El jove ha interposat una denúncia al jutjat de guàrdia de Paterna contra l'agent que li va propinar un cop de puny en l'estómac i la resta de policies presents en el moment de l'agressió, que va quedar documentada per un vídeo que va gravar un veí des del balcó de la seua casa
Matinada del 17 d’octubre de 2022. Després de passar una estona amb el seu grup d’amics, J.E.C.H. agafa el seu monopatí i es disposa a tornar a casa, en Burjassot (Horta Nord). Només iniciar el trajecte, al carrer Mariano Ribera, veu un control policial. Auriculars posats i música en marxa, el jove decideix fer-ne cas omís i continuar el seu camí, però els policies irrompen i li demanen que es lleve els cascos. El jove ho fa sense piular i, aleshores, segons el seu relat, li pregunten si porta “alguna cosa” que li “comprometa”, al que respon: “un grínder” —eina que s’empra per moldre cabdells de cànnabis. El treu de la ronyonera i el mostra als agents, per fer veure que no hi ha res al seu interior. Llavors, comencen a escorcollar-lo amb una actitud de “prepotència” i “superioritat”. Segons la versió de la víctima, minuts després, un dels agents l’agafa del braç, el condueix cap al cantó del carrer i li profereix alguns insults i amenaces fins que li propina un cop de puny en l’estómac.
El seu testimoni es recull en la denúncia que aquest dilluns va interposar davant el jutjat de guàrdia de Paterna contra els policies de les unitats mòbils de la Policia espanyola de Burjassot M-01 i M-02. No obstant això, segons han confirmat fonts policials a la Directa, no es tracta d’un agent de la Policia espanyola (tal i com figura a la denúncia i així va quedar reflectit en el vídeo adjunt), sinó de la local. València Acull, posteriorment, ha comunicat que el jove i els testimonis presents en el moment dels fets afirmaren que es tractava d’un agent de la Policia espanyola, però arran les últimes informacions, l’entitat ha comunicat que “es podrien haver equivocat, ja que no poden distingir entre un cos o l’altre”. “El que és evident és que va haver-hi una agressió per part d’un policia a una persona en estat d’indefensió”, conclouen.
En el moment de fer pública la denúncia, encara no es té constància del jutjat d’instrucció on s’ha derivat. Aquest divendres, a través d’una nota de premsa, l’organització València Acull, que ha donat suport jurídic al jove, ha fet públic l’episodi de violència policial, corroborat per un vídeo que va gravar un veí des del balcó de la seua casa i on va quedar enregistrat el moment en què l’agent li agredeix físicament. Tal com ha explicat l’entitat a aquest mitjà, J.E.C.H. es troba en situació irregular des que va emigrar des d’Hondures a l’Estat espanyol ara fa quasi tres anys, i en el moment de la identificació policial no portava el passaport damunt.
Els comentaris posteriors no s’arriben a escoltar en la gravació, però en la denúncia es llegeix que, segons després, el mateix policia li hauria llançat una amenaça: “Vas de xulo, sou tots iguals, et manaré cap al teu país”, seguida d’un “si et pegue una, no me l’aguantes”
El vídeo prova com el jove va mantenir una actitud assossegada en tot moment i no va oposar resistència quan l’agent el va agafar del braç, tot i que no es va quedar callat. Plantat davant la façana d’un edifici i plegat de braços, J.E.C.H. li va manifestar la seua disconformitat amb el tracte rebut: “No em pots dir ‘mou-te cap ací’ i prou?”, al que el policia, amb un to autoritari, va respondre: “T’he dit que et poses ací perquè posaran el cotxe ací. Ara què?”. Els comentaris posteriors no s’arriben a escoltar en la gravació, però en la denúncia es llegeix que, segons després, el mateix policia li hauria llançat una amenaça: “Vas de xulo, sou tots iguals, et manaré cap al teu país”, seguida d’un “si et pegue una, no me l’aguantes”. De sobte, l’agent li va separar els braços i li va colpejar l’estómac. “El colp va ser tan fort que vaig acabar vomitant”, relata el jove. Al vídeo, es veu com la víctima es va doblegar en dos, mentre que els agents es van quedar mirant-lo, sense oferir-li suport i, segons es recull en l’escrit, ignorant la seua demanda d’una botella d’aigua. “En to irònic un dels policies em va dir ‘et vas descuidar’, mentre que una altra somreia”, afegeix.
Els agents s’haurien limitat a informar-lo que havia d’esperar a l’arribada d’altres funcionaris policials. Minuts després, s’haurien presentat diversos agents de la Brigada Local d’Estrangeria i Fronteres de València. Els membres d’aquesta unitat, destinada a fer tràmits d’estrangeria, l’haurien obligat a signar una notificació en què se li citava l’endemà en la comissaria de Burjassot. El motiu de la citació el va saber quan, el dilluns 17 d’octubre, a les nou del matí, es va presentar al complex policial de forma voluntària. L’incoaven un expedient sancionador per estança irregular, que pot derivar en una multa de 501 a 10.000 euros fins a l’expulsió de l’Estat espanyol. L’expedient sancionador l’ha recorregut l’advocat d’ofici que li van assignar quan va acudir a comissaria. S’hi ha apel·lat al seu arrelament a l’Estat espanyol i la bona conducta, però fins que no es resolga ha de presentar-se el dia 1 de cada mes a la comissaria de Burjassot com a mesura cautelar.
Multat per la llei mordassa
Segons la versió de la víctima, eixe mateix dilluns, els funcionaris de la comissaria de Burjassot el van informar que també tenia una proposta de sanció per “consum o tinença il·lícits de drogues tòxiques o estupefaents” a la via pública, una infracció greu contemplada en l’article 36.16 de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa. És a dir, un dels agents presents en l’agressió policial o el mateix que el va agredir la nit anterior l’havia sancionat i no l’havia comunicat la multa. En la seua defensa, el jove argumenta que no portava cap mena de droga ni va deixar abandonat cap utensili relacionat. “Només tenia un grínder buit que en cap moment vaig tractar d’ocultar i que la mateixa policia va comprovar que no hi havia res en el seu interior”, puntualitza.
Des de València Acull afirmen que aquest cas no és una excepció, sinó que es tracta d’un exemple més d’identificació per perfil racial i abús policial, i exigeixen al Ministeri d’Interior que s’apliquen les mesures disciplinàries pertinents per tal que l’agressió no quede impune
El jove denuncia que la proposta de sanció ha estat una maniobra de la policia per agilitzar l’intent d’expulsió de l’Estat espanyol, tot i que des de València Acull asseguren que no hauria de suposar un agreujant. “L’expulsió s’executa si la persona ha comès un delicte greu, però en aquest cas no ha estat així, per tant, les al·legacions haurien de ser admeses”, matisa Paco Simón, de València Acull.
Des de l’entitat afirmen que aquest cas de violència policial no és una excepció, sinó que es tracta d’un exemple més d’identificació per perfil racial, pràctica que acaba servint de porta d’entrada a la majoria d’abusos policials. “És un exemple paradigmàtic de racisme institucional”, assenyalen. I afegeixen en la nota de premsa: “Segons asseguren alguns testimonis, la mateixa policia havia aturat minuts abans un conductor espanyol ebri al qual van tractar amb respecte. No obstant això, al xic van acabar pegant-li i el van retenir únicament pel seu aspecte, perquè la seua única possible infracció és que anava amb els cascos sentint música mentre es desplaçava en monopatí”. Demanen posar fi a la impunitat de la policia, activant mecanismes de control i avaluació interna. En el cas de J.E.C.H., han exigit al Ministeri d’Interior espanyol que aplique les mesures disciplinàries pertinents contra el policia que el va agredir i els agents de les unitats mòbils presents en el lloc dels fets per tal que l’agressió no quede impune. “Si no es fa, altres funcionaris se sentiran legitimats per actuar de la mateixa forma”, conclou Simón.
Reaccions a la notícia
Posteriorment, segons la informació publicada pel diari El Levante, el policia local que va agredir el jove es tracta d’un agent en pràctiques de Rocafort, municipi amb què Burjassot té un conveni en matèria de cossos de seguretat. El mateix dia que es van fer públics els fets, l’alcalde de Rocafort, Rafael Ferrando, va afirmar que “actituds com aquesta són intolerables” i va assegurar que s’obrirà un expedient contra l’agent identificat com a autor de l’agressió. Dues setmanes després d’aquestes declaracions, el 14 de desembre, el Consolat d’Hondures a València reclama a l’alcalde que informe de les sancions imposades a l’agressor. Segons ha informat València Acull, representants diplomàtics d’Hondures presentaren el 13 de desembre un escrit dirigit al batlle en què demanen una reunió i el seu suport per a aturar l’expulsió del jove. Així mateix, el consolat pretén sol·licitar una trobada amb la delegada del Govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, per exigir que s’arxive el procediment d’expulsió.