Cada dia que passa s’incrementa la indignació entre les 140 entitats i col·lectius que integren la plataforma No a la Copa Amèrica 2024, a conseqüència de l’increment de diners públics que les administracions estan destinant a l’organització de la regata de vela i pel fet que l’ocupació permanent de la via pública amb pantalles, escenaris i pavellons contrasta amb la mínima assistència d’aficionats a la competició.
“Si tot això t’indigna, si has passat del desinterès a la ràbia, no et quedis a casa”, diuen des de la plataforma als seus comptes de les xarxes socials. En aquest sentit, aquest dissabte, a la platja del Somorrostro (entre la Barceloneta i el Port Olímpic) han convocat una primera mobilització que recorda la “paterada” contra el Fòrum de les Cultures celebrada ara fa vint anys. Es tracta d’un bany popular sota el lema “Recuperem el litoral”.
Des de les deu del matí han començat a arribar-hi manifestants amb pancartes, on es poden llegir missatges com “No més festa de l’elit. El turisme té un límit” o “Recuperem el litoral. Enfonsem la Copa Amèrica”. També hi han arribat amb banderoles i inflables amb forma de porca, la mascota de la campanya contra la Copa Amèrica.
La platja està envoltada d’agents de la brigada mòbil i de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra. En l’accés del port olímpic a la platja han ubicat una furgoneta amb càmera de reconeixement facial
La platja s’ha envoltat d’agents de la Brigada Mòbil i de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra, i a més a més, en l’accés del port olímpic a la platja han ubicat una furgoneta amb càmera de reconeixement facial. Els agents han muntat un cordó de seguretat a primera línia de platja per a prohibir el bany. Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, aquesta prohibició es fa d’acord amb l’article 29.B del reglament intern del Port Olímpic de Barcelona. Aquest mitjà ha revisat la normativa i ha pogut comprovar que l’article al qual es refereixen només limita el bany a “enginys i motos aquàtiques”.
Els guardacostes han col·locat una bandera vermella a la platja que, tal com han explicat a la Directa, no respon a l’estat del mar, sinó al fet que les forces de seguretat “ens han obligat a posar-la”. Cap a les dotze del migdia, la cinta de seguretat ha caigut i desenes de manifestants han aconseguit banyar-se, mentre eren vigilades per llanxes dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional espanyola. Després han desplegat una cadena humana on hi han participat unes 500 persones i han fet onejar banderoles contra la Copa Amèrica.
En declaracions als mitjans, el portaveu de la plataforma, Albert València, ha manifestat que el dispositiu policial és “totalment desproporcionat”: “és una jornada lúdico-festiva i ens hem trobat amb furgons i policia impedint-nos el bany. Mentre veiem facilitats perquè l’organització de la Copa Amèrica utilitze aquest espai, la ciutadania no podem fer-ho”.
La protesta es desenvolupa en paral·lel a la celebració de les curses 23, 24, 25, 26 i 27 de les regates, que tenen lloc mar endins entre les dues i les cinc de la tarda, aprofitant el moment de major intensitat del vent de garbí a la costa central catalana. Cal recordar que al llarg de la present setmana dues jornades de competició s’han hagut de suspendre per les adversitats meteorològiques, ja que els pals de les embarcacions actuen com antenes que atrauen les descàrregues elèctriques. Aquests mateixos dies, a les xarxes socials, s’han prodigat els vídeos gravats per veïns de la zona, on es comprova de manera reiterada l’absència de públic a les zones habilitades a la Barceloneta, el Bogatell i el Moll de la Fusta.
Cal recordar que els escenaris i les pantalles, que hi seran fins a finals d’octubre, han obligat a suspendre actes previstos de la festa major de la Barceloneta o de la programació cultural de la Mercè. En aquest sentit, Albert València ha criticat la cessió d’espai públic per a l’organització de la Copà Amèrica: “l’ajuntament ha cedit sòl i ha pagat milions per un esdeveniment sense interès ciutadà. Hem vist que en aquesta protesta ha participat més gent que a la Copa”.
A més, el govern espanyol –a través del Consell Superior d’Esports– ha confirmat un increment de 5,5 milions d’euros (arribant així als 23,5 milions) de les donacions a fons perdut que s’ingressaran de manera immediata al compte corrent de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, entitat privada amb participació pública que gestionarà la despesa de l’organització de l’esdeveniment. Cal sumar-hi els 16 milions de la Generalitat de Catalunya, els 4,35 de la Diputació de Barcelona, els deu de l’Ajuntament de Barcelona i els 5 milions del Consorci de Turisme de Barcelona que penja del mateix ajuntament. Per tant, ja serien 58 milions d’euros públics a fons perdut, a banda dels elevats increments de despesa relacionats amb les infraestructures tecnològiques i de seguretat de l’esdeveniment, que l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han desemborsat mitjançant desenes de licitacions en els darrers mesos.