Quina era la missió d’aquest policia infiltrat? Què han fet amb la informació obtinguda a través de les infiltracions? Qui decideix les infiltracions en organitzacions legals? Quin cost ha tingut per a les arques públiques? Quina és la base legal que permet l’establiment de relacions sexoafectives? Aquestes són només cinc de les 200 preguntes que diversos grups parlamentaris han registrat al Congrés dels Diputats des que la Directa va destapar el primer cas d’infiltració policial als Països Catalans, el juny de 2022.
El Ministeri de l’Interior i el Cos Nacional de Policia (CNP) no han aclarit cap interrogant sobre aquesta mena d’operacions d’espionatge. Únicament han contestat amb fórmules genèriques, explicant que la policia actua amb “estricte sotmetiment a l’ordenament jurídic”, des de “l’estricte compliment de la llei” o “amb plena subjecció als valors constitucionals”.
El Ministeri de l’Interior i el Cos Nacional de Policia (CNP) no han aclarit cap interrogant sobre aquesta mena d’operacions d’espionatge
El mateix ha passat quan els mitjans de comunicació i el mateix equip del reportatge Infiltrats s’han posat en contacte amb els departaments de premsa. Tant el Ministeri com el CNP han declinat participar en el 30 minuts, produït per 3Cat amb la Directa i Polar Star Films, que s’emet el 12 de gener. Tampoc han volgut aportar cap dada sobre el nombre d’agents infiltrats, especificant que mai faciliten “informació sobre l’operativa policial”.
Emparant-se en la llei franquista de secrets oficials, l’únic que han aclarit des del juny de 2022 és que no es tracta d’agents encoberts, sota autorització i control judicial, sinó d’una figura que anomenen “agents d’intel·ligència”, que actuen sota les ordres de la Comissaria General d’Informació, el servei d’intel·ligència del Cos Nacional de Policia, i compten amb “autorització administrativa”.
De fet, el 19 de juny de 2024, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, va indicar que l’apartat H de l’article 11 de la llei de Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat dona cobertura a l’actuació dels agents, però reconeix que entra en joc la interpretació que cadascú fa del text.
L’únic que han aclarit des del juny de 2022 és que actuen sota les ordres del servei d’intel·ligència del Cos Nacional de Policia i que compten amb “autorització administrativa”
L’apartat simplement descriu la següent funció de la policia: “Captar, rebre i analitzar les dades que tinguin interès per a l’ordre i la seguretat pública, i estudiar, planificar i executar els mètodes i tècniques de prevenció de la delinqüència”.
La infiltració policial com a mètode d’espionatge no és res nou: la Directa ja va resseguir dues dècades de talps contra la dissidència política i social. Ara, però, el mur d’opacitat oficial que ha envoltat aquesta mena d’operacions s’esquerda amb el 30 minuts “Infiltrats”.
A més, per aprofundir-hi i ampliar informació, l’endemà de l’emissió, la revista en paper número 585 inclourà un extens reportatge que aprofundeix en les actuacions de la Comissaria General d’Informació i en les operacions d’espionatge d’Estat amb una mirada global. Així mateix, recull els aprenentatges que n’han extret les persones i col·lectius afectats.