L’any 2016 les FARC-EP i el govern colombià segellaven l’acord definitiu amb el qual volien posar punt final a dècades de conflicte armat, així com a la lluita mitjançant les armes de la guerrilla més antiga del continent. Cinc anys més tard, la Cort Constitucional d’aquest país acaba de dictaminar que existeix un greu incompliment per part de l’Estat colombià respecte a les mesures de seguretat per al col·lectiu exguerriller que s’han reincorporat a la vida civil. A l’estigmatització i les incerteses de les excombatents acollides al procés de pau, cal sumar-hi la xifra de les més de 300 signants de l’acord assassinades, segons la Fundació Lazos de Dignidad.
A En el ombligo. Diarios de guerra y paz en Colombia, Gala Rocabert Navarro (Premià de Mar, 1990) i Anna-Lina Mattar (Colònia, 1990) retraten en format de còmic les incertes de la comunitat fariana de Pondores, situada a la Guajira colombiana. Es tracta d’un dels múltiples punts de desarmament i reincorporació a la vida civil als quals arribaren milers de grups guerrillers que a tot Colòmbia s’acolliren al procés de pau. Al volum trobem la persistència de les raons estructurals que van provocar el conflicte, els retrobaments amb la família, els canvis de les seves dinàmiques comunitàries, la continuació de la militància política per altres vies o com la comunitat impulsa diferents projectes productius i d’ecoturisme amb els que sostindré la nova realitat.
El fil conductor del retrat és l’experiència de Gala Rocabert, que l’any 2017 arribà al campament de Pondores per acompanyar el procés de reincorporació a la vida civil. Però a En el ombligo no només es parla de la seva experiència més personal, sinó que també queden recollides les veus i anhels d’excombatents de les FARC, així com la manera en què viuen aquest trànsit. Alhora, Anna-Lina Mattar és qui il·lustra les inseguretats i dubtes del col·lectiu, i les violències estructurals que malauradament continuen flagel·lant diàriament Colòmbia, plasmades en converses quotidianes amb Rocabert. L’obra els ha valgut el reconeixement del XIV Premi FNAC – Salamandra Graphic.