Les indústries culturals han convertit el periodisme en una pota més del departament de promoció dels seus productes. Els mitjans ens informen, només o principalment, d’allò que cal que consumim en cada moment, la qual cosa provoca no només que el periodisme cultural renunciï sovint a la seva mirada crítica i de denúncia, sinó que també abandoni, invisibilitzi i menystingui aquelles manifestacions culturals que queden fora dels interessos del mercat.
A l’#EscolaDirecta analitzarem amb el periodista musical, Nando Cruz, els vicis i les inèrcies del periodisme cultural per tenir una visió més crítica sobre els continguts de les seccions de cultura dels mitjans d’informació. També buscarem escletxes per exercir l’ofici amb voluntat transformadora: escletxes que passen per la tria dels temes sobre els quals informar fins a la mirada amb què ens apropem o la manera d’explicar-ho.
Bona part d’aquesta jornada sobre periodisme cultural tindrà com a marc de referència la secció “Otros Escenarios Posibles“ publicada a El Periódico de Catalunya entre 2016 i 2020. El taller també tindrà un vessant pràctic on treballarem a partir d’exemples concrets: concerts o esdeveniments culturals de qualsevol mena als quals hauran assistit dies abans les persones que s’inscriguin. Et detallem la informació amb la inscripció, però caldrà assistir a un espectacle cultural, a triar amb amplitud de mires: músics de carrer, festes majors, cases okupes, bars de barri, concerts en sales, etc.
Recuperem el periodisme cultural
A càrrec de Nando Cruz
Divendres 19 de novembre
De 17 h a 21 h
Sala d’actes de La Comunal
(Riera d’Escuder 38, Barcelona)
Inscripcions i preus, aquí
17.00-17.30: Com funciona el periodisme cultural? Vicis i inèrcies.
17.30-18.00: Com fer un periodisme cultural amb voluntat transformadora?
18.00- 18.45: Aprenentatges a partir de la secció “Otros Escenarios Posibles”
19.00-21.00: Pràctica: com triar, què triar, on mirar, com mirar, com explicar
Per qualsevol dubte o qüestió, pots escriure’ns a directa@directa.cat