha aconseguit crear una xarxa de trenta nous alumnes per a IM, només cobra 820 dòlars dels 1.000 que li promet l’empresa. Són 820 dòlars bruts que es tradueixen en menys de 700 euros nets al mes.
La B confessa que la motivació per seguir en el projecte és acomplir el seu somni de ser ballarina professional. I ho repeteix diverses vegades. Aquesta actitud no sorprèn Tamayo: “Només entrar a IM has de donar ‘el teu perquè’ d’estar allà. Sembla que si mai estàs baix de moral i penses a abandonar, ho utilitzen per fer-te xantatge emocional”. Potser és per això que la B recorda constantment el seu objectiu: “Amb el trading [compravenda d’actius cotitzats d’alta demanda] i les criptomonedes puc generar ingressos mentre assajo per ser ballarina. Només he d’invertir en allò que ens enviïn els professors de l’acadèmia”.
Ingredients sectaris
De moment, almenys 450 famílies s’han sumat a la demanda col·lectiva interposada contra IM Mastery Academy per mitjà de l’advocat madrileny Carlos Bardavío, el 12 de març. “La majoria d’exalumnes d’IM amb qui he parlat no guanyaven ni un duro amb les inversions. És per això que, per pagar l’acadèmia, es veuen pràcticament obligats a portar més persones”, explica. I aquest és, probablement, el motiu pel qual la B va estar aguantant estoicament més de mitja hora les preguntes. Bardavío apunta que “ens trobem, indiciàriament, davant d’una estafa piramidal a escala internacional”.
El professor del departament d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carles Badenes, explica què és exactament aquest tipus de negoci: “Estem parlant d’un model en el qual la part de l’actiu real de l’empresa no justifica la inversió que hi ha al darrere. El seu creixement es basa en els beneficis que s’obtenen per la incorporació de nous inversors”. D’aquesta manera, el que permet pagar als accionistes inicials és, precisament, l’entrada de membres a l’organització, creant així una estructura piramidal. “Es tracta –en paraules de Badenes– d’un creixement infinit que a la llarga acabarà sent insostenible per falta de noves persones que financin les que ja hi són”.
“Es tracta d’un creixement infinit que a la llarga acabarà sent insostenible per falta de noves persones que financin les que ja hi són”, assegura l’economista, Carles Badenes
Carlos Bardavío assegura que abans de presentar la denúncia van recollir el testimoni de més de 450 antics integrants d’IM, molts dels quals afirmaven haver-se sentit “forçats” a reclutar inversors. En aquest sentit, el youtuber Tamayo comenta que “un cop dins no els interessa el que aprenguis, només volen que entrin més persones per seguir ampliant la piràmide”. Però des de la firma d’advocats no només demanden l’acadèmia pel delicte d’estafa, sinó també per publicitat enganyosa, per un delicte contra la hisenda pública i la seguretat social, per coaccions psicològiques, amenaces, associacionisme il·lícit i d’organització criminal, que podrien arribar a comportar fins a divuit anys de penes de presó.
Segons Bardavío, “IM Mastery Academy té milers de comercials arreu del món sense contracte ni assegurança, treballant 24 hores al dia. Això –assegura– podria ser constitutiu d’un delicte contra el dret dels treballadors i contra la seguretat social”. De fet, alguns educadors expliquen obertament a les videotrucades grupals que hi ha gent que dedica més de vuit hores diàries a l’empresa de dilluns a dissabte i els posen com a models a seguir per aconseguir l’èxit dins la plataforma.
L’advocat madrileny diu que també s’han de tenir en compte les “coaccions psicològiques i les amenaces” que hi ha pel mig. El psicòleg expert en sectes, Miquel Perlado, fa una radiografia exacta del patró que segueixen empreses com IM Mastery Academy: “Aquests negocis, als que classifiquem com a sectes comercials, acostumen a ser grups compactats sobre un producte, amb un discurs únic monopolitzat per l’organització. A més, l’obsessió dels seus membres per enrolar més persones crea una monetització de les relacions”.
El psicòleg expert en sectes, Miquel Perlado, explica que “IM s’encarrega de desenvolupar un control mental dels seus membres. Volen que et focalitzis en la teva tasca i apartis qualsevol engruna de pensament crític”
Una persona propera a la B, que no ha volgut revelar la seva identitat, confirma que la seva personalitat va canviar per complet quan va entrar a l’acadèmia. Li fa mal parlar d’ella, pràcticament ja no la reconeix. “IM s’encarrega de desenvolupar un control mental dels seus membres –diu Perlado– Volen que et focalitzis en la teva tasca i apartis qualsevol engruna de pensament crític i per fer-ho t’encapsulen dins el seu ecosistema”.
El psicòleg comenta que aquest tipus d’empreses intenten crear un ambient de família entre integrants. A les videotrucades, això es pot veure a primer cop d’ull: es refereixen entre ells com a “germans” i “família” tot i ni conèixer-se. N’hi ha que fins i tot expliquen les seves experiències: “Jo tinc un familiar directe que només fa que criticar i ara ja ni m’hi parlo”. Perlado assenyala que “tot això ho enforteixen amb conferències, viatges i trobades que provoquen un distanciament dramàtic de la realitat”.
“De sobte –diu l’advocat Carlos Bardavío– el teu fill et ve dient que es farà d’or fent inversions amb trenta euros. Però com t’has de fer ric amb això? Nosaltres creiem que des d’IM s’han comès diversos delictes tant de publicitat enganyosa com d’estafa”. Segons explica, la poca formació econòmica donada també sembla ser insuficient. A més, l’assessorament financer no està permès per l’entitat reguladora competent, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha alertat que IM és un mediador no autoritzat.
L’ensenyança, al punt de mira
Només accedir a la web d’IM Mastery Academy crida molt l’atenció la quantitat inabastable de classes diàries disponibles. Més de vuitanta hores setmanals només de contingut en castellà. Això equival pràcticament a la meitat d’hores d’una setmana. Des del primer dia, a IM ja plantegen una decisió clau: dedicar-t’hi al màxim per tenir èxit en el negoci o quedar-te endarrerit respecte a la resta d’estudiants. Una política que res té a veure amb la idea “d’una acadèmia compaginable amb qualsevol activitat” que promet la B.
Quan revisem les sessions de diversos professors de la plataforma, són habituals frases com: “Si no enteneu això és perquè no us heu mirat els altres vídeos” i “Ja fa temps que hi ha gent que va molt perduda”. “Molts alumnes, per evitar sentir-se ‘fracassats’ dins el grup –explica l’advocat Carlos Bardavío– han deixat de banda els estudis per dedicar-se només a IM Mastery Academy. Això va ser un factor determinant per a molts pares a l’hora de sumar-se a la denúncia”.
El psicòleg Miquel Perlado afirma que deixar els estudis i independitzar-se acaba sent la conseqüència natural d’una constant sobrecàrrega de tasques per part de l’acadèmia
De la mateixa manera, també ho van ser els nombrosos casos de membres d’IM que s’independitzaven per anar a viure en pisos de lloguer amb altres membres dels seus equips. Carles Tamayo comenta que tot això ho paga cadascú de la seva pròpia butxaca. I la B no és una excepció. Comparteix una casa amb integrants del seu grup, especialitzat en criptomonedes, i ha d’invertir bona part del seu salari mensual en el lloguer.
El psicòleg Miquel Perlado afirma que deixar els estudis i independitzar-se acaba sent la conseqüència natural d’una constant sobrecàrrega de tasques per part de l’acadèmia: “Clar, IM no t’obliga a res, però l’alt component emocional de les xerrades t’incentiva. Es dona un trencament progressiu, un distanciament que et porta a allunyar-te del teu entorn”. Perlado comenta que, certament, aquest mètode és efectiu: “Els alumnes s’identifiquen i es fidelitzen encara més amb el producte, i dediquen més hores a les sessions. A la llarga, enforteix el sistema autoreferencial de l’acadèmia, trencant tots els vincles no relacionats amb el negoci”.
Pel que fa al contingut de les classes, l’advocat Bardavío dona la seva opinió personal: “Pel que he pogut veure, aquesta educació no val 150 euros mensuals. Està plena de missatges buits i repetits en bucle: no té gaire fonament”. Els testimonis recollits per l’advocat afirmen que es pot trobar contingut similar per preus inferiors o fins i tot a YouTube. Desgraciadament, s’equivoquen: no és que es pugui trobar “contingut similar” sinó que hi ha sessions amb informació copiada paraula a paraula de pàgines web d’accés gratuït.
Hi ha sessions amb informació copiada paraula a paraula de pàgines web d’accés gratuït, com la sèrie d’introducció al ‘trading’ impartida per Christian Adell
És el cas de la sèrie d’introducció al trading feta per Christian Adell. Al llarg d’aquestes classes, Adell llegeix un document per presentar diversos conceptes bàsics d’aquest món. El PDF, de 61 pàgines, resulta estar en gran part copiat de portals com Guiasjuridicas.es, AulaFacil, Viquipèdia o Técnicas de Trading, i aquests últims asseguren que “ni autoritzen ni han donat consentiment per la reproducció o comercialització del seu material”.
Carles Badenes, professor d’economia a la UAB, afegeix que el discurs simplista de les classes d’IM és també propi d’altres negocis de dubtosa legitimitat: “Es tracta de frases d’optimisme buit i coaching que tenen cert èxit en el món de les finances perquè generen falsa confiança en un mateix”. Són precisament aquestes consignes, però, les que atrauen més gent a l’empresa. Tamayo afirma que “és un discurs amb el qual és fàcil connectar, i més encara en el context de precarietat laboral actual”. I és cert. Va ser precisament durant el confinament per la COVID-19 quan el nombre d’adeptes a IM Mastery Academy va explotar a l’Estat espanyol, tot i ser molts d’ells encara menors. “Aquest discurs de ‘tot és possible si ens hi esforcem’ aplicat a l’economia només fa que intentar treure el focus d’atenció de l’entorn que ens envolta per aïllar-nos de la realitat”, explica el professor Badenes.
El psicòleg Miquel Perlado explica que l’enfocament motivacional és típic de les sectes comercials: “L’objectiu d’aquests negocis és remoure el món emocional de les seves víctimes, posar-lo al descobert i fer-ne ús”
El trasllat de conceptes teòrics i pràctics de l’economia al terreny personal és habitual a IM. “Només el 20% del negoci del màrqueting està condicionat per les transaccions, el 80% restant depèn de tu”, explicava un dels educadors en una sessió de Fonaments del Trading. Una teoria que, com a economista, Badenes rebutja per complet: “No hi ha fórmula que garanteixi un èxit assegurat al món del trading, ni tan sols la gent que s’hi dedica pot tenir la certesa que tindrà benefici. Aquest tipus de pseudocoaching és molt perillós perquè la història està plena de persones i empreses que s’han arruïnat a borsa”.
El psicòleg Miquel Perlado explica que aquest enfocament motivacional és típic de les sectes comercials. Segons apunta: “L’objectiu d’aquests negocis és remoure el món emocional de les seves víctimes, posar-lo al descobert i fer-ne ús. Mitjançant teràpies o sessions de mindset suposadament relacionades amb el producte que es ven, empreses com IM trastoquen la teva identitat i te la capgiren per complet”. Algunes de les classes de l’acadèmia, a més, també barregen el pseudocoaching amb teories de la conspiració. Hi ha professors assegurant que la caiguda de la Borsa dels Estats Units arran de la pandèmia estava planificada, fins a confabulacions sobre un possible microxip implantat per Bill Gates a les vacunes contra la COVID-19.
"Estafa no n'hi pot haver per enlloc. T'ensenyo resultats meus perquè ho vegis"
En una segona videotrucada amb la B, també es connecta Ángel Daro, un Chairman especialitzat en criptomonedes amb bastant reconeixement dins d’IM Mastery Academy. Mentre Daro m’intentarà convèncer per entrar a l’empresa, jo hauré de buscar les fissures d’un discurs calculat fins a l’última coma.
M’assec a la taula i obro el portàtil. La B em passa l’enllaç de la reunió per WhatsApp. Hi clico.
Després d’uns minuts de presentació i aprofitant les seves ganes de reclutar-me, passo a “l’atac”.
–Un amic meu em va passar uns vídeos on es parlava d’estafa piramidal…
–Estafa no n’hi pot haver per enlloc –m’assegura Daro– (…). T’ensenyo resultats meus perquè ho vegis. Quan una persona comença, el que fas és pagar com una acadèmia, com una acadèmia d’anglès (…). La plataforma mai es queda els teus diners, pagues com un gimnàs o una acadèmia d’anglès, la gent paga mes rere mes. Si una persona diu que no vol continuar per qualsevol cosa, no té cap obligació de continuar (…).
–El que deien els vídeos és que el problema també era el que s’ensenyava, que no era suficient, que no era adequat amb el preu que es pagava…
–T’ensenyo resultats. Amb resultats es pot demostrar molt de pressa.
És aquí quan Daro m’ensenya les xifres que guanya amb alguns dels seus comptes auditats. M’explicava l’advocat Carlos Bardavío el dia anterior que els Chairmans, per mostrar la seva fiabilitat, acostumaven a ensenyar els seus beneficis econòmics. “El que presumptament no ensenyen –em deia– són els diversos comptes que tenen amb pèrdues, que no són pocs”.
Ángel Daro m’assegura que no prometen cap resultat mentre presumeix dels seus guanys. Havent tingut accés a les classes, he sentit com professors presentaven la seva educació com els “pilars de l’èxit” i parlaven del trading com “una oportunitat de viure una vida de somni”. També a les videotrucades grupals de captació es feia mostra dels beneficis que es podien obtenir entrant a l’empresa: “Fent cas a les instruccions que passen els nostres mentors es poden fer perfectament 19.000 dòlars en tan sols sis hores”.
La majoria de testimonis recollits per Carles Tamayo i Carlos Bardavío asseguren que alts rangs d’IM forçaven els alumnes a aparentar una vida de luxe
L’apologia a l’èxit per excel·lència a IM Mastery Academy, però, té lloc a les xarxes socials. La majoria de testimonis recollits per Carles Tamayo i Carlos Bardavío asseguren que alts rangs d’IM forçaven els alumnes a aparentar una vida de luxe. Fins al punt de gastar-se tots els seus ingressos mensuals en el pis compartit i lloguers de cotxes cars per atreure a nous adeptes. “Tot i això –m’explicava el psicòleg Perlado– quan ets a dins ho fas amb un somriure. Estàs estressat, treballant no 24, sinó 36 hores al dia si s’escauen, però amb una rialla i assegurant que tot va bé. El fet de no poder dir ‘espera, faig una passa enrere i ho analitzo’, t’impedeix sortir d’aquest bucle d’aparent èxit i eufòria”.
El discurs oficial d’IM defensa que no són més que una acadèmia, i eviten relacionar-se amb l’aplicació pràctica de les seves ensenyances. Tot i això, moltes peces del trencaclosques no m’encaixen. Una d’elles és l’existència de diferents PDF que s’utilitzen i es difonen com a manuals per vendre l’empresa. Per Perlado és habitual que aquest tipus d’organitzacions busquin la “clonació dels seus membres, persones al servei del producte amb un mateix missatge”.
Pel psicòleg Miquel Perlado és habitual que aquest tipus d’organitzacions busquin la “clonació dels seus membres, persones al servei del producte amb un mateix missatge”
Resulta contradictori també que un centre educatiu proveeixi als seus alumnes de targetes de pagament ràpid, com són les de PayQuicker. Recordo el que em comentava Carles Tamayo al respecte: “IM pot posar i treure diners de la targeta. La gent que ho vol deixar s’ha de gastar tot el que té als comptes per no perdre-ho. Sembla ser – diu – que els diners que l’acadèmia paga són en negre, en metàl·lic els veus més aviat poc”. I parlant de Tamayo, no em puc estar de mencionar-lo a la conversa amb el Chairman Ángel Daro.
–El que també em va comentar un amic meu, és que va veure no sé quin reportatge d’un youtuber…
–Ah, sí – em respon sorneguer – Tu a això no li donis importància. Un creador de contingut amb què guanya diners? Amb les visites. I és un negoci eh, que està molt bé, però hi ha uns interessos darrere. Totes aquestes persones que surten amb la cara tapada als vídeos estan plenes de ràbia perquè no van tenir èxit al món del trading.
Aparentment sembla que Daro treu pes als vídeos de Carles Tamayo. Tot i això, la seva figura el preocupa més del que vol acceptar. O això interpreto jo del fet que el professor Christian Adell tingués dues imatges seves guardades a l’escriptori. Pel tipus de fotografies, Tamayo valora la possibilitat que Adell estigui intentant esbrinar on viu. No seria el primer cop. En una sessió del passat desembre, aquest educador explicava que la gent era molt valenta amenaçant-lo per Internet, però que si ell volgués podria trobar fàcilment les cares, noms i adreces “d’aquests haters“. Lluny de les classes, però, les amenaces arriben a ser directes, com la que m’ensenya Tamayo d’un xat privat de WhatsApp entre Adell i un exalumne de l’acadèmia: “Jo no et vindré amb ximpleries. Em planto a casa teva amb altres persones, com ja he fet abans”.
-El que diu Carles Tamayo és que la Comissió Nacional del Mercat de Valors havia dit que no teníeu llicència per ensenyar… –insisteixo.
-És mentida. Al final no ens hem de creure tant els vídeos… el que s’ha de fer és contrastar (…). Un youtuber de què guanya?, de les visites, l’interessa fer visites, és el seu negoci, no passa res…
Una trucada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors serveix per confirmar que IM Mastery Academy segueix vetada per impartir qualsevol ensenyament relacionat amb les finances
Una breu trucada a la CNMV em serveix per confirmar que, efectivament, IM Mastery Academy segueix vetada per impartir qualsevol mena d’ensenyament relacionat amb les finances. És per això que són realment polèmics els “senyals”, indicacions donades pels educadors d’on posar o no posar els diners. Tot i que de portes enfora IM nega que a l’acadèmia es facin aquest tipus de senyals, a les videotrucades grupals se’m demostra tot el contrari: “Els professors enviem comunicacions a tots els estudiants. Arriben en forma de notificacions i fotografies. Vosaltres podreu copiar aquestes posicions extretes d’experts del mercat per invertir-hi”. Per si no m’havia quedat clar, la B em confirma per WhatsApp que els educadors “avisen als estudiants quan veuen una idea de trading que té projecció perquè nosaltres hi invertim”.
“El problema dels senyals que donen – m’explica l’advocat Carlos Bardavío – és que sembla que en molts casos són aleatoris, sense cap garantia. Tenim la sospita que els chairmans estan aliats amb diversos brokers que els paguen una comissió si la gent inverteix on diuen”.
–Diuen que l’empresa estava registrada en un paradís fiscal?
–Paradís fiscal? Bé, però al cap i a la fi l’empresa és legal. Pensa –em diu Daro– que és dels Estats Units (…) des de fa set anys. Ja et dic jo que si l’empresa fos il·legal, els Estats Units l’haguessin tancat ràpidament. Als Estats Units les lleis són fortes.
I té raó. Potser per això l’any 2018 la Comissió de Negociació de Futurs Productes Bàsics dels Estats Units va emetre una ordre alertant de l’activitat fraudulenta i no regulada d’IM Mastery Academy.
-Pel que he vist hi havia casos d’alguns educadors que abans havien estat en casos d’estafa piramidal –comento jo, innocent.
-Educadors són traders… No, no, no, en absolut –em respon taxativament.
El director general d’IM mateix, Christopher Terry, va formar part d’un negoci anomenat ZeekRewards il·legalitzat l’any 2012 per la Comissió i Borsa de Valors dels Estats Units
Bé, tal com explica Carles Tamayo en un dels capítols del seu reportatge, això és mentida. El director general d’IM mateix, Christopher Terry, va formar part d’un negoci anomenat ZeekRewards il·legalitzat l’any 2012 per la Comissió i Borsa de Valors dels Estats Units, un any abans de la fundació d’IM Mastery Academy. Alex Morton, un dels membres de l’empresa més propers a Terry i una de les figures més idolatrades per part dels alumnes també va formar part d’una estafa piramidal, Vemma, tancada el 2015 per la Comissió Federal de Comerç dels Estats Units. Fins i tot un dels principals capdavanters de l’acadèmia a l’Estat espanyol, Ivan Briongos, ha acceptat públicament haver format part anteriorment de diverses estafes piramidals, suposadament de manera inconscient.
–I el tema que us volien posar una denúncia, o alguna cosa així…
–Sí, però no sé què denunciaran, sincerament (…). A la plataforma no li passarà res, cent per cent, perquè és educació (…). Al final, amb el temps es veurà. Empreses com Apple o el Barça, que tothom coneix, també han rebut alguna denúncia d’algú, que no han arribat a res (…).
“El problema de les estafes piramidals és que hi ha un fil molt prim per deixar de ser víctima i passar a botxí”, assevera Miquel Perlado
Pocs minuts després m’acomiado d’Ángel Daro i la B i penjo la trucada. Segueixo pensant en les últimes paraules del Chairman. L’advocat Carlos Bardavío em comentava que “els estafadors, a diferència d’altres tipus de criminals, es creuen superiors a la resta del món. No deixaran de fer el que fan perquè creuen que mai els enxamparan”. “Clar – deia el psicòleg Miquel Perlado – el problema de les estafes piramidals és que hi ha un fil molt prim per deixar de ser víctima i passar a botxí”. La B n’és un clar exemple. Una persona que, enlluernada per miratges de grandesa, va deixar enrere tot el que tenia i va acabar lligada al cercle viciós de l’empresa.
Pel que em va explicar Carles Tamayo, arran dels seus vídeos, molts estudiants van deixar IM Mastery Academy. Tot i això, les sessions a les quals m’anava convidant la B estaven plenes. Més de 1.000, 2.000 i 3.000 persones que, per falta d’una alternativa millor, estaven disposades a invertir els seus estalvis en aquest negoci.