Fa quatre mesos que el fons voltor rus, Workki Co-Working SL, va adquirir el bloc situat a Magahles 33 al barri de Poble-sec de Barcelona. L’empresa té per objectiu reformar-lo. Des de l’inici va emprendre un procés de mòbing per tal d’expulsar les veïnes del bloc, una de les quals tenia contracte de lloguer fins al desembre d’aquest any i la resta es troben en règim d’okupació. “Després de quatre mesos de viure en un infern amb sabotatges a l’electricitat i l’aigua, coaccions, agressions de tota mena, i de dues setmanes sense porta al portal, el llogater no ha aguantat més i ha marxat”, lamenta Dani, un dels inquilins. Es refereix a Francisco, llogater des de 2019, que hauria signat aquest dimecres un acord amb l’empresa de desallotjaments extrajudicials Stop Okupa i amb el fons voltor que la contracta per tal d’entregar les claus del pis. L’empresa va arribar el mateix dia, a les sis de la tarda, aprofitant el moment que feia la mudança per instal·lar ràpidament un sistema d’alarmes i un servei de vigilància a l’habitatge.
Les veïnes havien interposat de manera col·lectiva dues denúncies judicials i una querella administrativa. L’assetjament va començar poques setmanes després de la compra pel fons d’inversió, amb pujades de lloguer que no estarien permeses per la llei d’arrendaments. Paral·lelament, van dur a terme una ampliació del contracte, suposadament, fraudulenta, en la qual apareixia una empresa anomenada Tibonia Trade S.L, que no era la propietària del bloc. Fa unes setmanes, Francisco va rebre una carta amenaçant sota l’acusació de tindre un deute de 4.000 euros amb la propietat, ja que ell havia estat pagant a un compte que no era el de Workki Co-Working.
Dos representants de la propietat i dos obrers van intentar entrar per la força al cinquè pis, segons denuncien les residents
Poc temps després, dos representants de la propietat i dos obrers van intentar entrar per la força al cinquè pis, segons denuncien les residents. A mitjan mes van contractar l’empresa Stop Okupas i així va començar la història d’embossaments dels desaigües i posteriors inundacions, sabotatge a la instal·lació d’electricitat general de l’edifici, segons han fet constatar les veïnes a les denúncies interposades. Francisco, amb el suport de la resta de veïns, va denunciar els fets el 31 de gener, però aquesta denúncia va ser arxivada sense cap mena d’explicació i no va arribar a jutjats. L’intent de mediació amb el responsable d’obres, Yuriy Gorbushyn, i amb l’empresa propietària no va rebre resposta.
Les veïnes denuncien que tots aquests actes de sabotatge han estat realitzats sense forçar les portes d’entrada, pel qual dedueixen que “han estat persones contractades per la propietat”. En dues ocasions, unes persones van ocupar el quart pis sense pernoctació, és a dir, que no es pot considerar ocupació, però van ser desallotjats pels Mossos d’Esquadra dos dies consecutius. El 13 de març, un dels treballadors de l’empresa Stop Okupa va trencar el vidre de la porta d’accés al pati i començà a insultar i amenaçar un dels habitants, dient-li que obris la porta, “perquè si el pillava fora el rebentava”.
A les denúncies interposades per les habitants es defensa que els fets constitueixen d’un delicte de danys valorat en més de 400 euros, un delicte continuat de coaccions i un altre de realització arbitrària del mateix dret, reconegut en l’article 455 del Codi Penal, que estableix que es tracta d’aquesta tipologia de delicte quan “actuant fora de les vies legals, s’utilitzi la violència, intimidació o força en les coses”.
Exigeixen una resposta a les institucions
Tot i haver contactat els responsables polítics de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat, en particular amb el comissionat d’habitatge, Joan Ramon Riera Alemany, no hi ha cap resposta per part de l’administració.
El veïnat ha enviat una carta oberta, adreçada a responsables polítics com el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Territori, Ester Capella; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i a càrrecs del síndic de greuges. “Si no arriba [una resposta], el veïnat organitzat amb el Sindicat de Llogateres i el moviment per l’habitatge no tindrem més remei que mobilitzar tots els recursos d’acció sindical al nostre abast”, adverteixen a la carta.