Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Poesia a foc viu al Parnàs del Maresme

Arrenca la dinovena edició del Festival POESIA i +, una iniciativa organitzada per la Fundació Palau, on coincideixen paraula, música, ritual, poesia i altres experiències encara menys classificables, en una aposta per la radicalitat, els formats de proximitat i la interacció amb el públic. La trobada s’estén del 3 al 14 de juliol en sis municipis del Maresme: Caldes d’Estrac, Teià, Arenys de Mar, Mataró, Dosrius, Alella

L'eslògan de l'edició d'enguany del festival, que també se subratlla en el cartell, és "+ poesia, si us plau". | Arxiu

Entremig d’alguns espais feréstecs, i d’altres no tant, té lloc una trobada d’irradiació poètica, amb una àmplia i agosarada oferta de paraula, so, i propostes inclassificables, es presenten nous talents emergents en simbiosis amb experteses acreditades. Poesia, música de prop, performance hibrida, passejades sonores i descobertes inesperades, –com ara, un taller de recerca poètica en família– amalgamen la varietat de propostes del Festival POESIA i +, una iniciativa de la Fundació Palau (dedicada a preservar la memòria del poeta Josep Palau i Fabre) i se celebra durant la primera quinzena de juliol a diverses localitats de la comarca del Maresme.

Cada dia, mentre dura la cita, el programa d’activitats s’orienta a un tipus de públic i s’estructura en una sèrie de recorreguts igualment especialitzats. Així, el públic assistent fer combinats per dies, o bé, si és més tastaolletes, anar-hi en jornades diverses a provar degustacions variades d’aquesta cocció poètica i cultural a foc viu. Tenint en compte que el festival ha vist créixer figures avui tan consagrades com Tarta Relena, Rodrigo Cuevas, Maria Arnal o Rosalia, paga la pena estudiar-se el programa amb cura. Facilitem, doncs, alguns tips sobre la programació d’enguany.

Noves veus, nous espais

L’avantsala del festival té lloc el dia 3 de juliol a càrrec de Martí Sancliment, Elena Tarrats, Neus Borrell i Bru Ferri. Poesia, agricultura i emergència climàtica van plegats en una proposta poètico-musical cuinada al Maresme a partir del llibre de Pol Dunyó Estripar la terra: contra les mentides del món rural (Raig verd, 2021). El mateix dia, té lloc la inauguració oficial al Parc de Can Muntanyà (a Caldes d’Estrac), música, lírica i pensament maridat amb un espai natural rodejat d’alzines i pinedes. Una aposta segura i amb sorpresa feta a mida per l’ocasió amb el grup Mishima, els poetes Martí Sales i Maria Sevilla i la filòsofa Marina Garcés.

L’avantsala del festival té lloc el dia 3 de juliol  amb una proposta poètico-musical que amalgama agricultura i emergència climàtica

El POESIA i + aplica criteris socials i d’accessibilitat en diversos aspectes que cuina a foc lent abans d’edificar cada edició, per tal d’aconseguir una harmonia amb l’ànima d’una proposta en què no tot s’hi val. Aquesta edició l’organització ha posat l’accent en el concepte de “comunitat”. D’entrada, la programació vol impulsar la comunitat artística del Maresme. Així com la cooperació amb altres festivals de similar format de diferents territoris: l'(a)phònica de Banyoles, l’Eufònic de les Terres de l’Ebre, La Lluna en Vers de Mallorca, la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, o el PosidòniaFest de Mataró.

Un dels recitals de l’edició de 2023 |Marta Garcia Cardellach

Comunitat és també tenir cura. A diferència de les dinàmiques de grans festivals, al POESIA i +,  molts dels caps de cartell sovint rebaixen els seus caixets per tal de finançar, en certa manera, els grups menys coneguts i donar visibilitat a talent anònim amb molt potencial. De la mateixa similar, en l’apartat de la restauració, es cultiven propostes per a proveïdors locals que aposten per la sostenibilitat i el compromís social. Enguany s’ha escollit el Cafè Nou de Mataró, un espai propici per a experiències culturals intergeneracionals. El Cafè Nou és el primer restaurant del Maresme que crea oportunitats laborals per a persones amb discapacitat intel·lectual i col·lectius amb dificultats d’inserció.

El festival ofereix la possibilitat de gaudir de noves veus emergents en aquest espai mataroní el 6 de juliol amb entrada lliure. La cita és a les 8 del vespre, moment a partir del qual es desgranaran alguns dels nous camins que està prenent la poesia catalana, un paisatge fèrtil i molt divers, amb Laia M. Llobera (premi de poesia Ventura Ametller 2019, amb L’arquitecte), Martí Berlanga (premi Francesc Garriga 2023 amb Quadrupèdia) i Jun Komura (premi Salvador Iborra 2023 amb Els enyoooors). El mateix dia a les 9 de la nit, Laura Cruet, l’ànima de la banda punk del Montseny Les Cruet, presentarà en solitari, a veu i amb guitarra, noves cançons que aviat veuran la llum.


Diàlegs amb el ‘genius loci’ del Maresme

En aquesta edició del 2024, el POESIA i + llança una mirada àmplia al catàleg cultural de proximitat, així com una connexió profunda amb l’entorn, on no falten el mar, la muntanya i els carrers dels pobles maresmencs i el seus esperits protectors. En aquesta línia, cal destacar quatre propostes en el capítol de la performance hibrida.

En primer terme, l’acció degustativa cuinada per Neus Masdeu en homenatge a la cultura marinera del seu poble natal, Arenys de Mar, titulada Seitons Masdeu Hola i Adeu (el 6 de juliol, 12 h a Llotja del Port d’Arenys). Estrenada al Teatre Lliure de Barcelona en el marc del festival Katharsis aquest mateix any, el muntatge va ser molt ben rebut per la crítica i el públic. La peça s’ha adaptat per a l’ocasió, tant per la seva interrelació amb el patrimoni natural del port d’Arenys, com per la col·laboració del poeta Josep Pedrals.

En segon lloc, les Rutes pel Parc (el 12 i el 13 de juliol), que es plantegen com aventura innovadora que es podrà viure per partida doble passejant pels racons del parc de Can Muntanyà amb auriculars que reproduiran peces sonores mentre es contempla el paisatge. La proposta auditiva es basa, d’una banda, en un recull de goigs i romeries tradicionals que ha preparat la cantant, compositora i poeta Anna Pantinat; i de l’altra, sobre els cants d’ocells i altres formes de cançó tradicional desenvolupats pel pastor i poeta Arnau Orobitg.

Una actuació durant l’edició de 2023 del POESIA i + |Marta Garcia Cardellach

 

Per la seva banda, Carlos Bunga proposarà “rehabitar” la platja de Caldetes amb Ciutat oberta (l’11 de juliol). L’acció fa al·lusió a les ciutats que, en un context de guerra, es rendeixen sense oferir resistència confiant que d’aquesta manera evitaran atacs inútils contra la població civil. Bunga vol recosir el present amb aquest exercici de memòria. Si el que destruïm en un conflicte armat va molt més enllà d’allò que veiem, l’artista vol construir una o moltes ciutats a partir d’envasos amb aigua congelada i esperar, no fer res. Fins que es fonguin invisibles entre la sorra, fins arribar al mar. L’experiència performativa vol dialogar amb la ciutat i convida a la reflexió i al record.

Per últim, Palavra em Movimento (14 de juliol) és una performance poètica que tancarà l’edició del 2024 del POESIA i +. El poeta i músic brasiler Arnaldo Antunes acompanyat pel virtuós pianista Vitor Araújo, han preparat un final de festa amb instruments de joguina, pedals d’efectes i veus que creen una atmosfera sonora, electrònica i acústica que embolcallen els poemes del primer.

Per Eduard Escofet, director del festival, “el programa aposta per la radicalitat, per explorar noves propostes entorn de les possibilitats de la veu i acostar-les a tots els públics”

Però, fora del calendari del gruix de la programació del festival, com a novetat, i de la mà del Posidònia Fest, el 28 d’agost es presenta a la Nau Gaudí de Mataró una proposta de la trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Henrio. Ambdues reinterpretaran en clau contemporània cançons de bressol tradicionals i, quatre poemes d’Enric Casasses, al ritme musical marcat per la guitarra de Santi Careta.

Eduard Escofet, director del festival, destaca que “el programa aposta per la radicalitat, tant formalment, com en la manera de fer, per tal d’explorar noves propostes entorn de les possibilitats de la veu i acostar-lo a tots els públics”. Així que ara només em queda convidar-vos a estudiar les fórmules proposades pel festival o combinar-les al vostre gust amb un ampli catàleg musical, que abasta des de Christina Rosenvinge (acompanyada per Amaia Miranda), Aranna, Lleona (Maria Callís i Blanca Lamar), Extraño Weys Orquestra (Rodrigo Laviña), Anna Ferrer amb Clara Fiol, Ernest Crusats (La Iaia) o Mar Pujol. Música, ball, ritual, paraula i poesia, molta poesia, seguint l’eslògan de la cita d’enguany: “+ poesia, si us plau”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU