El preu de la llum s’enfila sense parar i ha arribat a superar els cent euros per megawatt l’hora. La xifra es tradueix en un encariment del 27% del rebut del mes de gener respecte al de l’any passat, segons els càlculs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). El preu de l’electricitat creix i la pobresa energètica també: les dades més actualitzades xifren les persones afectades en mig milió a Catalunya. Davant del que consideren “abusos” per part de les companyies elèctriques, el moviment veïnal torna a activar-se i avui a la tarda es manifesta a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) per denunciar-ho. Convocada per l’Assemblea d’Aturats de la localitat, la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona també s’ha sumat a la manifestació.
Avui és el torn de Santa Coloma, però la setmana passada, veïnes de Badalona, amb la participació de les alcaldesses d’ambdues poblacions, ja van donar el tret de sortida a tot un seguit de manifestacions que volen mantenir i ampliar arreu del territori. A la ciutat costanera els ànims estaven encesos degut als múltiples talls que s’han produït en alguns barris, com Sant Roc, en plena onada de fred, de principis d’any. Tant des del Consistori, com des de les entitats, es relacionen els incidents amb un mal estat de la xarxa i manteniment, tot i que Endesa ho atribueix al que anomena “frau” (és a dir, el consum furtiu, sense estar donat d’altra del servei). En tot cas, el tinent d’Alcaldia de Badalona Jose Téllez ha confirmat a la Directa que l’Ajuntament ha paralitzat el pagament de factures fins a la reunió que s’ha de celebrar amb l’empresa per aclarir la situació i aconseguir un compromís de pla d’inversió.
A més de reclamar inversió i manteniment de les infraestructures per garantir un bon servei, el moviment veïnal reclama que baixi el preu de la llum i no es talli el subministrament a les persones amb dificultats
La problemàtica es replica a Santa Coloma. Amb la intensificació del fred, Tomàs Fernàndez, de la Federació d’Associacions Veïnals de la població, explica que tenen detectats barris –principalment Raval i Santa Rosa– on es produeixen talls de subministraments continuats, deguts “al mal estat de la xarxa”. A més -afegeix-, encara hi ha voreres amb una instal·lació de postes de fusta. D’ençà que ha començat l’any 2017, l’Ajuntament ha comptabilitzat cinc incidències; l’any passat en van ser un total de 60.
Aquesta situació de talls als barris va col·locar el focus en les subministradores, però Sigfrido Ramos, de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, subratlla que era imprescindible aprofitar-ho per anar més enllà. I així ho han fet. A més de reclamar inversió i manteniment de les infraestructures per garantir un bon servei, el moviment veïnal reclama que baixi el preu de la llum i no es talli el subministrament a les persones amb dificultats econòmiques, tal com estableix la Llei 24/2015.
“El càlcul de la tarifa elèctrica ha de canviar i l’IVA ha de reduir-se”, proposa Fernàndez, de la Federació d’Associacions de Veïns de Gramenet. Defensen, com l’Aliança contra la Pobresa Energètica, que el model de gestió ha de canviar. L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) va quantificar que entre el 1998 i el 2013, a través de les factures, s’havien pagat entre 81.709 i 103.892 milions d’euros “il·legítims”. L’Assemblea d’Aturats de Santa Coloma de Gramenet, explica Joan Carles González, creu que és necessària una auditoria de l’energia, així com nacionalitzar el sector. Per ara, les empreses subministradores no han parat d’engreixar els seus balanços. Només Endesa, entre 2010 i 2015, va guanyar 18.931 milions d’euros nets.
Les demandes han rebut el suport d’ambdós Ajuntaments i, de fet, recentment, Santa Coloma de Gramenet ha aprovat en ple municipal una moció contra les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric, per la qualitat del subministrament i la millora de la inversió a la xarxa elèctrica, així l’obligat compliment del protocol sobre pobresa energètica.