Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Capitalisme i democràcia són un oxímoron

Josep Fontana és un dels millors historiadors europeus de la seva generació a l’hora de captar l’essència del seu temps. Un dels seus aspectes més interessants n’és l’evolució intel·lectual: d’un encotillat marxisme historiogràfic d’accent britànic a una segona etapa, coincident amb el canvi de segle, preocupat per la globalització capitalista i la construcció de les identitats.

Ens arriba tot just ara, pocs mesos després del seu traspàs, el seu testament historiogràfic, Capitalisme i democràcia, on fusiona les qualitats de la seva trajectòria: les reflexions al voltant dels orígens del capitalisme en paral·lel a l’estat contemporani, amb una crítica contundent a la globalització, adobades del sentiment de profunda decepció, amargor i pessimisme intel·lectual que arrossegava en els darrers llibres. La seva tesi és clara: els orígens dels règims d’economia de mercat i democràcia liberal són una estafa. El capitalisme és un règim totalitari imposat a còpia d’elements sòrdids com l’esclavitud, l’apropiació del treball, les innovacions i el talent d’artesanes d’ofici; dels grups mitjans amb capacitat creativa i regulatòria; de la privatització de la terra que va empènyer milions de camperoles a la fam i la misèria, i dels salaris de fam i misèria de les fàbriques. I també una altra conclusió interessant –i que ens hauria de fer pensar d’acord amb el que se sent per la banda esquerra de la política–, que indicaria les classes mitjanes occidentals –especialment treballadores qualificades, artesanes d’ofici, menestrals– com a grup autènticament revolucionari i que resulta el principal damnificat pel capitalisme.

Paral·lelament, apareix un grup social triomfant, la burgesia –unes noves elits fusionades amb les velles aristocràcies de sang–, que crea un estat amb un aparell legislatiu, administratiu i repressiu que fa possible la seva hegemonia.

Encara que el llibre es clou amb les fallides revolucions de 1848, és evident que l’autor vol induir-nos a ensumar l’olor de cadàver d’aquest sistema que la globalització vigent tracta de preservar per tots els mitjans.

Article publicat al número 482 publicación número 482 de la Directa

LLIBRE

'Capitalisme i democràcia 1750-1848. Com va començar aquest engany'
Josep Fontana
Edicions 62
2019
211 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!