En aquests moments de degradació de l’educació pública i de campanya de desprestigi del professorat, la lectura d’aquest llibre és revigoritzant i fa una bona sacsejada a la ment.
hooks fou una intel·lectual afroamericana, feminista i activista. Es va formar a les escoles segregades dels Estats Units als anys cinquanta i, gràcies al moviment pels drets civils, va poder anar a la universitat i dedicar-se a la vida acadèmica, una cosa insòlita per a una dona negra en aquella època. En el camp de l’ensenyament va publicar llibres com Teaching To Transgress: Education as a Practice of Freedom o Teaching Community: A Pedagogy of Hope.
Els seus assajos obren un munt de portes de pensament i acció. En forma de 32 ensenyaments tracta qüestions com l’estimulació del pensament crític a l’aula, la relació entre educació i democràcia, el compromís en l’educació, la integritat (de professors i alumnes), l’autoestima, conceptes de raça, classe i gènere, l’amor, la sexualitat, la conversa, el plaer de la lectura i, per damunt de tot, l’educació en la llibertat.
L’autora combina amb destresa idees complexes i saviesa pràctica amb un llenguatge molt proper i transmet una gran humanitat i una confiança alegre en la capacitat transformadora de l’educació.