L’espanyolisme més ultra ha tornat aquest diumenge 16 de setembre als carrers de Barcelona. En aquesta ocasió ho ha fet sota la denominació Hablamos español, la marca unitària d’una cinquantena d’organitzacions unionistes que protesten contra “la imposició lingüística i l’adoctrinament” a les escoles, una plataforma presidida per la gallega Gloria Lago, que quan residia a Vigo va encapçalar les mobilitzacions contra la immersió lingüística del gallec. A les ja conegudes Espanya i Catalans, Somatemps o Convivencia Cívica Catalana, avui se sumaven a la sopa de lletres Unió de Mossos per la Constitució, Somos Tabarnia, Españoles de Bien, Coordinadora por Tabarnia o Catalanes por la Ley. Alguns exemples d’un llarg llistat que mostra la fragmentació del món tabarnià, malgrat l’escassa capacitat de convocatòria. Ciutadans i el Partit Popular de Catalunya no han donat suport a la manifestació.
Aquest diumenge, en el moment d’arrencar la marxa sota una cortina de pluja no omplien ni mitja plaça Universitat –han acusat l’absència d’autocars vinguts d’arreu de l’Estat espanyol– i, en el moment més àlgid, al seu pas pel carrer Fontanella, aplegaven unes 1.800 persones.
A la capçalera hi havia diversos representants del moviment pel bilingüisme a Catalunya, i a l’extrem esquerre de la pancarta José Casado, portaveu de Segadors del Maresme, el grupuscle antillaços grocs que es mou en l’òrbita de Plataforma per Catalunya. La marxa d’avui comptava, per primer cop i de manera explícita, amb el suport d’una nebulosa de mitjans de comunicació “constitucionalistes i que ens ajuden a difondre”. Dolça Catalunya, Radio Horta-Guinardó, ElCatalan.es o GironaNotícies.com, a banda d’una més irreal Tabarnia Radio.
L’Acampada per la Llibertat havia fet una crida per omplir de manifestants independentistes i antifeixistes el lloc on s’havien de fer els parlaments finals de l’acte contra el català a les escoles
Quan la marxa començava a caminar, des de l’organització ha assumit que no podrien arribar a la plaça de Sant Jaume. L’Acampada per la Llibertat, que des del passat Onze de Setembre ocupa una part de la plaça, just a tocar del Palau de la Generalitat, havia fet una crida per omplir de manifestants independentistes i antifeixistes el lloc on s’havien de fer els parlaments finals de l’acte contra el català a les escoles. La crida ha estat tan exitosa que poc abans de les dotze s’hi comptaven 3.000 persones. Hi destacava un grup de músics que interpretaven cançons de resistència, entre els quals hi havia Roger Español, el veí de l’Eixample que va perdre un ull pels trets de la policia durant l’1 d’octubre. Era evident que no s’hi podrien fer els parlaments i, malgrat reticències internes, un dirigent de Vox a Barcelona, que coordinava la instal·lació de la tarima i l’equip de so ha donat l’ordre de desmuntar i traslladar a tota velocitat a la plaça de Ramon Berenguer (enmig de la Via Laietana) un petit equip de veus per a poder improvisar els parlaments finals.
A quarts d’una la geografia del barri Gòtic ha quedat dividida en dos: la plaça de Sant Jaume i els carrers de l’entorn plens d’estelades i llaços grocs i, per contra, la part central de la Via Laietana farcida de banderes espanyoles, emblemes de la Guàrdia Civil i grans escuts de Tabarnia. Un ampli dispositiu dels Mossos separava els dos territoris.
En un primer moment els tabarnesos han intentat trencar el cordó policial i envestir la zona independentista, un intent frenat pel cordó policial. En altres quatre ocasions petits grups d’espanyolistes han envaït el territori oposat mentre onejaven banderes espanyoles, en un dels casos etzibant una puntada de peu a un jove. Els Mossos d’Esquadra en dues ocasions han identificat manifestants independentistes. A quarts de cinc de la tarda, després de quatre hores amb el trànsit tallat, els agents han empès les desenes de manifestants que quedaven fins a les voreres. Una actuació que ha rebut l’esbroncada d’independentistes i d’espanyolistes. La tensió no ha anat a més. Des de l’Acampada per la Llibertat, que ja suma una trentena de tendes, han expressat la seva voluntat de seguir amb la protesta i ja fixen el 29 de setembre com una data on repetir el bloqueig de la plaça per impedir que s’hi faci un homenatge del sindicat Jusapol als policies i guàrdies civils que van participar de la repressió contra el referèndum de l’1 d’octubre.