Els voltants i accessos a les instal·lacions de la Fira Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat eren un formiguer de persones el matí de dilluns 25 de febrer, primer dia d’una nova edició del Mobile World Congress (MWC). Milers d’executius –majoritàriament homes– amb americana i corbata s’afanyaven per accedir a un recinte firal fortament custodiat pels Mossos d’Esquadra, que han enlairat l’helicòpter, enviat la unitat canina i postrat la Brigada Mòbil equipada amb armes llargues a cada cantonada del perímetre de seguretat.
Enmig de tot aquest batibull, un grup d’activistes de Setem Catalunya, associació que lluita per fomentar i aconseguir unes relacions nord-sud més justes, ha dut a terme una acció per denunciar la relació entre les condicions de treball i els suïcidis en fàbriques de la indústria electrònica a la Xina. Ho han visibilitzat vuit persones vestides amb bates, barrets i mascaretes de color blanc, que amb les mans entrelligades amb una llarga corda han representat una cadena de muntatge on es passaven smartphones fins que una d’elles queia a terra morta.
Sota l’atenta mirada de quatre agents de la policia catalana, que literalment els han donat “deu minuts per fer-ho i heu de marxar”, han llegit un comunicat megàfon en mà i s’han dirigit als mitjans de comunicació presents, intrigats per l’enrenou, per denunciar tot allò que mostra un informe publicat recentment per Electronics Watch i l’Economic Rights Institute.
Les principals causes vinculades al risc de suïcidi són l’hostilitat contra les treballadores per raons de productivitat, les hores extraordinàries obligatòries, la violència vers les dones i la pressió econòmica
Aquest ampli estudi situa entre les principals causes vinculades al risc de suïcidi a les fàbriques d’electrònica a la Xina l’hostilitat de supervisors i personal de seguretat contra persones treballadores –principalment per raons de productivitat–, les hores extraordinàries obligatòries, la violència vers les dones i la pressió econòmica derivada de mesures com multes o la denegació de cobertura mèdica en cas d’accident laboral.
En total, es recullen 167 casos de suïcidi, principalment a les plantilles de la multinacional taiwanesa Foxconn, on se n’han comptabilitzat 34, però també a altres 67 empreses més petites repartides pel gegant asiàtic. Segons les dades recollides per les autores de la recerca, en 27 casos de suïcidis de treballadores d’aquestes fàbriques, la motivació responia a una estratègia de protesta amb l’objectiu de pressionar les empreses en el marc de conflictes laborals.
Finalment, les persones afectades no només són treballadores pròpies sinó també proveïdores, fet que s’ha detectat mitjançant 44 enquestes a persones que ocupaven aquest rol que, juntament amb les 5.592 a treballadores i les 256 entrevistes a obreres que realitzen ambdues tasques, atorguen una credibilitat contrastada a la recerca.
Una de les activistes ha estat identificada pel responsable dels Mossos d’Esquadra un cop acabada l’acció, però aquest comandament no ha tingut la mateixa diligència amb les desenes de membres del cos que –de paisà– repartien octavetes als assistents al MWC. Al crit de “be careful with your bag”, asseguraven que no disposen d’efectius “suficients per a garantir la seva seguretat. Desenes d’agents de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet i alguns xofers d’Uber i Cabify completaven el paisatge reivindicatiu d’un MWC que malgrat tot ha tornat, de nou, a Barcelona. Per la seva banda, Setem arrenca aquest dimarts 26 la quarta edició del Mobile Social Congress per reflexionar sobre el model de producció i consum de les tecnologies de la informació i la comunicació.