Fa deu dies que més de la meitat de la plantilla del centre d’acollida Estels, al Masnou (Maresme), sosté una vaga, per ara, indefinida. La immensa majoria de professionals que secunden la vaga, convocada per la CNT, són educadores socials. Tenen a càrrec una trentena de menors, de nadons a joves fins a 14 anys, i asseguren que no compten amb els recursos per oferir l’atenció necessària a les menors, que arriben al centre després de ser retirades dels seus nuclis familiars.
“La complexitat de la situació de treball ha anat escalant: hi ha infants amb moltes necessitats que no podem atendre, hi ha incompliment sistemàtic de les ràtios de professionals, deficient cobertura de les baixes laborals i poca voluntat de resoldre-ho per part de l’entitat”, denuncien portaveus de la secció sindical que lidera la protesta.
Expliquen que la vaga arriba després de dos anys en què hi ha hagut negociacions amb l’entitat gestora del servei, l’associació Asteroide B-612, que, afirmen, “han quedat en paper mullat”.
Les educadores en vaga asseguren que hi ha hores del dia en què hi ha la meitat de personal que hauria d’haver-hi, tenint en compte que també atenen nadons lactants
Segons denuncien les educadores socials d’aquest servei, i com han transmès a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat —responsable de les menors tutelades— no hi ha suficients educadores per atendre els infants. “Hi ha hores del dia en què hi ha la meitat d’educadores que hauria d’haver-hi, tenint en compte que també hi ha nadons lactants; hi ha buits que provoquen que molts cops una educadora hagi d’estar amb una quantitat d’infants molt superior a la ràtio marcada”, afirmen.
La situació, remarquen, afecta els infants. Ho exemplifiquen amb trobar-se que no poden anar a visites mèdiques per la manca de personal disponible i que no es puguin fer activitats per la impossibilitat de “gestionar tots els infants i els conflictes que van sorgint”.
La directora de la DGAIA, Ester Sara Cabanes, s’ha reunit aquesta setmana amb representants sindicals del centre Estels. Des del Departament de Drets Socials, afirmen que per ara “no consten” les situacions denunciades per les treballadores i que el servei d’inspecció visitarà i farà seguiment del centre, “com és habitual davant de qualsevol denúncia”. És a partir de l’informe d’inspecció que es poden demanar mesures correctores a l’entitat o bé obrir-li un expedient sancionador, segons les mancances detectades.
“Les ràtios les han de controlar, i on van els diners també, perquè moltes demandes que fem van dedicades a millorar la cura dels infants”, exposen portaveus de les treballadores
“Les ràtios les han de controlar, i on van els diners també, perquè moltes de les demandes que fem van dedicades a millorar la cura dels infants: que tinguin un sistema de ventilació adequat, que tinguin extraescolars, que tinguin una dieta equilibrada —ara amb excés de productes processats i de fregits—, que tinguin accés a teràpia i més possibilitat de mobilitat del centre; no estem demanant ni una pujada de sou, sinó poder treballar bé”, exposen portaveus de les educadores en vaga.
L’associació gestora d’aquest servei de la DGAIA, Asteroide B-612, reconeix que el sector social “està infradotat” pressupostàriament, tot i que no ha volgut respondre a les acusacions d’incompliments. En l’acta de la trobada amb el servei de mediació del Departament d’Empresa i Treball, per intentar evitar la vaga, a finals de març, l’empresa va exposar que, quant a la ràtio de personal, el que fa és seguir l’aplicació de les instruccions del Departament de Drets Socials i, també, va fer constar que les baixes es cobreixen. En ambdós casos, per tant, es neguen dos dels punts principals de queixa de les treballadores.
Des de la secció sindical de la CNT al centre d’acollida Estels, coincideixen en la crítica que no hi ha els recursos necessaris destinats als serveis de què s’encarrega el tercer sector, però remarquen que a qui els gestiona “se li han de fer complir uns mínims”: “Han de fer que les treballadores estiguem millor i puguem treballar millor l’acompanyament als nens i nenes, que és per qui som aquí”, plantegen les portaveus de les educadores en vaga.
Menys sobrecàrrega i burnout, més conciliació i construir vincles
A més de la sobrecàrrega, una de les principals fonts del malestar laboral té a veure amb les dificultats per conciliar. Les educadores en vaga reclamen que les seves hores de treball anuals es reparteixen totalment en els calendaris de cada treballadora, per tal de saber amb exactitud quan els tocarà treballar i, diuen, acabar així amb un sistema de “selecció de treballadores ‘a demanda’ més pròpia de situacions contractuals d’Empresa de Treball Temporal”.
“La distribució irregular de la jornada comporta que estiguis pendent del telèfon 24 hores per si et truquen i et canvien la jornada; estem demanant una estabilitat que ajudaria molt a reduir el burnout [síndrome d’esgotament o desgast professional], a evitar buits de personal i a treballar amb més qualitat”, apunten les educadores en lluita.
“Quan a un infant o jove li passa alguna cosa i necessitaria que t’aturis, sent tan poc personal, no ho podem fer”, critiquen portaveus de la CNT al centre
Per altra banda, s’afegeix l’assumpció de tasques que no són pròpies de la figura d’educadora social dins dels centres. “Com a educadores ens hauríem de centrar en l’estimulació i acompanyament dels nens i nenes, i tot sovint dediquem molt de temps a posar rentadores, escalfar menjar, dur-los amunt i avall i netejar; i quan els passa alguna cosa i necessitarien que t’aturis, sent tan poc personal, no ho podem fer, i t’ho diuen: ‘no m’escoltes’”, critiquen portaveus de la CNT al centre.
L’atenció a infants amb trastorns de l’espectre autista és un dels factors, que sense els recursos ni formació suficients per entomar-ho, ha disparat les dificultats d’atendre el grup de manera adequada, segons destaquen les educadores.
L’entitat, que gestiona tres centres residencials de menors a Catalunya, va exposar en la sessió de mediació amb les representants de les treballadores que hi ha figures professionals pendents de comptar amb el pressupost per incorporar-se, com és la de vetlladora d’infants amb autisme.
L’associació gestora d’aquest servei de la DGAIA, Asteroide B-612, reconeix que el sector social “està infradotat”
“És molt necessari establir un vincle amb els infants, que provenen d’una retirada d’urgència del nucli familiar, amb tota la complexitat que porten —que pot ser d’abusos, drogodependències o violències a la llar —, i això demana dedicar-los temps de qualitat, però ens ofega tot el que hem de fer”, lamenta una de les educadores en vaga.
Absència d’atenció psicològica des del centre
Una altra figura professional que troben a faltar és la de psicòloga. Critiquen que les criatures no comptin amb acompanyament terapèutic perquè, si bé intervenen amb diferents estratègies, hi ha situacions a les quals per la ràtio i per manca de formació i coneixement, l’equip educatiu no pot ajudar-les a dotar-se d’eines per poder fer-hi front.
“Una educadora porta un grup d’entre sis i vuit infants, que duen grans i complexes motxilles per la vivència que han tingut, i així l’acompanyament que els podem fer des del centre és de pura supervivència”, lamenten.
Davant d’infants amb conductes autolesives i també violentes, les estratègies per respondre-hi no han estat supervisades per psicòlogues, denuncien les educadores
Problematitzen el fet d’haver-se trobat amb infants amb conductes autolesives i també violentes i que les diverses estratègies per respondre-hi no hagin estat supervisades per professionals de la psicologia. “L’equip educatiu té la màxima voluntat de garantir la guarda, educació i estima als infants però no pot donar l’ajuda psicològica que necessiten i mereixen”, remarquen.
Un sector precaritzat i amb escàs múscul sindical
Una vaga, i a més sostinguda, no és habitual en el sector social, on la força sindical és escassa, en part, per l’alta rotació de professionals i la precarietat dels llocs de feina. En aquest cas, la vaga la lideren dones joves.
En l’enquesta del sector social de l’any 2023, elaborada pel sindicat CGT, en què van participar més de 800 treballadores —gairebé tres de cada quatre, dones—, més de la meitat ha expressat irregularitats relacionades amb els horaris i els calendaris. Set de cada deu, han declarat un alt volum de feina i el 62% un ritme alt. Més de tres de cada quatre (un 77%) s’ha plantejat deixar de treballar al sector social.
Més d’un 50% de treballadores del sector social han expressat irregularitats relacionades amb els horaris i els calendaris, segons una enquesta de la CGT, en què han participat 800 persones, la majoria, dones
“No és només canviar de lloc de treball, és canviar de sector, perquè no hi ha previsió real de millora i cada cop se sumen factors que dificulten el manteniment al sector, com la privatització i la burocratització”, conclou la CGT arran dels resultats.
“El que ens trobem nosaltres en aquest centre és extensible a molts altres recursos, en què les empreses juguen amb la vocació de les treballadores’”, exposen les educadores en vaga del centre Estels, que esperen “ser referents” per altres recursos residencials. Asseguren que molts altres es troben en situacions similars. “Es fa molt difícil dir ‘ja n’hi ha prou’, però esperem demostrar que es pot plantar cara i aconseguir canvis”, afirmen, alhora que remarquen que, sense la caixa de resistència del sindicat, no seria possible sostenir la vaga que estan sostenint i preveuen mantenir mentre calgui.