El tuf del feixisme ens du a recuperar referents i a fer memòria. Jordi de Miguel i Andrea Lucio han adaptat l’Homenatge a Catalunya d’Orwell, una mescla de dietari i novel·la, a un format de novel·la gràfica que acosta la mirada orwel·liana sobre la Guerra Civil espanyola a l’època actual i la figura de l’escriptor des d’una vessant humanitzada i limitada. El guió de De Miguel, que inclou nombrosos testimonis i referències creuades entre passat i present, significa un enriquiment a l’obra d’Orwell; fins i tot una suggerent i formativa invitació a llegir-ne l’original. La il·lustració d’Andrea Lucio incorpora tècniques diverses com ara la fotografia, el collage i diversos estils dibuixístics que ajuden a fer els salts temporals i a aprofitar els recursos narratius del guió.
Hi apareixen la lluita del POUM al front d’Aragó, on Orwell va participar com a brigadista, que el va ajudar a reflexionar sobre el (sense)sentit de la guerra; les tensions de les esquerres a Barcelona, viscudes concretament a una Ciutat Vella que avui també és escenari dels contrastos més extrems del país; la diferència entre la situació de fraternitat generalitzada a la ciutat en contrast amb l’ambient enrarit i de desconfiança que es viuria més tard. Homenatge a Catalunya exposa, mitjançant un ritme lleuger gràcies al format il·lustrat, una selecció d’experiències diverses que ajudaren Orwell a elaborar un criteri i un imaginari que més tard empraria per a les obres de ficció que han fundat el gènere distòpic.
Una de les advertències d’Orwell, que serveix d’epitafi a aquest volum de Rosa dels Vents, és el risc que suposa observar una realitat –en el seu cas la Guerra Civil espanyola– només a través d’una mirada. Jordi de Miguel i Andrea Lucio aconsegueixen, precisament de la mà d’altres, afegir nous punts de vista i relacions a la narració que Orwell va fer conscient de la seva parcialitat.