El dimarts 8 d’octubre tres estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) seuran a la banqueta dels acusats arran d’una denúncia de l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC), que ha comptat amb l’aval de Miguel Ángel Aguilar, fiscal especial per delictes d’odi i discriminació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
La vista oral se celebrarà als jutjats de Sabadell i els joves comptaran amb el suport d’una concentració de protesta convocada a partir de dos quarts de nou del matí a l’exterior de la seu judicial. L’origen de la causa es remunta a uns fets succeïts el 19 d’abril de 2016, quan membres de Joves de Societat Civil Catalana van muntar una carpa a la plaça Cívica del campus de la UAB a Bellaterra (Vallès Occidental) per fer difusió del seu ideari i activitats.
La vista oral se celebrarà als jutjats de Sabadell i els joves comptaran amb el suport d’una concentració de protesta convocada a partir de dos quarts de nou del matí a l’exterior de la seu judicial
Fruit de la seva presència durant aquella jornada, diverses persones es van concentrar espontàniament per mostrar el seu rebuig a un grup que, des de múltiples col·lectius socials de caràcter antifeixista, ha estat criticat reiteradament per “mantenir vincles amb l’extrema dreta” així com comptar amb la “presència de neonazis als seus actes, manifestacions i en especial en les carpes que organitzen a la UAB”.
L’episodi es va saldar amb un intercanvi verbal de retrets i amb la bandera espanyola que presidia la carpa unionista estripada. Per aquest motiu, mesos més tard, tres joves actius dins el moviment estudiantil van rebre sengles notificacions per declarar com a investigats en un procediment penal per la presumpta comissió dels delictes de coaccions amb agreujant d’odi ideològic i ultratge a la bandera.
Un cop tancada la fase d’instrucció, l’escrit d’acusació de la fiscalia demana una pena privativa de llibertat de tres anys i mig per cadascun dels processats, així com un total de 16.500 € d’indemnització per “reparar els danys morals” que haurien patit els joves de SCC per l’acció dels activistes.
Campanya unitària
Ara fa un any va néixer el grup de suport Absolució Antifeixistes de la UAB per denunciar aquest i d’altres casos repressius contra una desena d’estudiants antifeixistes de la universitat denunciats per SCC. I és que aquest no és l’únic sumari obert arran que l’entitat unionista es presentés als jutjats amb l’objectiu de “dur a terme una neteja política i ideològica al campus de l’Autònoma”, segons assegura l’entorn solidari amb les persones represaliades, que són defensades jurídicament per l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista Alerta Solidària.
El maig de 2018, un altre estudiant va ser absolt de les acusacions de coaccions amb agreujant d’odi ideològic i pertinença a organització criminal per un jutjat de Cerdanyola del Vallès
El maig de 2018, un altre estudiant va ser absolt per un jutjat de Cerdanyola del Vallès, davant del qual va haver de defensar-se de les acusacions de coaccions amb agreujant d’odi ideològic i pertinença a organització criminal. Aquest darrer delicte, contingut en l’article 570 bis del Codi Penal, pot comportar penes de fins a vuit anys de presó i també plana sobre el tercer dels casos referits anteriorment, on cinc estudiants resten a l’espera de l’escrit d’acusació i la data de celebració del judici per uns fets que van ocórrer durant un acte també organitzat per Joves SCC a la UAB.
Per fer front a aquests processos, els darrers mesos s’han celebrat diferents actes de suport als encausats, dins la campanya #estripalabandera i “SCC apunta, la fiscalia espanyola dispara”. Entre altres iniciatives, fa uns mesos es va fer públic un vídeo on apareixen diferents càrrecs polítics, artistes i persones encausades solidaritzant-se amb el cas i estripant una bandera espanyola, la mateixa acció de desobediència que el passat mes de desembre van dur a terme simultàniament dues-centes persones després d’un acte públic celebrat a la mateixa plaça Cívica.
Per justificar-ho, des del grup de suport asseguren que “aquesta bandera neix de l’opressió del règim de 1978, que no ens representa i que per tant, no devem cap explicació a un fiscal o justícia de l’Estat espanyol totalment imparcial i que criminalitza els que combatem el feixisme i l’odi”.
Finalment, la campanya “Desemmascarem el feixisme” ha anunciat que les 17 persones investigades per participar d’una altra protesta de rebuig a un acte de SCC a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, el juny de 2018, estan rebent les citacions judicials per anar a declarar en un procés on la fiscalia de delictes d’odi també és part acusatòria.