El model d’habitatge de protecció oficial (HPO) que ha imperat les darreres dècades és una sagnia. Així ho demostren les dades que la Directa publica per primera vegada sobre les previsions de pèrdua d’habitatge protegit fins al 2040. Només en els pròxims set anys, fins al 2030, està previst que un de cada tres pisos passi al mercat privat: 43.077 a Catalunya; 67.612, al País Valencià i 7.098, a les Illes.
Amb mirada curta, només enguany a Catalunya i al País Valencià el 6% de l’habitatge protegit perdrà la qualificació i a les Illes, el 8%. Els percentatges tenen rostres i es tradueixen en el fet que moltes famílies amb rendes que no permeten fer front a uns preus de mercat disparats, probablement, es quedaran sense sostre.
Alhora, el ritme de construcció no és equiparable al ritme de destrucció: el 2023, per cada unitat protegida de nova creació al País Valencià se’n van destruir 31; gairebé 3 a les Illes i 2,5 a Catalunya.
El 2023, per cada unitat protegida de nova creació al País Valencià se’n van destruir 31; gairebé 3 a les Illes i 2,5 a Catalunya
Al reportatge de la revista en paper trobareu la informació detallada, infografies i casos d’edificis on les inquilines estan denunciant la situació de risc que viuen. No obstant això, per complementar, publiquem una taula amb informació específica de les promocions d’HPO de lloguer vigents a Catalunya, facilitada per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a través del Portal de Transparència. El País Valencià i les Illes no han facilitat les dades.
Clicant sobre les categories de les columnes, es poden ordenar les promocions i conèixer quants habitatges perdran la protecció el 2024 i els anys que vindran. Cal aclarir però, que l’empresa promotora no té per què ser necessàriament la propietària actual o que el nom de la promotora pot haver canviat però continuar sent del mateix grup. Per exemple, com relatem en el Sota Focus, la promotora Arrendament Immobiliari Assequible SL en l’actualitat és Inmo Criteria Caixa SA (Inmocaixa), del grup La Caixa, a qui pertanyen 36 promocions de lloguer només a Catalunya. També hi ha algunes edificis que són d’una promotora pública —Regesa o l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona— i, malgrat que continuen sent-ne propietaris, van cedir la transmissió de la gestió i els drets de superfície sobre les finques municipals en sòl públic per una durada de 75 anys al fons d’inversió Azora.