La cooperativa de segon grau La Comunal tornarà a donar vida a un conjunt d’edificis de principis del segle XX destinats en el passat a la fabricació de veles i tèxtil per a vaixells. Està situat al carrer d’en Blanco, cantonada amb Riera d’Escuder, i al recinte també hi havia diverses botigues que tenien accés des del carrer de Tenor Massini. Segons la documentació més antiga que hem trobat a l’arxiu municipal de Barcelona, la unificació o construcció del complex data de l’any 1926. Ben aviat farà un segle.
En els últims anys, el recinte havia patit un deteriorament important per la manca d’ús, i va ser precisament això el que va motivar les entitats de La Comunal –Lacol, La Ciutat Invisible, Directa, Aula d’Idiomes, Jamgo, Que Soni, Kop de Mà i Koitton Club– a impulsar el seu procés de rehabilitació i transformació plenament integrat al barri. L’objecte d’aquesta societat cooperativa és “mancomunar la gestió i els serveis associats derivats d’una seu social compartida entre les sòcies, amb la vocació d’amplificar la potència cooperativa de les integrants i enfortir el vincle entre elles per multiplicar la presència i l’impacte de les pràctiques de l’economia social i solidària al territori”.
La vessant arquitectònica de tot el projecte ha estat a càrrec de la cooperativa Lacol, arrelada des de fa deu anys al triangle de Sants, a tocar de la plaça Osca, i que abans de finalitzar l’any 2019 tindrà les oficines a la primera planta de la nau central de La Comunal. El veïnat dels seus baixos serà La Ciutat Invisible, amb una activitat “dirigida a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social”. Disposen de tres grans àrees: comercial (llibreria i venda de roba de comerç just), suport cooperatiu (assessorament i acompanyament tècnic) i recerca social i formació. A l’esquerra d’ambdues entitats –vist des de Riera d’Escuder– trobareu la nova redacció de la Directa, precisament quan farà poc que haurem superat la fita de 3.000 subscriptores. Un espai ampli i lluminós que de ben segur ens ajudarà a fer una millor feina periodística.
La tercera nau la compartiran la cooperativa tecnològica Jamgo, que treballa amb programari lliure –dissenyant i desenvolupant des d’aplicacions avançades fins a pàgines web– i Que Soni, amb una feina que va des de la sonorització d’espectacles, concerts o festes, fins a la creació d’esdeveniments propis, l’acompanyament artístic o el treball cultural comunitari. L’Aula d’Idiomes, cooperativa ideada i impulsada per un grup de professores i professors del sector de l’ensenyament de llengües, la trobareu en un quart edifici de nova construcció, on també s’ubicaran les sales de reunió d’ús compartit i la sala d’actes multiusos. Al lateral del carrer de Tenor Massini, la confluència de Koitton Club i Kop de Mà donarà a llum La Deskomunal, un espai de trobada –en una sala totalment insonoritzada– on es podrà gaudir de cuina de mercat i arts escèniques.
La Comunal en el seu conjunt promou l’economia feminista, comunitària, ecològica, respectuosa amb el medi ambient i integrada a escala humana a l’entorn, que cerca assolir una redistribució més equitativa i socialment més justa dels recursos i la riquesa social comuna. El projecte arquitectònic també s’ha fet amb la mirada posada en la sostenibilitat, amb un sistema de regulació de temperatura adaptat a la incidència solar, el clima en general i els corrents locals d’aire, per evitar així calefaccions i refrigeracions abusives.