Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Fiscalia investiga una desena d'activistes pels aldarulls a la primera manifestació contra Mazón

El Ministeri Fiscal les acusa de diversos delictes: danys contra el patrimoni històric i cultural, desordres públics i atemptat contra l’autoritat. Alerta Solidària considera que es tracta d'un cas de “criminalització” de les mobilitzacions i, específicament, de les joves que pintaren el Palau de la Generalitat "com a forma de protesta"

A la plaça la Verge de València es van produir diverses càrregues policials contra les manifestants | Jaume Ferrando

La Policia Nacional espanyola de València ha detingut fins a 10 persones per la seua suposada vinculació als incidents que es van produir entre manifestants i agents policials durant la primera manifestació contra el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per les seues decisions “negligents” en la gestió de la DANA. Les detencions han estat un degoteig des del passat 9 de novembre, dia en què es va celebrar la protesta, i no es descarta que la xifra continue pujant. Aquest diumenge, 29 de desembre, quan es compleixen dos mesos del temporal que ha deixat 223 morts, tres desaparicions i milers de persones afectades, hi ha convocada la tercera manifestació per exigir a l’executiu del PP que es depuren responsabilitats.

El procediment judicial està encara en fase d’instrucció, en mans de la Fiscalia, qui les acusa de diversos delictes: danys contra el patrimoni històric i cultural, desordres públics i atemptat contra l’autoritat. En concret, són cinc manifestants investigades per presumptament atemptar contra l’autoritat, una per danys i atemptat, una altra per danys i desordres públics i dues només per danys. Quatre de les encausades van ser detingudes el mateix 9 de novembre, en acabar la manifestació. La resta van ser citades a comissaria, a excepció d’una que va ser detinguda mentre caminava pel carrer el passat 26 de novembre i va passar la nit a comissaria. Totes van quedar en llibertat a l’espera de la celebració del judici.

“S’estan identificant i detenent joves per haver pintat el Palau de la Generalitat com a forma de protesta, se les està criminalitzant, tot i que qui hauria de ser investigat i jutjat és Mazón”, rebla l’advocada Maria Josep Martínez

La defensa de les deu acusades es troba en mans de l’organització antirrepressiva Alerta Solidària, rere l’advocada Maria Josep Martínez, qui considera “vergonyosa” l’actuació de Fiscalia. “S’estan identificant i detenent joves per haver pintat el Palau de la Generalitat com a forma de protesta, se les està criminalitzant, tot i que qui hauria de ser investigat i jutjat és Mazón i la resta de càrrecs polítics responsables de la gestió”, rebla amb rotunditat. “És un despropòsit —continua— que se suma a la gestió criminal desenvolupada pel govern de Mazón”. Sobre la detenció pel carrer del 26 de novembre, assegura que és “incomprensible el fet que no se li haja citat com la resta”. “Té una clara intencionalitat intimidatòria”, postil·la.

El 9 de novembre, al voltant d’unes 130.000 persones, segons va xifrar la delegació del govern espanyol al País Valencià, es van manifestar per reclamar la dimissió del govern de Mazón i l’obertura d’un procés judicial per depurar responsabilitats. La plaça de l’Ajuntament de València, punt de trobada i inici de la marxa va quedar plena a vessar i des d’abans de les sis de la vesprada tots els carrers adjacents van quedar ocupats també per manifestants.

Les primeres càrregues es van produir davant de l’edifici de l’ajuntament, arran del llançament de fang, botes, sabatilles o taronges |Jaume Ferrando

 

Les primeres càrregues d’antiavalots de la Policia Nacional espanyola es van produir davant de l’edifici de l’ajuntament, arran del llançament de bengales, fang, botes, sabatilles o taronges. El llançament d’objectes i els crits contra el govern de Mazón i la policia, a qui treien la manca d’actuació en les tasques de rescat o neteja, van generar diversos moments de tensió, que es traslladaren després a la plaça de la Mare de Déu, on s’ubica la Generalitat. Tot i que les organitzacions convocants van donar per finalitzada la mobilització després de la lectura del manifest, centenars de persones van mantenir una asseguda a la plaça davant un fort dispositiu policial. Crits com “vos heu equivocat, altres són els criminals” o “vergonya” van ser llançats contra els agents. Ací també es van produir càrregues policials contra les darreres manifestants a la zona.

El desplegament policial davant del Palau de la Generalitat com a mesura de protecció no va impedir que s’impregnara de fang i pintura roja l’edifici de la Generalitat. Pintura llançada a raig o pintada amb les mans va deixar-hi missatges de “govern criminal”, “assassí”. Les entitats convocants exigeixen l’obertura d’un procés judicial per determinar i depurar responsabilitats. Una demanda que ha provocat la presentació de fins a set querelles contra el govern de Mazón, dues interposades per la CGT, dues altres d’afectades directes per les inundacions, dues més impulsades per advocades i una de l’organització Iusticia Europea. La Fiscalia ja ha sol·licitat l’inici d’una investigació sobre la gestió del Consell amb relació a la DANA. La Sala estudiarà les set querelles en el mateix cas, en considerar que totes tracten “sobre els mateixos fets”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU